:

Szerzők: Bodnár Ádám, Dojcsák Dániel

2013. április 23. 07:55

Élesedett a magyar Google Street View

Hosszas jogi huzavona után végre élesedett a magyar Street View, amellyel a hazai nyelvre állított Google-fiókkal rendelkező felhasználók Utcakép néven találkozhatnak. A cég autói nem csak Budapestet, az egész országot bejárták.

Végre a magyar felhasználók is láthatják közvetlen környezetüket a Street View szolgáltatásban, amely ma reggel óta hazai képeket is tartalmaz. A régióban Magyarországon az utolsók között élesedett a Street View, amelynek indulását hosszas jogi huzavona előzte meg,

A Google autói először 2009-ben jelentek meg a magyar utakon, hogy utcakép részletességű fotókat készítsenek a Maps képességeit bővítő szolgáltatás számára. A fényképezést azonban gyorsan le kellett állítani, miután az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András azt kifogásolta, hogy a fotókon szereplő személyek arcképei, illetve az autók rendszámai is rajta vannak a képeken. Noha a Google a Street View szolgáltatásban az arcokat és rendszámokat elhomályosítva jeleníti meg, de az eredeti képeket megtartja, illetve a fotókat nem egy EU-s országban lévő szerveren tárolja.

A Google akkor elnapolta a Street View indulását és a témáról évekig nem is lehetett hallani többet. 2011-ben aztán fordult a kocka, Jóri András beleegyezését adta a fotózásba, néhány feltétellel. Az adatvédelmi biztos kikötötte, a projekt megvalósítása során készült nyers felvételek a folyamat egyetlen fázisában sem kerülhetnek nyilvánosságra. Az arcokat és rendszámokat mihamarabb, lehetőleg a folyamat elején ki kell takarni, a nyers adatokat pedig a lehető leghamarabb meg kell semmisíteni. Továbbá a lakosságot legalább a fotózás előtt egy héttel értesíteni, tájékoztatni kell a fényképezésről. Ezeken felül az ingatlanok tulajdonosainak egy könnyen használható felületet kell biztosítani, ahol saját ingatlanjuk megjelenítését letilthatják.

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x)

Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x) Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

Az utcák virtuális bejárását lehetővé tevő Street View szolgáltatás elsőként 2007-ben rajtolt el, kezdetben San Francisco és környékét, Las Vegast és Los Angelest lehetett a segítségével megtekinteni. A lefedettség az évek alatt folyamatosan bővült, először az Egyesült Államokban, később más országokban és földrészeken is - nem minden probléma nélkül. Németországban például 145 ezer euróra büntették a céget, mivel az utcák fotózásakor Wi-Fi hálózatok adatait is gyűjtötte és tárolta.

Magyarország a kontinensen az egyik utolsó ország volt Street View lefedettség nélkül, szerencsére ez most megváltozott, hazánk is bekerült az immár 50 országos klubba. A Street View szolgáltatás lefedettségi térképe alapján gyakorlatilag a teljes magyar úthálózat bekerült a szolgáltatásba, a korábbi várakozásokkal szemben nem csak Budapestet, hanem az ország összes útját és települését be lehet barangolni egy böngésző segítségével. Ugyan akadnak még fehér foltok, de legtöbb esetben a kis falvak, tanyák, országutak fényképei is megtekinthetőek.

A ma reggeli sajtótájékoztatón elhangzott, hogy legközelebb májusban készülnek új képek hazánkban. A frissítésekkel kapcsolatban pedig a "józan ész érvényesül" majd, ami azt jelenti, hogy a kihalt helyekről nagyon ritkán készülnek majd új képek, a gyorsan változó, nyüzsgő helyszínekről pedig gyakran. A fotókat az autókon kívül a kerékpáros kamerarendszerrel is rögzítik, így előbb-utóbb a gyalogutak, sétálóutcák, kerékpárutak is felkerülnek.

A magyarországi indulás mellett a kétmilliós afrikai Lesothóba is ma érkezett meg a Street View, igaz náluk csak a főváros és a főutak vannak lefedve. A környéken jelentősen frissült viszont Lengyelország, Románia képállománya is, illetve a Google szerint ez minden idők legnagyobb egyidejű frissítése, ugyanis egyszerre 560 ezer kilométernyi útrész képanyaga újult meg 14 országban. A Magyarországon jelenleg elérhető fotóadatbázis 2010-estől kezdve egészen friss, 2013 februári képeket is tartalmaz vegyesen. A képek észrevétlenül, folyamatosan frissülnek majd, az aktuális kép dátuma minden fotó sarkán szerepel.. A részletekről a megszállottak mindig értesülhetnek a Google Latlong blogon.

a címlapról