Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 9. 14:34

Magánkézbe kerülhet a BlackBerry?

Lapértesülések szerint a BlackBerry vezetése komolyan fontolgatja, hogy teljes mértékben magánkézbe juttatja a társaságot, vagyis kivonul a tőzsdéről. Az okostelefon-piac egykori úttörője jelentős átalakuláson megy keresztül, egy ilyen fázisban a kivásárlás több szempontból is könnyebbé teheti a menedzsment helyzetét.

Magánkézbe kerülhet a BlackBerry, a megalakulása óta idén nyárig Research in Motion néven működő kanadai okostelefon-gyártó - áll a Reuters exkluzív tudósításában. A lap több megbízható forrásból is úgy értesült, hogy a cégvezetés körében a korábbi ellenkezést egyre inkább felváltja az a nézet, hogy a tőzsdei kivonulás sokat segíthet a szenvedő vállalat irányba állításában. Már csak az a kérdés, hogy ki lenne az a befektető, aki a nem egészen 4,8 milliárd dollár értékű vállalat segítségére siet.

A Reuters ezzel együtt arra hívja fel a figyelmet, hogy egyelőre senkivel nem született megállapodás a kivásárlásról, mely kapcsán a források összefüggésbe hozták a Dell körül is legyeskedő Silver Lake Partners befektetői csoportot is. A Silver Lake szerepével kapcsolatos pletykákat cáfolják ugyanakkor azok az értesülések, melyek szerint a BlackBerry felsővezetése nem a kivásárlásról tárgyalt a befektetői csoporttal, hanem egy potenciális piaci együttműködésről volt szó a tárgyalásokon.

A részvényesek nyomása egyre nagyobb súllyal nehezedik az átalakulás alatt lévő kanadai okostelefon-gyártóra, mely gyakorlatilag mindent az idén piacra dobott BlackBerry 10 operációs rendszerre tett fel. A vállalat azonban egyelőre láthatóan nem tudta a nagyobb tömegeket megszólítani az új platformmal, a BB10-re épülő készülékek eddigi forgalma minden elemzői és részvényesi várakozást alulmúlt. Thorsten Heins, a vállalat elnök-vezérigazgatója a múlt havi befektetői közgyűlésen hangsúlyozta, a vállalat jó úton halad a kilábalás irányába, de több időre van szükség a stabilizálódáshoz. A cégvezető ezzel együtt új termékek megjelenését is előrevetítette, valamint nem zárta ki annak lehetőségét, hogy további partneri szerződéseket köt a vállalat az okostelefon-piacon akár a BlackBerry 10 operációs rendszer, akár csak bizonyos szolgáltatások licencelésére.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A cég mindeddig független piaci szereplőként létezett, még adóssága sem volt, ha azonban belátható időn belül nem fordul meg a szerencséje, a készpénzállomány gyorsan elpárologhat, valamint a részvényárfolyam tovább zuhanhat, akár a mindenkori, 6,22 dolláros minimum közelébe, melyet tavaly nyáron ért el a cég. A kivásárlás a tőzsdének való mindenkori megfelelés terhét venné le a vállalatról, helyettük a cég vezetése csak a befektetőknek tartozik elszámolással a működésről és a sikerekről. Ez mindenképp óriási változás lenne a jelenlegi működéshez képest, a cég függetlenségét azonban nem törné meg.

A kanadai gyártóval kapcsolatos bármilyen felvásárlási és kivásárlási szándék esetében ugyanakkor óhatatlanul felmerül a kanadai kormány vétójoga, mely mind versenyügyi, mind nemzetbiztonsági szempontok alapján megakadályozhatja a hasonló tranzakciókat. Egyes források szerint kanadai kormányzati körök még mindig ragaszkodnak hozzá, hogy a BlackBerry kanadai cégként működjön és váljon újra sikeressé, bár azt maguk is elismerik, hogy ebben a helyzetben a sikerért nagyon keményen kell dolgozni.

a címlapról