Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 25. 13:27

ARM-alapú Dell szervereket kapott az Apache

Saját fejlesztésű prototípus szerverrel támogatja a Dell és a Calxeda a szabad szoftveres Apache alapítványt. A lépéstől azt várják, hogy a nyáron esedékes nagy ARM-támadásra az alternatív architektúrán futó szoftverek is a potenciális felhasználók rendelkezésére álljanak.

A Dell hatalmas rajongója az ARM architektúra szerveres alkalmazásának, a texasi gyártó szerint azonban még nem érett meg a szoftveres környezet az ARM-os szerverek elterjedéséhez. Bár a hardverek gyakorlatilag egy éve gyártásra készek, a szoftveres környezet szinte teljes hiánya miatt egyelőre értelmetlen ezeket piacra dobni. Jövő nyáron azonban érkeznek az új generációs, Cortex-A15-alapú, a korábbiaknál nagyobb teljesítményt nyújtó, 40 bites memóriacímzést használó lapkák - eddig kellene készen lennie a szoftveres környezetnek az új architektúrára.

A Dell azonban kezébe veszi a probléma megoldását, a kis sorozatban gyártott ARM-os szervereket már szűk körben, legfontosabb partnerei számára elérhetővé tette, most pedig a nyílt forráskódú közösség számára is fontos gesztust tett, a kritikus fontosságú szerveralkalmazásokat is fejlesztő Apache Software Foundationnek adományozott egy ilyen gépet. A májusban bejelentett Copper kódnevű rendszerrel ellentétben a Zinc már nem a Marvell 40 bites Armada processzorait használja, hanem a Calxeda EnergyCore lapkáit, amelyek már nem a C5000-es házban laknak, hanem a Dell szeptemberben bejelentett, magasabb kategóriás, 4U magas C8000 keretében. A blade-ek tervezésében a Dell mérnökei már számtalan egyedi megoldást is alkalmaztak, ennek köszönhetően a Zinc teljesítménysűrűsége már megközelíti a HP által tavaly novemberben bemutatott, szintén kísérleti platfomként használt Redstone modellét.

Dell-Calxeda szerver

A rendszer kialakításában a Dell és a Calxeda szorosan együttműködött, így a blade-ek egészen egyedi kialakítást kaptak. Egy-egy blade 18 csatlakozóval rendelkezik, amelyekbe EnergyCard processzorkártyák vagy EnergyDrive meghajtókártyák kerülhetnek. Egy-egy EnergyCard négy darab négymagos EXC-1000 chipet képes fogadni, egy-egy memóriafoglalattal és négy-négy SATA-csatlakozóval. A foglalatokba illeszthető másik kártya az EnergyDrive, ezek egyenként négy-négy vékony SATA merevlemezt tartalmaznak.

Az EnergyCore ECX-1000 négy ARM Cortex-A9 processzormagot integrál egyenként 32+32 kilobájt elsőszintű és 4 megabájt megosztott, ECC-védett másodszintű cache társaságában. A chip sava-borsa azonban a Calxeda által kifejlesztett 80 Gbps sávszélességű 8x8-as kialakítású "fabric switch", amely a processzormagok 10 Gbps sebességű összekötéséről gondoskodik chipen belül és kívül, akár 4096 processzorig. Emellett a lapkán helyet kapott egy beágyazott rendszermenedzsment-chip, PCI Express- és Ethernet-vezérlő, SATA-vezérlő, DDR3 memóriavezérlő, valamint SD/MMC vezérlő is, vagyis lényegében egyetlen chipből felépíthető egy komplett számítógép.

A Calxeda EnergyCore jelenleg 32 bites architektúrát használ, vagyis processzoronként maximum 4 gigabájt memóriát képes kezelni, nyáron azonban érkezik a Midway kódnéven fejlesztett utód, amely már 40 bites memóriacímzést alkalmaz. A Midway egyébként azonos foglalatot használ mint a jelenlegi modell, így az EnergyCard majd azt a processzort is képes lesz fogadni, a nagyobb memóriatámogatás kiaknázásához pedig elegendő lesz a memóriamodulokat kicserélni.

Felügyelet by Dell

A gépet egy, a texasi Austinban található kolokációs központban helyezték el, az átadott rendszerben hat EnergyCard és egy tucat EnergyDrive kapott helyet, összesen 24 node és 48 meghajtó dolgozik így a géoben.  A rendszer fizikai üzemeltetését a Dell és a Calxeda mérnökei végzik, az adomány részeként. A bejelentés szerint az adományozók mindent elkövetnek majd, hogy a szerver rendelkezésre állása minél magasabb legyen. A rendszer menedzsmentje és szoftveres üzemeltetése az Apache feladata, beleértve a hozzáférés kezelését, illetve a rendszeren futó szoftverek kiválasztását, frissítését és foltozását.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az átadott szerver jelenleg Jenkins-et és Buildbotot futtat, az Apache Hadoop projekt számára pedig több, mint egy tucat buildet hozott létre a működés első 24 órájában. A rendszert használja az Apache Derby, River, Tapestry és Thrift projekt is, a Traffic Server vagy a Jackrabbit pedig már jelezte érdeklődését a rendszer elérhetőségei iránt - az alapítványon belül tehát abszolút pozitív fogadtatásra talált az új vas.

Mindenki nyer vele

Az együttműködés nyomán elkészül majd az Apache webszerver és a Hadoop erősen ARM-ra optimalizált  változata, amelyet a fejlesztők a tesztgép birtokában a Calxeda EnergyCore EXC-1000-hez és annak integrált Layer 2-es switchéhez igazíthatnak. Ez a fajta optimalizáció kritikus fontosságú az ARM-os szerverek elterjedéséhez, a hagyományos szerverarchitektúrákkal szemben ugyanis az ARM-alapú lapkák számos egyedi megoldást használnak, amelyeket a szoftvernek is megfelelően kezelnie kell.

A Hadoop és a hasonló Big Data alkalmazások különösen jól passzolnak az ARM-lapkákhoz. Barry Evans, a Calxeda alapítója szerint ennek három oka van. "Egyrészt ezek tipikus scale-out alkalmazások, amelyek rengeteg hatékony processzort igényelnek. másodszor, ez egy vadonatúj, gyorsan növekvő piac, amelynek nem igényli a visszafelé kompatibilitást.  Harmadszor, már ma is léteznek széles körben elérhető alkalmazások, amelyek ARM-on futnak." - foglalta össze Evans.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról