Szerző: Hlács Ferenc

2013. május 29. 11:53

Hollywood eltüntetné a Megát a Google-ből

A Warner Bros. és az NBC Universal arra kérték a Google-t, hogy távolítsa el keresési eredményei közül a Mega online tárhelyszolgáltatás kezdőlapját. A két hollywoodi stúdió szerint ugyanis az oldalon az ő jogvédett tartalmuk is hozzáférhető. Kim Dotcom, a szolgáltatás létrehozója elutasította a vádakat, és a jogtalan cenzúra terjedéséről beszélt.

Az elmúlt hetekben két hollywoodi filmstúdió, a Warner Bros. és az NBC Universal is azzal a kéréssel fordult a Google-hoz, hogy távolítsa el keresési indexéből a Mega fájlmegosztó cloudszolgáltatás főoldalát. A benyújtott kérelem azért nehezen értelmezhető, mert abban a jogsértő linkek között a http://mega.co.nz/ szerepel, amely önmagában egyetlen fájlhoz sem biztosít hozzáférést.

Az NBC Universal szerint a megjelölt oldalról “Mama” című filmje férhető hozzá illegálisan, a Warner Bros. pedig a Gangster Squad kalózpéldányát véli megtalálhatónak a Mega kezdőoldalán. Kim Dotcom, a fájlmegosztó megalkotója elutasította a vádakat, és rámutatott, hogy nem ez az első alkalom, hogy cenzúrázni próbálják szolgáltatását. Az alapító szerint a Warner Bros. és az NBC Universal azzal, hogy az online tárhely indítófelületét próbálja cenzúrázni, a tartalomszolgáltatók évek óta tapasztalható, ésszerűtlen viselkedését támasztja alá.

Dotcom a filmstúdiók tevékenységével párhuzamba állította a korábban, olyan híres zenészek, mint Chris Brown, Alicia Keys, vagy Kanye West közreműködésével készített The Mega Song című dalának eltávolítását, a Mega rádióhirdetéseinek cenzúrázására tett próbálkozásokat, valamint a Megaupload törlését, amely szerinte az utóbbi idők egyik leginkább jogtalan intézkedése volt. A Google ezúttal észrevette a hibát, vagyis hogy a kifogásolt tartalmak nem találhatók meg a jelzett oldalon, és a Mega ennek megfelelően továbbra is látható a találatok között.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A Mega atyja kiemelte, hogy a tévedések kapcsán korántsem lehet elszigetelt eseményről beszélni, mivel a hajdani Megauploadot érő támadások nagyjából húsz százaléka volt hasonló malőrök következménye. A jogsértő tevékenységek kiszűrésére használt automatizált folyamatok bizonyos kulcsszavak alapján döntik el, hogy az adott tartalom megosztása törvénybe ütköző-e. Dotcom szerint az ilyen eljárásoknak sok "ártatlan" fájl is áldozatul esett. Az alapító hozzátette: a szerzői jogok “szélsőséges védelmezői” a fejlődés ellen hirdettek háborút, és arra kényszerítik a tartalomszolgáltatókat, hogy egy elavult üzleti modellt kövessenek.

A tavaly októberben indult Mega fájlmegosztó szolgáltatás érdekessége, hogy a feltöltött állományok felett a felhasználók rendelkeznek - a fiókokhoz egyedi kulcsok tartoznak, s a feltöltések már eleve titkosítva érkeznek a szerverekre, a tartalmat így a szolgáltató egyáltalán nem képes ellenőrizni. Kizárólag a fájlok tulajdonosai rendelkezhetnek az adatok felett, ők oszthatják meg a kulcsot bárkivel. Ezért is fura, miért a Mega főoldalát szeretné elérhetetlenné tenni a két filmstúdió.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról