:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 18. 16:46

Kisvállalatoknak kínál apró failover klasztert a Fujitsu

Mindössze 2U magas keretbe került két kétutas szervernode, redundáns tápegységgel, hűtéssel, a Windows Server 2012 szoftveres hibatűrésére alapozva. előrecsomagolva.

A kis- és középvállalatok sem vetik meg a magas rendelkezésreállást, egyes kritikus alkalmazások futását sokan szeretik megduplázott infrastruktúrán futtatni - biztos, ami biztos. Az ilyen magas rendelkezésre állást biztosító klaszterek felépítése és üzemeltetése azonban meglehetősen bonyolult, fenntartása pedig drága - ezen szeretne változtatni (vagy legalábbis csökkenteni) a Fujitsu saját készre szerelt rendszere, amelyben a két node a Windows Server Failover Cluster egy-egy csomópontja lehet. A szoftveres hibatűrésről is a rendszer gondoskodik, az adatok és az alkalmazások állapotának átvitelét is ez végzi, ahogy a helyreállítással kapcsolatos feladatokat is.

A rendszer lelke a CX420 S1 kerete, amelybe a japánok CX272 S1-es kétutas szervernode-jai kerülnek kettesével. Ezek 2U magas, fél rack szélességű, kétfoglalatos számítógépek, az Intel C600 chipsetjével és Xeon E5-2600-as sorozatú processzorokkal. A szerverek 4, 6 vagy 8 magos Xeonokkal is elérhetőek, a rendszermemória 16-tól 256 gigabájtig terjedhet. A node-ok két-két 2,5 hüvelykes (SSD vagy HDD) SATA meghajtót használnak a rendszer tárolására, emellett mindkét szerver dupla gigabites Ethernettel és két PCI Express 3.0 (x8) kártyafoglalattal rendelkezik a külső kommunikációhoz, ez utóbbiba 10 gigabites Ethernet vagy akár két 56 gigabites InfiniBand kártya is kerülhet.

A Fujitsu megoldásának egyik érdekessége, hogy a redundáns számítógépek közös (de szintén redundáns) SAS adaptereken osztoznak, amelyek a node-okat összekapcsolják a tucatnyi meghajtóval. A Fujitsu ebben kihasználja a Windows Serverben található Storage Spaces képességet is, amely a meghajtókat egyetlen virtualizált, hibatűrő kötetté képes összeolvasztani, amelyet mindkét gép folyamatosan elér. Ez azért nagyon fontos, mert így a potenciális vásárlók az esetek többségében megspórolhatják a SAN vásárlását és ennek ellenére továbbra is magasfokú hibatűrést mutató rendszert kapnak cserébe.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A CX420 keret két, egymástól független 1200 wattos tápot támogat, ezek hátulról illeszthetőek be a két node közé. Elöl 3x4-es elrendezésben a merevlemezek fiókjai találhatóak, ezek "forrón", kikapcsolás nélkül cserélhetőek, akár a tápegységek, vagy épp maguk a node-ok. A SAS lemezek a keret aktív backpane-jéhez csatlakoznak, amelyhez a másik oldalon a két szerver kapcsolódik hozzá, és ugyanez a backpane gondoskodik a két szerver közötti kommunikációról is, így az nem terheli a hálózati forgalmat.

A CX420 S1 kétcsomópontos klaszter Windows Server 2012 Standard és Datacenter Edition rendszereket valamint Windows Storage Server 2012-t támogat, valamint a Hyper-V Server 2012-t futtathat. A keret listaáron 12 ezer dolláros alapáron lesz elérhető a nyár folyamán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 09:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.