Szerző: Koi Tamás

2013. június 26. 11:37

FreeBSD-variáns fut a PlayStation 4-en is

Új, egyelőre hivatalosan meg nem erősített részletek láttak napvilágot az év végén a boltokba kerülő PlayStation 4 konzolgépről. A Sony a jelek szerint nem csak a saját fejlesztésű processzorral, hanem az ahhoz fejlesztett operációs rendszerrel is leszámol, az alapokat azonban továbbra is a FreeBSD biztosítja.

A FreeBSD nyílt forráskódú operációs rendszer 9.0-s verziójának egy módosított változatát futtathatja a Sony nemrég leleplezett új generációs játékkonzolja, a PlayStation 4. Az új konzol architekturális szinten több gyökeres újdonságot is hoz majd, a legfontosabb ezek közül, hogy a részben saját fejlesztésű PowerPC-alapú Cellt egy x86-alapú AMD processzorra cseréi a japán gyártó. Az új konzolhoz éppen ezért új operációs rendszer is készül, bár ha lehet hinni a híreszteléseknek, itt nem szakított annyira a gyökerekkel a Sony.

Az új konzol fejlesztői változatának bootmanagere (GRUB 2) az internetre kiszivárgott képek tanúsága szerint a szokásos módszerrel grafikus és konzol üzemmódban egyaránt elindítható - a képernyőfotók alapján a Sony által Orbis OS-nek nevezett operációs rendszer a bootolás során betöltődő állományok és könyvtárak alapján gyakorlatilag biztosan beazonosítható. A FreeBSD 9.0 alapokra építkező operációs rendszer vélhetően olyan egyedi módosításokat, elsősorban meghajtóprogramokat tartalmaz, melyek egyebek mellett a már említett nyolcmagos AMD processzor és a Radeon grafikus mag megfelelő működéséhez szükségesek.


Forrás: vgLeaks

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Sony számára a FreeBSD részleges használata nem teljesen ismeretlen terület. Bár erről soha nem közölt részleteket a gyártó, feltételezések szerint ez az operációs rendszer nyújtotta a PlayStation 3 rendszerének, a CellOS-nek az alapját. A FreeBSD-re alighanem a kedvezőbb licenckonstrukciók miatt eshetett (ezúttal is) a választása a Sonynak. Míg a GNU licenc miatt a Linux kernel használata esetén a módosításokat és a keletkező operációs rendszernek is nyílt forráskódúnak kell maradnia, a BSD licencnek nincs ilyen megkötése, a módosított rendszer maradhat zárt.

Az x86-alapú architektúra, illetve a FreeBSD használata kapcsán azonnal felmerültek a PS4 alternatív operációs rendszerre épülő üzemeltetésével kapcsolatos találgatások. A Sony erre korábban minden felhasználónak lehetőséget adott a PlayStaiton 3 megjelenését követően. A 2006-ban piacra került konzolok első változataira különféle Linux-disztribúciókat is lehetett telepíteni, ezt a lehetőséget azonban egy rendszerfrissítés által később biztonsági okokra hivatkozva megvonta a Sony a felhasználóktól.

A Sony eddigi kommunikációjában semmi nem utalt arra, hogy a cég támogatni szándékozik az alternatív operációs rendszerek futtatását a PS4-en.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról