Szerző: Dojcsák Dániel

2013. február 22. 14:20

Nagyobb játékplatform az iOS mint a Nintendo 3DS

Az IDC és az App Annie tegnap megjelentetett egy közös kutatási jelentést, amiben az okostelefonos és kézikonzolos játékpiacot hasonlítják össze. A kézikonzoloknak a fejére nőttek az okostelefonok egyre kisebb a költésben is a dedikált platformok aránya.

Az App Annie és az IDC Portable Gaming Report kutatása szerint 2012 végére az okostelefonos játékpiac utolérte, bizonyos szempontból meg is haladta a dedikált kézikonzolok szoftverpiacát, olyan neveket hátraküldve, mint a Nintendo DS vagy a PSP. Habár az okostelefonok a PC-hez hasonlóan nem tökéletes játékgépek, a felhasználók nagy része csak eseti játékos, nem igényli a komplexitást, a legtöbben megelégszenek az érintőképernyős, hamar lemerülő, melegedő, gyakran elégtelen teljesítményű okostelefonokkal is.

Az IDC mérései alapján 2012 év végén az Android már több mint a felét adta az okostelefonos installált bázisnak (54%), az iOS 18 százalékot hasít a tortából, a Symbian még mindig tartja magát 14 százalékkal, a Blackberry 8, a Windows Mobile és a Windows Phone összesen 3, a maradék egyéb platformok pedig 4 százalékát adják a használatban lévő mobiloknak. Játék szempontjából nyilvánvalóan az iOS a legfontosabb, illetve az Android, a többi platformon nincs jelentős játékos ökoszisztéma. A kézikonzolok piaca ma már darabszámra és az eladott játékok számában sem közelíti meg az okostelefonokat. Ugyan az eladási ár itt magasabb, de a 40 százalékban a Nintendo 3DS, 27 százalékban Sony PSP és Vita által uralt piacon mindössze 120 millió darab játék fogyott tavaly az IDC szerint.

Játékot vesznek leginkább az okostelefonokra

Lehet persze azt mondani, hogy az okostelefon nem játékgép, de a valóság azt mutatja, hogy az alkalmazás-piacterek forgalmának jelentős része a játékokból adódik. Ugyan a letöltött alkalmazásoknak csak körülbelül 35 százaléka játék iOS-en és Androidon is, az összes elköltött pénznek már 60-80 százaléka megy mobiljátékokra. A volumen pedig szinte megdöbbentő: 2012-ben az összes okostelefon és tablet platformon jóval több mint 20 milliárd (!) játékot töltöttek le világszerte.

Annak ellenére, hogy az okostelefonos játékok átlagára 1-3 dollár, a kézikonzolos címekért pedig még mindig ennek többszörösét is el lehet kérni, az iOS és az Android platformon történt eladásokat és hirdetési bevételek együtt már meghaladják a dedikált platformok összes árbevételét, amit a Sony és a Nintendo a fizikai hordozós és digitális értékesítéssel együtt fel tud mutatni. A kézikonzolok piacának helyzetét tovább rontja, hogy a bevételek egyre erősebben szezonálisak, a vásárlások 60 százaléka a decemberi ünnepekkor történik.

Az okostelefonos világban viszont az Android a jóval nagyobb eladott készülékmennyiség ellenére még mindig nem olyan jövedelmező mint az iOS, ami kevesebb telepített eszközön tud körülbelül háromszor annyi bevételt hozni összesen. Komoly különbségek vannak még a platformok közt földrajzi szempontból is, az iOS a bevételek 40 százalékát az Észak-Amerikában, 35 százalékát az ázsiai régióban, 20 százalékát Nyugat-Európában szerzi. Az Android ezzel szemben az összes bevételének csak kevesebb mint 25 százalékát Észak-Amerikában, 10 százalékát Európában, de 60 százalékát Ázsiában.

Japán és Dél-Korea itt is játékos nagyhatalom

Ez főképp a japán és koreai piacnak köszönhető az IDC szerint, ahol a globálisan legjobban termelő játékok mennek. Androidon az öt legjobban teljesítő 2012 végi játékból 2 japán, 3 dél-koreai, míg iOS-en két finn, két amerikai és egy japán van a listán. A dedikált konzolok pedig már csak bizonyos piacokon erősek, a top címek Japánban futnak, főként Nintendo 3DS-en, illetve erős piac működik még az USA-ban.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ha különválasztjuk a platformokat, akkor az derül ki, hogy a nagy klasszikus, a játékkonzolok ősatyja, a Nintendo már egálban van az Apple platformjával a tavalyi év utolsó negyedévében a költések szempontjából. A helyzet azonban csak annak köszönhető, hogy a kézikonzolok év végén, a karácsonyi szezonban erősek, így várhatóan ha ennek a negyedévnek vége, akkor egy súlyos visszaesés és komoly különbség látszik majd a konzolos világban.

Jövőre már az ünnepi szezon sem tudja a Nintendo 3DS-t és a PSP-t az egész évben pörgő, olcsó szoftverekkel, in-app vásárlással operáló iOS és Android felé emelni. Várható még az is, hogy az Android erős növekedése miatt a játékbevételek is felnőnek az iOS-es szint mellé, hiszen ma már jelentős mennyiségű felső, vagy felső-középkategóriás androidos eszköz talál további költségekre is hajló gazdát. A teljes jelentés letölthető az App Annie hivatalos blogjáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról