Szerző: Koi Tamás

2013. július 8. 12:25

A közszolgálati 3D is elesett

Tovább tart a 3D-s televíziós tartalomszolgáltatói-piac válsága, melyet a legnagyobb amerikai sportcsatorna júniusi döntése mélyített el igazán. Az angol közszolgálati tévé a múlt hét végén közölte, a kétéves tesztidőszak lejártát követően ősszel leállítja a 3D-s kísérleti sugárzást.

Az évek során nem tudott komoly népszerűségre szert tenni az otthonokban a 3D-s tévézés, hiába kelt el egyre több olyan tévékészülék, mely térhatású kép megjelenítésére alkalmas - többek közt erre hivatkozva döntött úgy a brit közszolgálati televízió, hogy az ősszel leállítja kísérleti 3D-s sugárzását. A BBC 2011-ben kezdte a kétéves tesztsugárzást, többségében sportesemények közvetítésével, de a nézettségi mutatók szerint még az olyan népszerű közvetítéseknél sem hozta lázba a briteket a 3D, mint az olimpia, vagy a wimbledoni tenisztorna.

A BBC statisztikái szerint a tavalyi év egyik legnézettebb élő közvetítését, a londoni olimpia nyitóünnepségét az akkor mintegy 1,5 millió 3D-s tévékészülékkel rendelkező brit háztartás csupán fele követte 3D-ben, a többi exkluzív 3D-s tartalom nézettsége pedig ennél is sokkal rosszabb volt. Kim Shillinglaw, a BBC illetékes vezetője egy múlt heti interjúban elmondta, a nézők egyértelműen a kényelmetlen szemüveg miatt nem fogyasztanak 3D-s tartalmat, de a jelenséghez hozzájárulnak az otthoni tartalomfogyasztási szokások is.


A BBC-nél is lekerül a 3D-s szemüveg

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

"Amikor az ember 3D-s tévét néz, máshogy koncentrál. Amikor valaki egy moziban néz meg valamilyen 3D-s tartalmat, akkor mindig egy dologra koncentrál, otthon azonban más a helyzet" - foglalta össze a tévés és a mozis tartalomfogyasztás közti legfőbb különbséget Shillinglaw. Tény, hogy a 3D-s mozizás James Cameron Avatarja óta újra a virágkorát éli, ebből azonban az otthoni szórakoztatóiparnak, illetve szórakoztatóelektronikai iparnak láthatóan kevéssé sikerült hasznot húznia.

A tévés sportközvetítéseknek nincs mozis metszetük, így ebben az esetben különösen látványosan jelentkezett a drágán rögzített és/vagy továbbított adások iránt jelentkező gyér érdeklődés. A világ egyik legnagyobb sportcsatornájának számító amerikai ESPN éppen ezért júniusban bejelentette, az év végén megszünteti 3D-s sportcsatornáját, illetve a 3D-s közvetítéseket. Alig pár héttel később a FIFA illetékese bejelentette, fontolgatja a 2014-es labdarúgó világbajnokság 3D-s közvetítésének teljes eltörlését, miközben 2010-ben még több tétmeccset is továbbítottak térhatásban a licenccel rendelkező csatornáknak.

Nagy-Britanniában a BBC novemberben állítja le határozatlan időre a 3D-s közvetítést, a helyi köztévé ezt követően bevallottan kivárásra játszik, a csatorna a tévékészülékek, illetve az újabb 3D-s technológiák elterjedésétől függően indulhat esetleg újra a jövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról