Szerző: Koi Tamás

2013. május 28. 14:51

Mégsem elég az EU-nak a Google keresőpiaci vállalása?

Az eredetileg megszabott dátumhoz képest további egy hónapot kapnak a Google keresőpiaci riválisai, hogy véleményezzék a keresőcég által korábban beterjesztett, a keresőszolgáltatás működését érintő módosítási javaslatait, melyet az Európai Bizottság versenyjogi szervének felszólítására nyújtott be a társaság.

További egy hónapjuk van a Google európai keresőpiaci riválisainak arra, hogy véleményezzék az Európai Bizottság versenyjogi szerve részére eljuttatott, a keresőszolgáltatás működését érintő módosítási javaslatokat. A nemzetközösség versenyjogi biztosa egy tegnapi parlamenti meghallgatáson egyszersmind jelezte, jó eséllyel azt kéri majd a Google-től, hogy dolgozza át a javaslatokat a fair piaci verseny érdekében.

Mindez összességében rácáfolhat azokra a korábbi, optimista hangvételű értesülésekre, miszerint a Google és az Európai Unió a keresőpiaci versenyt illetően gyakorlatilag minden vitás kérdést tisztázott, a többlépcsős versenyeljárási folyamat pedig ezúttal biztosan nem vezet majd tetemes összegű bírsághoz (a cégekre ilyen eljárás keretén belül az éves árbevételük akár 10 százalékát elérő összegű pénzbüntetést is kiróhatnak). A Google számára rossz hír, hogy a versenytársak időközben újabb eljárást is kezdeményeztek a cég ellen az EU-ban.

A Google ellen idestova két éve folyik egyébként vizsgálat az EU-ban a PC-s platformokon működtetett keresőszolgáltatása kapcsán. A keresőcéget több internetes keresőpiaci szereplő panaszolta be 2010-ben az Európai Uniónál. A panaszoscsoport szerint a Google jogosulatlan előnyhöz juthat a versenytársakkal szemben az által, hogy a versenytárs szolgáltatásokat a népszerűségüktől és relevanciájuktól függetlenül kevésbé súlyozottan szerepelteti a keresési találatok közt. A cégnek december 18-án adott egyhónapos ultimátumot az Európai Unió arra, hogy részletes javaslatot terjesszen elő a keresőszolgáltatás átalakítására, ezt véleményezhetik az érintettek a kiterjesztett határidőig, június 27-ig.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Joaquín Almunia, a Bizottság versenyjogi biztosa tegnap egy meghallgatáson megerősítette, hogy az EU-hoz az Android operációs rendszer kapcsán is érkeztek panaszok egy lobbicsoporttól, mely szerint a Google valójában arra használja az Androidot, hogy a keresőforgalmat a saját keresőszolgáltatására irányítsa át, ez pedig - figyelembe véve az Android óriási dominanciáját - torzítja a keresőpiaci versenyt. A FairSearch csoport tagjai közt megtalálható egyebek mellett a Foundem, a Bing-Microsoft, az Oracle és a Nokia.

A Bizottság versenyjogi biztosa a meghallgatás során közölte, a szervezet megkapta a panaszosok hivatalos beadványát, de egyelőre tart még az a vizsgálati szakasz, mely alapján eldőlhet, hogy az Unió hivatalos vizsgálatot indít-e a Google ellen a mobilpiaci dominanciát illetően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról