:

Szerző: Koi Tamás

2013. július 5. 08:25

Fizikai optimalizálás - élet a hálózatmodernizáció után

A mobilszolgáltatók hálózatmodernizációja révén a mobilszolgáltatások - elsősorban a mobilinternet - több ügyfélhez jutottak el, jobb minőségben. A költséges eszközcseréket követően azonban nem állt meg az élet az operátoroknál, akik fizikai optimalizációval próbálják kisajtolni az összes tartalékot a hálózatukból.

A mobilhálózatok modernizálása hosszadalmas és költséges folyamat, mely jobb esetben csak pozitív változással, a mostanában sokat hangoztatott "ügyfélélmény" javulásával jár a felhasználó számára. Az eszközök cseréje azonban olykor nem elég, a modernizált cellák optimalizálása bizonyos esetekben nagyon látványos eredményekkel szolgálhat, akár jelentősen megnövelve egy cég hálózatának lefedettségét. Az operátorok így végeredményben beruházás nélkül (frekvencialicenc) tehetik elérhetővé újabb ügyfelek számára a hálózatot, vagyis a fizikai optimalizációval elvileg mind a szolgáltató, mind az előfizető jól járhat.

Optimalizált hullámok

A mobilhálózatok fizikai optimalizálására számos módszert alkalmaznak, bizonyos esetekben új eszköz beépítése is szükséges, máskor elég a cellák egyes paramétereit a hálózati vezérlőközpontból szabályozni. Fontos szempont, hogy a lefedettségi terület növelésére új frekvenciablokkok bekapcsolása nélkül már önmagában a hálózatmodernizáció is alkalmas lehet, az RRU-k (Remote Radio Unit) széles körű használatával a korábban használt, jelentős jelcsillapító-hatással rendelkező, rézalapú kábeleket egészen az antennáig optikai kábelekkel lehetett helyettesíteni. Így azoknál a tornyoknál, ahol az operátor RRU-kra váltott, 2-3 dB-nyi nyereséget realizálhatott, ami elsősorban a besugárzási terület határán javíthatja lefedettséget.


Bázisállomás egy hidroglóbuszon: távolról egyszerűen szabályozható

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyik legköltségesebb, ám leglátványosabb eredménnyel szolgáló optimalizálási módszer a cellabővités egy már meglévő bázisállomáson (BTS - Base Transceiver Station). Ezzel párhuzamosan az adott állomás kapacitása értelemszerűen azonnal, jelentős mértékben megnőhet, illetve olyan irányokba is sugározhat jeleket az állomás, melyekre eddig nem volt "rálátása". Fontos - különösen a mobilnet-szolgáltatások kapcsán -, hogy az ilyen bővítéseket a BTS felhordóhálózati kapacitása kezelni tudja, így bizonyos esetekben a mikrós vagy az optikai összeköttetés sávszélességének bővítésére is szükség lehet.

Szintén beruházással, ám jóval kisebb ráfordítással jár a meglévő szektorsugárzó antenna cseréje egy nagyobb nyereségű, modernebb antennára. A szolgáltatók a bázisállomások egyik legfontosabb, ám műszaki szempontból legkevésbé összetett elemét, az antennát a hálózatmodernizációs folyamat során többnyire érintetlenül hagyták, holott az akár egy évtizeddel ezelőtt kihelyezett szerkezeteknél ma már léteznek jóval nagyobb nyereségű, elektronikusan szabályozható példányok is (erről később), sőt a beszállítók kínálatában olyan antennák is elérhetők már, melyek az antennamodul mellett tartalmazzák az RRU-t is egyetlen, kompakt kiszerelésű dobozban.

Döntéskényszer

Olykor a nagyobb nyereségű antenna beállítása nem megoldás (akár az interferencia, akár a domborzati sajátosságok miatt), vagy ha már eleve ilyen rendszert használ egy szolgáltató, az antennák pozíciójával is lehet befolyásolni a lefedettséget. A karbantartó személyzet a műszaki részleg iránymutatása alapján a helyszínen tudja szabályozni az antenna mechanikus döntését, ezzel a jelet a cella nagyobb távolságra sugározhatja ki, mint korábban.


Az antennához csatlakozó Remote Electrical Tilting egységek

A mechanikus döntést a modern antennák, illetve a megfelelő kiegészítő egységgel ellátott antennák esetében akár távolról, az irodából is el lehet végezni - ez a fizikai optimalizáció kétségtelenül legkényelmesebb, egyben legolcsóbb módja. Ilyenkor az antennára csatlakoztatott RET (Remote Electrical Tilting) mechanikus egység nem az egész szerkezetet, hanem csupán az antennatestben elhelyezett fázisokat mozgatja, aminek következtében az antenna dőlésszöge típustól függően a horizonthoz képest 0-14 fokos szögben szabályozható.

A besugárzási terület mérete ezekkel a módszerekkel sem növelhető határtalanul, a hálózattervező mérnököknek számos szempontot (interferencia, domborzati viszonyok, visszirányú sugárzás) figyelembe kell venniük az új antennák telepítésekor vagy a meglévő cella sugárzási irányának módosításakor. Ettől függetlenül a fizikai optimalizáció révén jelentősen javítható a spektrumkihasználás, a lefedettség pedig új frekvenciablokkok igénybe vétele és újabb állomások telepítése nélkül is növelhető.

Frekvencia helyett egyelőre megteszi

A Telenor Magyarországtól kapott adatok szerint csak a fizikai optimalizációval az elmúlt egy évben több mint 312 ezer lakos számára vált elérhetővé legalább 2 Mbps letöltési sebességet biztosító mobilnet-szolgáltatás, Budapesten 97 ezer, a húsz legnagyobb vidéki városban pedig 60 ezer lakoshoz jutott el ugyanilyen szolgáltatás. A Telenor mellett a két másik operátor, a Telekom és a Vodafone is végez hasonló hálózatoptimalizálási munkálatokat (előbbinél még nem zárult le a hálózatmodernizáció), tény ugyanakkor, hogy látványos lefedettség-növekedést a mobilnet-szolgáltatások esetében továbbra is csak újabb frekvenciasávok használatba vételével lehet elérni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.