Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Dell: 64 biten lesznek izgalmasak az ARM-alapú szerverek

Bodnár Ádám, 2013. április 15. 12:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az ARM ISA-ra épülő chipekre épülő szervereket komoly piaci várakozások övezik, a Dell szerint azonban a 64 bites processzorok megjelenése fogja igazán beindítani ezt a szegmenst.

A Dell értékesíti a világon a második legtöbb szervert, a vállalat számára létfontosságú, hogy időben reagáljon a piaci trendekre és a megváltozó igényekre. Az "időben" a cég esetében nem elsőséget jelent, a vállalat jellemzően megvárja, hogy az innovatív versenytársak kikísérletezzék a piac számára legjobb megoldásokat, amelyeket aztán a Dell méretgazdaságosságával és globális elérésével, márkaerejével és ellátási láncával nagy tömegben és elérhető áron tud értékesíteni.

Kell a 64 bit

Ilyenek lehetnek az ARM-alapú szerverek, amelyekkel kapcsolatban felfokozottak a piaci várakozások, egyelőre azonban tömeges elterjedésükre várni kell. Jimmy Pike, a Data Center Solutions részleg szerverfejlesztő mérnöke szerint az ARM processzoroknak először is 64 bitre kell váltaniuk, hogy változatos szerverfeladatok alatt bevethetők legyenek. A HP a múlt héten mutatta be Moonshot nevű gépét, amely Intel Atom S processzorra épül, - a vállalat először a Calxeda ARM-alapú szerverchipjeivel kezdett kísérletezni, később azonban Atomra váltott, feltehetően a 64 bites támogatás miatt, ami még olyan, kis teljesítményt igénylő szerverfeladatok alatt is fontos lehet mint a web- vagy emailkiszolgálás.

Az első 64 bites ARM szerverchipek 2013 végén vagy 2014 elején lesznek elérhetők,  a rájuk épülő szerverek pedig valószínűleg egy évvel ezt követően érkezhetnek a piacra olyan gyártóktól mint az AMD, a Calxeda vagy az Applied Micro. Az ARM tavaly októberben mutatta be első 64 bites processzormagjait, az ARMv8 utasításkészlet-architektúrára épülő Cortex-A57-et és A53-at. Előbbi nagy teljesítményre, utóbbi pedig alacsony energiafelvételre optimalizált.

A Dell mérnöke szerint a 64 bites támogatás mellett szoftveres fejlesztések is szükségesek lesznek ahhoz, hogy az ARM-alapú gépek szélesebb körben elterjedhessenek az adatközpontokban. A nagyobb Linux-disztribúciók fejlesztői egy ideje már dolgoznak az ARM-támogatáson, az Ubuntu és a Fedora is fut már ARM-alapú lapkákon és a LAMP stack (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) is használható. Ez önmagában azonban kevés az üdvösséghez, véli a Dell, kellene például virtualizációs támogatás, hiányoznak a szerverfelügyeleti eszközök, nincs általánosan elfogadott BIOS modell sem, olyan dolgok, amelyek az x86 világban évek óta megszokottak és használtak mondja Pike.

Szűk körben tesztelhetők

A cégnél jelenleg három különféle ARM-alapú szerverdesignt is tesztelnek a laborokban, írja az amerikai Computerworld, a vállalat mérnökei az ügyfelektől származó visszajelzések alapján alakítják ki a végleges konfigurációkat. A Dell egy éve szűk körben elérhetővé tette partnerei számára Copper fedőnevű rendszerét, amely egy szabványos C5000 keretbe illeszkedő 12 ARM-alapú, Calxeda processzoros blade-et takar. A Coppert kifejezetten az ARM szoftveres ökoszisztémájának fellendítése érdekében adta oda kedvenc partnereinek a Dell, kapott belőle például az Apache Foundation is.

A Dell egyébként a nagy gyártók közül az elsők között ismerte fel a kis teljesítményű, de sűrű szerverek jelentőségét, a vállalat már 2009-ben kínált ilyen gépeket, akkor még VIA Nano processzorral. A Fortuna kódnevű szerverekből 12 fért egy 2U magas szabványos házba, a gépekben 1,3 GHz-es processzor és 1-3 gigabájt memória kapott helyet, emellett két GbE-vezérlőt is kaptak. Az ilyen gépek maximális fogyasztása 30 watt alatt maradt, üresjárati fogyasztásuk pedig 15 watt körül alakult. Egy szerver ára 400 dollár volt akkoriban.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.