Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 21. 11:39

Nem bírja a megfigyelést, bezár a Groklaw

Megszűnik a legendás Groklaw jogászblog, amely tíz éves működése során a műszaki területek és a jog kapcsolatait, konfliktusait követte. A blog működési modelljét lehetetlenítette el a nemzetbiztonsági hatóságok folyamatos megfigyelése.

Megszűnik a Groklaw, a tíz éve folyamatosan üzemelő tech-jogi blog. Az utolsó blogbejegyzés szerint a Groklaw működése ellehetetlenült a biztonságos email hiányában, ezért az alapító Pamela Jones jogász a megszüntetés mellett döntött. "Imádtam a Groklawt csinálni és hiszem, hogy jelentős hozzájárulást végeztünk" - írja az alapító. "De úgy tűnik, hogy e hozzájárulás kisebb volt, mint gondoltuk, és biztosan kisebb, mint reméltük. Azt reméltem, hogy meg tudom mutatni a jogállam [rule of law] szépségét és biztonságát, amelytől egész civilizációnk függ."

A posztja szerint a bezáráshoz az vezetett, hogy nem képes többé garantálni az emailek biztonságát, így a sokszor névtelenül beküldött, érzékeny adatokkal dolgozó blog működése gyakorlatilag ellehetetlenült. A blog szerkesztői és az olvasók között igazi együttműködés alakult ki az évek során, jogászok és műszaki szakemberek dolgoztak együtt, egyesek adatgyűjtést végeztek, mások a tárgyalásokról készítettek jegyzőkönyvet, kértek ki iratokat a bíróságokról. E modell Jones szerint a megfigyelésen alapuló államban nem működhet, az érzékeny adatok és belső kommunikáció biztonsága a jelen jogi környezetben nem garantálható.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az igen személyes hangvételű bejegyzésben Jones az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség és egyéb kormányügynökségek munkáját a betörőkéhez hasonlítja. Ahogy korábban egy betörés után kidobta összes összetapogatott alsóneműjét, úgy most is képtelen elviselni a gondolatot, hogy magánbeszélgetéseibe idegenek tekinthetnek be tetszés szerint. "Ha az Egyesült Államokon kívülről kapsz vagy küldesz üzenetet, azt elolvassák. Ha titkosított, akkor öt évre tárolják, azt remélve, hogy időközben visszafejthetővé válik a tudtod és beleegyezésed nélkül" - vázolta a problémát Jones.

A 2003-ban alapított Groklaw több, technológiai szempontból nagyon fontos jogi procedúrát is közvetlen közelről követett, így a SCO-Linux pert, az EU-Microsoft trösztellenes ügyet, az Office OpenXML szabványosítási folyamatát és az okostelefonos szabadalmi pereket. A Groklaw igyekezett a jogi folyamatokat követni, az ügyek állását folyamatosan megmagyarázni és kiértékelni a jogi eljárásokban nem jártas érintettek számára. A blog számára az igazi áttörést a SCO-Linux per hozta el, a kiadvány a Linux jövőjéért aggódó közösség találkozóhelyévé vált, de az újságírók számára is felbecsülhetetlen forrás lett a Groklaw.

Pamela Jones híresen ügyelt magánéletére a Groklaw szerkesztése során is. A blog felfutása után eredeti PJ monogramja mögül elő kellett bújnia, a SCO például nyomozást indított identitása felfedésére és azzal vádolta, hogy az IBM-nek dolgozik. Jones sosem engedett betekintést a magánéletébe és elutasította a médiaszemélyiséggé válást is, érdemeinek elismerésekor pedig mindig visszautalt a blog mögött álló erős közösségre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról