Szerző: Dojcsák Dániel

2013. augusztus 12. 11:36

Okostelefonos fogyókúrába fektet az Accel Partners

Első körben 18 millió dolláros tőkebefektetéshez jutott a népszerű fitneszalkalmazást fejlesztő amerikai cég, a MyFitnessPal. Az elmúlt években rengeteg felhasználó kezdett fogyáshoz vagy edzéshez okostelefonos alkalmazásokat használni, ígéretes piacnak látszik a mobilos egészségtámogatás.

A MyFitnessPalt 2005-ben alapították és viszonylag hamar nyereségessé vált, de egészen idáig külső pénzügyi segítséget nem vett igénybe a növekedéshez a vállalat. Idén azonban gyorsan felpörgött a felhasználói létszám, havonta 1,5 millióan regisztrálnak a szolgáltatásba, így már több mint 40 millióan számolgatják a kalóriabevitelüket és felhasználásukat az app vagy a weboldal segítségével. A növekedés messze van még a csúcstól, a felhasználók számának bővülése egyre gyorsul, a mostani befektetés erre a folyamatra erősíthet még rá.

Meglepő és tanulságos látni, hogy mit eszünk meg

Az online szolgáltatás elérhető a böngészőn keresztül és okostelefonos alkalmazásból is, az adatok folyamatosan szinkronizálva vannak, illetve a MyFitnessPal képes együttműködni egyéb programokkal is, például a sporttevékenységek naplózására specializálódott Runkeeperrel, Endomondóval, Runtasticcal, az állandóan működő lépésszámlálóval, a FitBittel, vagy a Withings okosmérleggel.

A MyFitnessPal alapvetően két funkcióra épít: az egyik az edzések naplózása, a másik pedig az elfogyasztott ételek kalória- és tápanyagértékeinek naplózása. Ez utóbbit a szolgáltatás egy több mint 3 millió étel adatait tartalmazó adatbázissal könnyíti meg, így az alapvető élelmiszerek mellett a legtöbb csomagolt alapanyag, étel és ital, illetve az étteremláncok kínálata is megtalálható benne. Hogy még egyszerűbb legyen, egy egyszerű vonalkódolvasással is hozzáadhatóak bejegyzések, illetve saját receptek is elmenthetőek. A fejlesztők tavaly év végén indították el a saját API-t, amint keresztül más szolgáltatásokkal akár valós időben is lehet adatokat cserélni.

A piacon jelenleg tucatnyi sportnaplózó alkalmazás van, de az egészséges életmódot, helyes táplálkozást támogató alkalmazások területén még bőven van hely. Az e-health egyre népszerűbb, az okostelefonok terjedése jelentősen leegyszerűsítette és olcsóvá tette a személyre szabott egészségi és fitness programok üzemeltetését. A divatos terület mögött jelentős profittal kecsegtető piac áll, a “fogyás” eddig is jó üzlet volt, de ma már a tévében reklámozott csodaszerek mellett online szolgáltatásokat is érdemes erre építeni.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A MyFitnessPal következő éveit ugyanaz az Accel Partners finanszírozza 18 millió dollárral, amely a magyar Prezi második körös tőkebefektetését is nyújtotta 14 millió dollár értékben. A befektetést vezető Kleiner Perkins mellett John Doerr és Andrew Braccia csatlakozott a cég vezetéséhez - utóbbi a Prezi vezetőségének is tagja. A céget alapító testvérpár, Mike és Albert Lee elmondta, hogy a befektetésből a MyFitnessPal újabb munkavállalókkal bővíti a csapatot, illetve a nemzetközi terjeszkedés felgyorsítására is használják majd a forrásokat.

Létszámbővítés és nemzetközi terjeszkedés

A szolgáltatás jelenleg az USA-ban erős, ami többek között annak is köszönhető, hogy az ottani termékek, ételek adatbázisa lett feltöltve. A globálisan működő sportnaplózó programokkal szemben itt komoly erőforrásokat kell szánni a bővítésre. A MyFitnessPal felhasználói eddig együttvéve 45 millió kilót fogytak, ha a cég számításai bejönnek, akkor ez a szám nagyságrendekkel nőhet a következő 1-2 évben.

a címlapról