:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 21. 12:04

Kivásárolják a tőzsdéről a WebSense-et

A Vista Equity Partners magántőkés társaság kezébe kerül a biztonsági szoftvereiről ismert WebSense. Az 1994-ben alapított vállalat tartalomszűrő megoldásaival vált ismertté a piacon, már évek óta eladó volt.

Elkelt a WebSense biztonsági cég, a Vista Equity Partners magántőke-társaság vásárolja fel a céget. A tegnapi bejelentés szerint a WebSense részvényesei papíronként 24,75 dollárt kapnak a Vista Equity Partnerstől, ez 29 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárhoz képest. A tranzakció értéke összesen 906 millió dollár, a vételárat készpénzben egyenlíti ki az új tulajdonos.

A biztonsági céget elősorban tartalomszűrő szoftvere tette ismertté a piacon - a WebSense technológiáját használja többek között a Facebook is az oldalán megosztott linkek tartalmának ellenőrzésére. Az ügylet lezárását követően a WebSense tőzsdei cég helyett magánkézben levő társaságként működik tovább, feltételezhetően változatlan szervezeti formában és a régi vezetés alatt. A központ marad a kaliforniai San Diegóban és leépítésekre sem nagyon kell számítani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A WebSense-et 1994-ben még NetPartners néven alapították biztonsági termékek kereskedelmére, a cég 1996-ban mutatta be első saját termékét, az Internet Screening System tartalomszűrő megoldást, amely megalapozta a későbbi sikereket. A társaság 1999-ben vette fel a WebSense nevet, majd 2000-ben tőzsdére vonult. Ezt követően a vállalat az online biztonság más területei felé is nyitni kezdett, részben felvásárlások révén. Így került a cég kezébe a PortAuthority adatszivárgás-megelőző technológia, illetve a SurfControl, majd a Defensio. A cég 2012-ben a mobil biztonság területére is belépett.

A lefedett területek folyamatos bővítése azonban nem hozta a várt eredményt, az évtizedfordulót követően a WebSense már csak alig-alig tudta növelni bevételeit, dacára az iparág folyamatos fejlődésének. 2012-ben a vállalat árbevétele már csökkent 2011-hez képest, 364-ről 361 millió dollárra, amihez 31 helyett 18 milliós profit társult. "Továbbra is egy identitásválságban levő cég vagyunk" - mondta egy múlt heti konferencián a WebSense elnök-vezérigazgatója, John McCormack. "A WebSense egy jól ismert brand. [...] De egy olyan brand, amit a legtöbben pornószűrő céggel azonosítanak, nem egy biztonsági céggel."Az FBR Capital elemzője, Daniel Ives a Reutersnek elmondta, a kivásárlás révén a WebSense a tőzsdei nyomás nélkül koncentrálhat az újabb üzleti területekre.

A WSJ és a Wikipedia szerint a WebSense már régóta vevőt keresett, a lehetséges kérők között felmerült például a Quest Software neve is, amelyet tavaly nyáron végül a Dell vásárolt fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.