Szerzők: Bodnár Ádám, Dojcsák Dániel

2013. április 23. 07:55

Élesedett a magyar Google Street View

Hosszas jogi huzavona után végre élesedett a magyar Street View, amellyel a hazai nyelvre állított Google-fiókkal rendelkező felhasználók Utcakép néven találkozhatnak. A cég autói nem csak Budapestet, az egész országot bejárták.

Végre a magyar felhasználók is láthatják közvetlen környezetüket a Street View szolgáltatásban, amely ma reggel óta hazai képeket is tartalmaz. A régióban Magyarországon az utolsók között élesedett a Street View, amelynek indulását hosszas jogi huzavona előzte meg,

A Google autói először 2009-ben jelentek meg a magyar utakon, hogy utcakép részletességű fotókat készítsenek a Maps képességeit bővítő szolgáltatás számára. A fényképezést azonban gyorsan le kellett állítani, miután az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András azt kifogásolta, hogy a fotókon szereplő személyek arcképei, illetve az autók rendszámai is rajta vannak a képeken. Noha a Google a Street View szolgáltatásban az arcokat és rendszámokat elhomályosítva jeleníti meg, de az eredeti képeket megtartja, illetve a fotókat nem egy EU-s országban lévő szerveren tárolja.

A Google akkor elnapolta a Street View indulását és a témáról évekig nem is lehetett hallani többet. 2011-ben aztán fordult a kocka, Jóri András beleegyezését adta a fotózásba, néhány feltétellel. Az adatvédelmi biztos kikötötte, a projekt megvalósítása során készült nyers felvételek a folyamat egyetlen fázisában sem kerülhetnek nyilvánosságra. Az arcokat és rendszámokat mihamarabb, lehetőleg a folyamat elején ki kell takarni, a nyers adatokat pedig a lehető leghamarabb meg kell semmisíteni. Továbbá a lakosságot legalább a fotózás előtt egy héttel értesíteni, tájékoztatni kell a fényképezésről. Ezeken felül az ingatlanok tulajdonosainak egy könnyen használható felületet kell biztosítani, ahol saját ingatlanjuk megjelenítését letilthatják.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az utcák virtuális bejárását lehetővé tevő Street View szolgáltatás elsőként 2007-ben rajtolt el, kezdetben San Francisco és környékét, Las Vegast és Los Angelest lehetett a segítségével megtekinteni. A lefedettség az évek alatt folyamatosan bővült, először az Egyesült Államokban, később más országokban és földrészeken is - nem minden probléma nélkül. Németországban például 145 ezer euróra büntették a céget, mivel az utcák fotózásakor Wi-Fi hálózatok adatait is gyűjtötte és tárolta.

Magyarország a kontinensen az egyik utolsó ország volt Street View lefedettség nélkül, szerencsére ez most megváltozott, hazánk is bekerült az immár 50 országos klubba. A Street View szolgáltatás lefedettségi térképe alapján gyakorlatilag a teljes magyar úthálózat bekerült a szolgáltatásba, a korábbi várakozásokkal szemben nem csak Budapestet, hanem az ország összes útját és települését be lehet barangolni egy böngésző segítségével. Ugyan akadnak még fehér foltok, de legtöbb esetben a kis falvak, tanyák, országutak fényképei is megtekinthetőek.

A ma reggeli sajtótájékoztatón elhangzott, hogy legközelebb májusban készülnek új képek hazánkban. A frissítésekkel kapcsolatban pedig a "józan ész érvényesül" majd, ami azt jelenti, hogy a kihalt helyekről nagyon ritkán készülnek majd új képek, a gyorsan változó, nyüzsgő helyszínekről pedig gyakran. A fotókat az autókon kívül a kerékpáros kamerarendszerrel is rögzítik, így előbb-utóbb a gyalogutak, sétálóutcák, kerékpárutak is felkerülnek.

A magyarországi indulás mellett a kétmilliós afrikai Lesothóba is ma érkezett meg a Street View, igaz náluk csak a főváros és a főutak vannak lefedve. A környéken jelentősen frissült viszont Lengyelország, Románia képállománya is, illetve a Google szerint ez minden idők legnagyobb egyidejű frissítése, ugyanis egyszerre 560 ezer kilométernyi útrész képanyaga újult meg 14 országban. A Magyarországon jelenleg elérhető fotóadatbázis 2010-estől kezdve egészen friss, 2013 februári képeket is tartalmaz vegyesen. A képek észrevétlenül, folyamatosan frissülnek majd, az aktuális kép dátuma minden fotó sarkán szerepel.. A részletekről a megszállottak mindig értesülhetnek a Google Latlong blogon.

a címlapról