Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 4. 08:39

A Samsung is beszáll az új Mozilla-böngésző fejlesztésébe

Alapoktól biztonságos, kiváló memóriakezeléssel rendelkező és többszálú futásra kihegyezett böngészőt készít a Mozilla. A fejlesztésben annyira mélyre nyúltak, hogy saját programozási nyelvet is írtak, amely a lehető legalacsonyabb szinten valósítja meg ezeket a célokat. A kísérleti böngészőnél is érdekesebb a fejlesztés fő támogatója: a Samsung.

Szokatlan szövetséget jelentett be a Mozilla, a következő generációs, egyelőre kísérleti stádiumban lévő Servo böngészőt ugyanis a Samsung hathatós segítségével fejleszti. A Servo projekt célja, hogy az alapoktól újragondolja a böngészőt, az öröklött korlátok nélkül. A bejelentés szerint a projekt választ ad a modern web legnagyobb problémáira, a biztonsági kérdésekre és igyekszik maximálisan kihasználni a modern, párhuzamos kódfuttatásra optimalizált processzorok erejét.

Az új böngésző Rustban, a Mozilla által fejlesztett új programozási nyelvben készül, fő célplatformja pedig a sokmagos ARM-processzorokon futó Android operációs rendszer lesz. A bejelentés szerint a Samsung már a projektnek adott egy ARM-alapú tesztrendszert és a fordítást végző gépeket, amelyekkel sokat gyorsul a fejlesztés menete. A jövőben további dél-koreai támogatásban részesülhet a Servo és a Rust projekt, a fejlesztők várhatóan hozzáférést kapnak a legújabb Samsung-féle lapkákhoz és minden bizonnyal mérnököket is dedikál a gyártó a fejlesztéshez.

A Rust pár szóban

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Samsung-Mozilla szövetség magyarázható lenne azzal, hogy a dél-koreaiak szeretnének elmozdulni a Google-függőségből, a bejelentés szerint azonban a fejlesztés célpontja továbbra is az Android, nem a Tizen és nem is a Firefox OS. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a Samsung előbb-utóbb "forkolja" az Androidot és abból egy saját változatot hoz létre, amely mentes a Google kontrolljától, ugyanakkor megtartja a kompatibilitást az alkalmazásokkal. Egy ütőképes böngésző pedig minden mobil operációs rendszernek elengedhetetlen feltétele, enélkül bármilyen új platform halálra van ítélve.

Ennél még izgalmasabb kérdést vet fel az ARM-optimalizálás: a Samsung saját processzorai jelenleg már 4+4 magnál tartanak, a nyers számítási teljesítményt azonban egyelőre nagyon kevés alkalmazás tudja kihasználni. Ezért logikusnak tűnik a döntés, hogy az egyik legfontosabb (és egyébként többszálúsításra kiválóan alkalmas) böngésző fejlesztésében nyújtsanak a koreaiak segítő kezet. A Mozilla szerint a Servo a CSS és HTML5 feladatokat is képes lesz saját hatáskörben többszálúsítani, nem csak a speciálisan megírt WebGL és JavaScript programokkal. A jelenlegi böngészők ugyanis csak néhány triviális feladatot többszálúsítanak (képek kitömörítése, videolejátszás), maga a renderelés kivétel nélkül egyetlen programszálon, egyetlen processzormagon fut.

Mi a Rust?

A Mozilla évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy a rendelkezésre álló programnyelvek mellett újat fejleszt, amely a születéstől fogva a biztonságot és a többszálú végrehajtást helyezi a középpontba. A Rust célja nem korlátozódik a böngészőre, készítői univerzális, kliens és szerveroldali alkalmazások készítéséhez egyaránt használható nyelv létrehozására törekedtek. Szintén fontos szempont volt a fejlesztésnél a nagy kódbázisok karbantarthatósága is, ami a nagy, több millió vagy tízmillió soros alkalmazások esetében kritikus. Érdemes megjegyezni, hogy a nyelv szintaxisa közel áll a C++-hoz, működése azonban gyökeresen eltér attól, a hasonlóság ne legyen megtévesztő.

A Rust fejlesztése már évek óta folyik, a szintén a nyelvben készült, LLVM-alapú fordító 2011-ben fordította le először magát. A bejelentés szerint a nyelv gyorsan közelít a stabil kiadáshoz, a munka oroszlánrészét már elvégezték a fejlesztők. A létező nyelvekhez képest nagy különbség a memóriakezelésben rejlik, amely alapértelmezésben a maximális biztonságra törekszik, ezzel stabilitási és biztonsági problémák nagy csoportjait kerüli el. A Mozilla szerint a Rusttal készült alkalmazások sebessége megfelel a C++-nak.

A projekt egyelőre messze áll a végleges terméktől. A Mozilla tervei szerint az év folyamán készül el a Rust első hivatalos kiadása, miután a fejlesztői verziót alaposan letisztázzák, véglegesítik és bekerülnek az utolsó fontos elemek is. Hiányzik még az elkészült könyvtárak teljes dokumentációja, az év végéig várhatóan ezek is készen állnak majd. Szintén az idei év feladata a teljesítményoptimalizálás és a felhasználói élményt növelő eszközök elkészítése.

A Mozilla hagyományaihoz híven a fejlesztésben aktívan támaszkodik a szabad szoftveres közösségre is. A Servo és a nemrég kiadott Rust 0.6 kódja már most letölthető Githubról, a fejlesztői levelezőlisták pedig elérhetőek bárki számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról