Szerző: Koi Tamás

2013. április 10. 11:23

Bérgyártója kezébe kerül a Lexmark tintasugaras üzletága

A Funai veszi meg a Lexmark tintasugaras nyomtatókat fejlesztő és gyártó üzletágát. A két cég közt létrejött megállapodás értelmében a Lexmark a már meglévő ügyfeleinek továbbra is támogatást nyújt, míg a Funai biztosítja a későbbiekben a kellékanyagokat az újak mellett a régebbi modellekhez is.

A Funainak adja el tintasugaras nyomtatókat fejlesztő és gyártó üzletágát a Lexmark. A két cég közt létrejött megállapodás alapján az üzlet értéke eléri a százmillió dollárt, ezért cserébe a japán vállalat kezébe kerül a Lexmark tintasugaras nyomtatókra vonatkozó teljes szabadalmi portfóliója, összes kutatás-fejlesztési eredménye, valamint a Fülöp-szigeteki gyárkomplexum. Az év közepén lezáruló tranzakció eredményeként a Funai saját márkanéven dobhat piacra tintasugaras nyomtatókat és kellékeket.

Az oszakai cég és az amerikai gyökerű Lexmark kapcsolata egyáltalán nem új keletű, a Funai ugyanis 1997 óta dolgozik szerződéses bérgyártóként a vállalattal. Szakértők szerint az üzlettel mindkét cég jól járhat, a Lexmark az üzletág értékesítéséből származó bevételt más területek fejlesztésére fordíthatja, míg a Funai a szabadalmi portfólió átvételével, valamint a Lexmarkhoz kötődő korábbi partneri viszonya miatt jóval gyorsabban piacra tud lépni saját termékeivel, mintha saját magának kellett volna felépítenie az üzletágat.

A cégek a megállapodás kapcsán igyekeztek leszögezni, hogy a tintasugaras üzletágat érintő üzlet semmilyen hátrányos következményekkel nem jár a Lexmark tintasugaras nyomtatók jelenlegi tulajdonosai számára. Az amerikai cég a jövőben is biztosítja a jogszabályok által előírt terméktámogatást a tintasugaras nyomtatókra, a Funai pedig a korábbi modellekhez éppúgy gyárt majd kellékanyagokat, mint az újabb típusokhoz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Lexmark tavaly augusztusban tette világossá, hogy ott kívánja hagyni a gyakorlatilag zéró növekedési potenciállal és minimális nyereséggel kecsegtető tintasugaras nyomtatók piacát. A vállalat már évekkel ezelőtt elhagyta a lakossági tintasugaras nyomtatók telített, egyáltalán nem jövedelmező szegmensét, a vállalat a mostani ügylettel azonban teljesen kiszáll az inkjetek gyártásából. Az átalakítás során 1700 dolgozónak mondanak fel, ami a teljes létszám 13 százaléka, a leépített dolgozók nagyja, több mint ezer fő gyártással foglalkozik.

A cég tavalyi kalkulációi szerint az átszervezés költségei mintegy 160 millió dollárra rúgnak, ebből a Lexmark 110 millió dollárt idén, további 50 milliót pedig jövőre könyvel el. A döntés nyomán azonnal megszűnik minden, tintasugaras nyomtatóval kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenység, 2013 végére pedig a vállalat minden ezzel kapcsolatos költséget felszámol. A Lexmark számításai szerint már jövőre 85 millió dolláros megtakarítást hoz az átalakítás, 2015-től kezdve pedig évi 95 millió dollárral lesz kevesebb a kiadás. A vállalat a legutóbbi pénzügyi évét 4,17 milliárd dolláros bevétel mellett 320 milliós nettó profittal zárta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról