Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 6. 15:26

Egyszerűsödik a UPC új generációs tévés szolgáltatása

Egyszerűsítené, egyben olcsóbbá tenné vadonatúj tévés platformját a Liberty Global, a UPC tulajdonosa. A Horizont eddig két európai országban dobták csak piacra, de idén ősszel bővül a szolgáltatás elérhetősége - ám a rendszer egyelőre túl drága és sok is még vele a probléma.

Működési struktúráját tekintve egyszerűsíteni kívánja tavaly ősszel útnak indított tévés platformját a Liberty Global, mely több európai érdekeltség mellett a UPC Magyarországnak is a tulajdonosa. A Horizon névre keresztelt, fejlett kényelmi extrák egész garmadáját felvonultató platform hosszú évek fejlesztéseként jött létre, ám a megalkotását létrehozó szemléletet mára túlhaladta a technológia. A szolgáltató célja a kezdetektől egy bivalyerős, mindent tudó set-top box létrehozása volt, a cég azonban mostanra belátta, hogy a felhőalapú szolgáltatások sokkal olcsóbban üzemeltethetők, ráadásul további előnyökkel járnak.

A Liberty Global éppen ezért úgy döntött, hogy a rendszert, illetve az alapjául szolgáló, a Cisco tulajdonában álló NDS Snowflake interfészt felhőalapú megoldásként kívánja üzemeltetni hosszabb távon, az ezzel kapcsolatos első technológiai tesztek múlt héten sikerrel zárultak Londonban, a szolgáltató főhadiszállásán. Mike Fries, a vállalatcsoport vezérigazgatója a cég múlt heti elemzői konferenciája során közölte, a felhőalapú megoldás sokkal egyszerűbbé teszi a rendszer továbbfejlesztését, nem utolsósorban pedig jóval olcsóbb set-top boxok kellenek az üzemeltetéséhez.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Horizon Achilles-sarka ugyanaz, amit korábban a legfőbb előnyének tartott a társaság: a Liberty Global a Snowflake interfész alá a Samsung és az Intel bevonásával egy bivalyerős set-top boxot tervezett, melynek képességei a streamelésen, a műsorrögzítésen és a lineáris tévénézésen túl kiterjednek az otthoni médiatartalmak tárolására, valamint a hálózati központ (router) funkcióinak ellátására.

A platformot először Hollandiában és Svájcban indította útjára a helyi leányvállalatok útján a Liberty Global, ám eleve hosszas késedelmek árán tudott csak rajtolni a rendszer, melyet azóta többször kénytelen volt szoftveresen javítani a szolgáltató. Fries a kezdeti hibákkal kapcsolatban múlt héten közölte, a Horizon gyermekbetegségei természetesek és minden hasonló komplexitású rendszert érintenek.

A szolgáltatásra egyébként a két említett országban eddig 270 ezren fizettek elő, a Horizon emellett heteken belül elérhetővé válik Németországban és Írországban is. A magyarországi bevezetésről egyelőre nem tudott információval szolgálni a UPC Magyarország.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról