Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 10. 12:56

Michael Dell nyerésre áll

Az institutional Shareholder Services (ISS) azt javasolja a Dell-részvények birtokosainak, fogadják el az alapító Michael Dell és a Silver Lake Partners tőkebefektetési társaság ajánlatát és adják el nekik a részvényeiket darabonként 13,65 dollárért.

Az ISS a nagy alapoknak ad tanácsokat az ilyen és ehhez hasonló döntések meghozatala előtt. A társaság szerint azzal, hogy a jelenlegi tulajdonosok eladják papírjaikat az alapítónak és érdekeltségének, megszabadulhatnak a zsugorodó PC-piac fenyegetésétől. Hasonló tanácsot adott ügyfeleinek egy másik cég, a Glass, Lewis & Co. is, és a Dell igazgatótanácsa által létrehozott bizottság is ezt javasolta a tulajdonosoknak. "A tranzakció visszautasítása a Dellt és a részvényeseit komoly kockázatnak és bizonytalanságnak teszi ki, amely árt a cég üzletének és csökkenti a részvényesi értéket is" - közölte a bizottság.

Tőzsdéről magánkézbe

A Dell még februárban jelentette be, hogy kiszállna a tőzsdéről, amennyiben a tulajdonosok eladják a részvényeiket a Michael Dellnek és a Silver Lake befektetési alapnak, amelyek tulajdonában a cég újraszervezné a működését. Az elképzelés szerint a tőzsdei nyilvánosság és a rövidtávú növekedési elvárások nélkül a Dell agresszívebben koncentrálhatna üzleti átalakulására. Az új fókusz szerint a társaság nagyvállalati megoldásszállítóvá lépne elő, szerverek, hálózati eszközök, tárolók, a hozzájuk tartozó szoftverek és szolgáltatások adnák a forgalom legnagyobb részét. A jelenleg a bevétel szinte felét adó PC-gyártás alaposan átalakulna, várhatóan az üzleti gépek, valamint a csúcskategóriában versengő konzumer PC-k maradnának a portfólióban.

A Dellért az alapító mellett Carl Icahn nagybefektető is versenyez, aki időközben a Southeastern tőkebefektetőt állította maga mellé, hogy biztosítsa a kivásárláshoz szükséges tőkét. A két ajánlat között fontos különbség, hogy Michael Dell az összes részvényt megvásárolná és teljesen kivezetné a Dellt a tőzsdéről, hogy az a befektetői nyomástól megszabadulva tudjon átalakulni, addig Icahn ajánlata csak a részvények 58 százalékára szól, a fennmaradó mennyiség továbbra is a tőzsdén maradna. Korábban a Blackstone is előállt egy saját ajánlattal, azonban később visszavonta azt.

Ennyi és nem több

Az ISS és társainak "jóváhagyása" azt is jelenti, Michael Dellnek valószínűleg nem szükséges megemelnie ajánlatát, hogy a részvényesek közgyűlésén megszerezze a tulajdonosok jóváhagyását a terve végrehajtásához. Az átszervezés nyomán egy kisebb, erőteljesebb Dell térhetne vissza, amely a tőzsde számára is vonzóbb lehetne, a magántőkés társaságok pedig jó megtérülést realizálhatnának. A befektetők számára pedig az árfolyamnyereség lehet csábító, a Michael Dell által felkínált ár majdnem harmadával magasabb annál, mint amit a papírok a kivásárlásról szóló hírek előtt értek.

Car Icahn és csapat ugyanakkor úgy vélik, a tulajdonosok akkor járnak jobban, ha az ajánlat ellen szavaznak, helyette pedig az ő részvényenként 14 dolláros ajánlatát fogadják el. A nagybefektető szerint a Dell előtt fényes jövő áll és a jelenlegi tulajdonosoknak nem szabadna elszalasztania a lehetőséget, hogy ebből profitáljanak. Icahn és a Sotheastern egyébként már a Dell több mint 12 százalékát birtokolja, de ez távolról sem elég ahhoz, hogy 18-án meg tudja torpedózni Michael Dell ajánlatát, amelynek elfogadásához a részvényesek többségének szavazata szükséges.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tranzakció tőkeáttételes felvásárlással valósulhat meg, vagyis a felvásárlást csak kis részben finanszírozzák saját készpénzzel, legnagyobb részt a vállalat terhére felvett hitelből vásárolnak részesedést. Ezt jellemzően két tényező teszi lehetővé, egyrészt a tőkepiacon nagyon olcsón lehet banki hiteleket bevonni a finanszírozásban, másrészt a gyengélkedő PC-piac hatására a Dell piaci értéke roppant alacsony.

A Dell részvények árfolyama 10 dollár körül kezdte az évet, majd januárban, a magántőkés kivásárlásról szóló pletykák felreppenésekor 13 dollár fölé ugrott. A hivatalos bejelentést követően tovább erősödtek a papírok és egy ideig 14 dollár felett is járt az árfolyam, ami arra utal, a részvényesek azt várták, érkezik egy jobb ajánlat a papírokra. Az ilyen várakozások azonban látszólag lecsendesedtek, az árfolyam április 19. óta a Michael Dell által ajánlott 13,65 dollár alatt van.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.