Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 4. 09:10

Konszolidálódik az SSD-piac, kiszállt a Patriot

Nem kedvező már az SSD-piac az apró butikgyártóknak, amelyek márkájuk erejében bízva léptek be a robbanásszerűen növekvő piacra. Most a Patriot hagyja abba az SSD-k gyártását, a konszolidáció üteme csak gyorsulni fog.

Az SSD-piac korai évei a robbanásszerű növekedésről szóltak, a meghajtók elsődleges piaca a vásárlók szűk körére, a megszállottakra és a korai adoptálókra korlátozódott. Nem csoda, ha az első gyártók is abból a körből kerültek ki, amelyek termékeikkel jellemzően ezt a szegmenst célozzák - Adata, Mushkin, Transcend, PNY, Patriot. E gyártók piaci értéke elsősorban márkaerejükben van, mindnek van egy kis, a márkához hű követői bázisa, logikus piaci döntés volt  tuningra kihegyezett memóriamodulok mellett a drága, busás profittal kecsegtető SSD-ket is felvenni a kínálatba, különösen, hogy ez utóbbiak előállításához is csak egy szerelőcsarnokra van szükség, a komponensek pedig a beszállítóktól érkeznek, készen az összeszerelésre.

A kis gyártók azonban minimális hozzáadott értéket képviselnek, sem világszintű, a terméktámogatás szempontjából fontos jelenléttel nem rendelkeznek (a garanciális csere nem terméktámogatás), sem mérnöki potenciállal ahhoz, hogy valóban kiemelkedő termékekkel lépjenek a piacra. Az eredmény sok tucat konzumer SSD, amelyek néhány forrásból származó NAND-modulokat párosítanak két-három gyártó (azok közt is jellemzően a SandForce) vezérlőlapkájával. Mára azonban az SSD-piac továbblépett az első körös felhasználókon, aki ma szeretné mondjuk noteszgépét néhány tízezerért felturbózni, annak jó eséllyel keveset mondanak az ilyen "enthusiast" márkák.

Az utolsó mohikán?

Egyes gyártók pontosan felmérték ezt a folyamatot és előremenekültek. Jó példa erre az Indilixet felvásárló OCZ - a szintén memóriagyártóból lett SSD-gyártó okosan meglátta, hogy magasabb mérnöki kompetenciára és lapkaszintű hozzáférésre van szükség ahhoz, hogy meg tudja különböztetni magát a piacon. A gyártó mára be is fejezte a DDR-memóriák gyártását, és teljes erővel az SSD-k felé fordult.

Az SSD-piac konszolidációja a jövőben várhatóan folytatódik. A piac ugyan nő, de a meghajtók nagy részét már olyan gyártók állítják elő, amelyek közvetlenül a PC-gyártók (OEM) beszállítói, mellettük pedig a kis butikcégek nemigen rúgnak labdába. A folyamat még évekig tart majd, de a végén ez a szegmens is néhány szereplőre apad - a méretgazdaságosság könyörtelen törvényének megfelelően. Ahogy a 90-es évek közepén a merevlemez-piacon még mintegy 50 kisebb-nagyobb gyártó fért el, mára pedig csak kettő maradt (Western Digital és Seagate), plusz a korlátozott portfólióval bíró (gyakorlatilag versenyjogi okokból létező) Toshiba.

a címlapról