Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Lassan átveszi itthon a sebességuralmat a kábelnet

Koi Tamás, 2013. július 25. 13:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Míg tavaly nem látszott jelentős, érdemi változás a magyarországi kábelhálózatok végponti modernizációját illetően, addig az idei számok arra mutatnak rá, hogy gyors kábelnet-kapcsolatok terjedése jelentősen fellendült. Ez még ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az igényelt kapcsolatok átlagsebessége ezzel párhuzamosan nő.

Egyre több magyarországi háztartásban válik elérhetővé a gyors, 30 Mbps sávszélességű letöltési sebességet meghaladó kábelnet-kapcsolat, mindeközben az optikai (FTTx) elérések bekötése mára láthatóan lassabb ütemben halad. A két technológia jelenleg fej-fej mellett képes kiszolgálni a gyorsabb internetelérésre vágyó háztartásokat, a kábeles elérés azonban abban a helyzeti előnyben van, hogy jóval kisebb költségű fejlesztéssel érhető el rajta nagyobb sávszélességű internetkapcsolat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által rendszeresen közzétett havi gyorsjelentés adatai alapján ma Magyarországon nagyjából kétmillió vezetékes szélessávú előfizetést használnak az ügyfelek, a legtöbb közülük kábelnetes elérés, majd az xDSL és üvegszálas technológiák következnek a sorban. Növekedést az utóbbi években, hónapokban csak a kábelnetes és FTTx-alapú végponti kapcsolatok tudtak felmutatni, jóllehet a piac egyre inkább telítődni látszik, ezért összességében havonta mindössze néhány ezer bekötést regisztálnak a szolgáltatók.

A hatóság összegyűjtött statisztikái szerint júniusban a kábeles internetcsatlakozásoknak pontosan az egyharmada, körülbelül 670 ezer kábelmodemes és optikai elérés volt alkalmas infrastruktúra-szinten, hogy legalább 30 Mbps letöltési sávszélességet biztosítson. A legtöbb kábelnetes háztartásban azonban ténylegesen nem éri el ezt a letöltési sebességet az internetkapcsolat, mivel a modemek ma még többségében évek óta kihelyezett, elavult berendezések, melyek cseréjét a szolgáltatók folyamatosan, az ügyfél által választott díjcsomagnak megfelelően cserélik.

Ez a csereciklus gyorsult fel az utóbbi hónapokban jelentősen a kábelszolgáltatóknál, így ma már 333 ezer olyan kábelnetes végpont van az országban, ahol az EuroDOCSIS 3.0 technológiának megfelelő végberendezés biztosítja az internetelérést - a gyors végponti bekötések száma egy év alatt több mint 68 százalékkal nőtt, míg az FTTx-kapcsolatoknál ugyanez az arány mindössze 16 százalékos.

A jelenség ugyanakkor abból a szempontból természetesnek tekinthető, hogy a gyors kábelmodemes elérések kiépítését jóval kisebb költségszint mellett végezhetik el a szolgáltatók, így például sokszor nincs szükség kábelcserére vagy új kábel lefektetésére, míg az optikai elérések esetén ez a művelet óhatatlanul része, egyben egyik legnagyobb költségvonzata a folyamatnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.