Szerző: Dojcsák Dániel

2013. február 22. 11:09

Európába jön a PayPal Here

Az egyébként is zsúfolttá váló mobilfizetési piacra egy újabb jelentős szereplő türemkedett be. A PayPal idén nyártól az Egyesült Királyságban is bevezeti az okostelefonos kártyaelfogadó megoldását a PayPal Here-t. Ráadásul a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva olyan modult kínál a brit kiskereskedőknek, amivel a chipes kártyákat is elfogadhatják.

PayPal Here

Az USA után Európába is elhozza a PayPal azt a megoldását, amivel már nem csak a webshopok és online kereskedők fogadhat PayPal-fizetéseket, hanem a fizikai boltokban, valódi bankkártyákról is gyűlhet a virtuális PayPal-kasszában a pénz. A PayPal Here egy olcsó kártyaolvasót ad a kereskedőnek, amit egy okostelefonhoz vagy tablethez csatlakoztatva egy komplett pénztárgép és számlázási rendszer jön létre. Ezzel az utcai hotdog- vagy fagyiárus is kártyaelfogadóvá válhat anélkül, hogy bonyolult banki rendszereket kellene telepítenie.

Az Egyesült Királyságban a kártyás fizetés, illetve az online szolgáltatások egyébként is magas szinten járnak - kis túlzással mondható, hogy a brit városokban minden fedett helyen lehet kártyával fizetni, legyen szó kereskedelmi, vendéglátó vagy szolgáltatóegységekről, közlekedésről vagy bármiről. A brit lakosság tehát hozzászokott má már a kártyás fizetéshez, s a PayPal Here megjelenésével még további kereskedelmi szereplők, főleg a kis boltok, utcai árusok, kávézók, apró üzletek léphetnek be a kártyaelfogadók közé.

Sajnos fix megjelenési dátum még nincs, a szolgáltatás ára sem ismert, de a PayPal képviselője a TechCrunchnak nyilatkozva azt mondta, hogy a brit piac jelenlegi konkurens kínálataival versenyképes modellt dolgozott ki. Várhatóan a tranzakciós díj 2,75 százalék körül lesz majd, míg a nemrégiben bemutatott chipes kártyaolvasóért pedig 15 ezer forintnak megfelelő angol fontot vagy eurót kell majd fizetni. További részleteket a cég várhatóan a jövő heti Mobile World Congress-en közöl majd az új kártyaolvasóról és az európai szolgáltatásról.

Európára szabva

A chipes kártyaolvasó már nem az okostelefon fülhallgató-csatlakozóján keresztül kommunikál, hanem egy különálló eszközként jelenik meg, ami Bluetooth kapcsolatot használ. A kártyaszám és a PIN-kód feldolgozása után pedig ugyanúgy átadja a szükséges részleteket az okostelefonos alkalmazásnak, a kereskedő ott fejezheti be a tranzakciót és készíthet blokkot vagy számlát. A PayPal Here alkalmazás a kártyás fizetések mellett pénztárgép funkciókat is elláthat, regisztrálhatóak vele a készpénzes tranzakciók is és természetesen klasszikus PayPal-számlás fizetések is. Magyarországon ez a szabályozás szigora miatt nem működhetne, legalábbis addig nem, amíg a szoftver nem felel meg az itteni számlázási előírásoknak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A terjeszkedés iránya egyébként nem okoz meglepetést, hiszen a világszerte 123 millió PayPal-felhasználóból 18 millió az Egyesült Királyságban lakik, így az USA után a brit a második legnagyobb piaca a PayPalnak. Egy másik fontos szempont, hogy egész Európában iaz egyik legnagyobb okostelefon-penetráció, 61 százalék a telepített bázisból, szintén a szigetországban van - mondja a Kantar Worldpanel kutatása.

További terjeszkedés

A PayPal Here brit bevezetése ezen felül jó kiindulási pont, ugródeszka lehet a további európai terjeszkedéshez. Cameron McLean, a PayPal brit kirendeltségének igazgatója szerint idén nyáron indul az Egyesült Királyságban a termék, de biztosan terjeszkedik majd további piacokra is. Ugyan érzelmi szempontok bizonyára nem számítanak, de elképzelhető, hogy a következő célpont Franciaroszág lehet, ami a mobilos fejlettségben szintén nem panaszkodhat, ráadásul David Marcus, a PayPal elnöke is francia születésű.

A PayPal Here tavalyi indulása felkavarta az állóvizet a fizikai kártyás fizetési piacon, s ahogy a PayPal gyorsít a terjeszkedésben, a klasszikus kártyatársaságoknak és pénzintézeteknek úgy kell egyre komolyabb figyelmet szentelni ennek a témának. A PayPal háromszög alakú, iPhone és Android készülékekbe csatlakoztatható kártyaolvasója mellett pedig ott van a friss startup lendülettel növekvő Square, stílusosan négyszög alakú érzékelőkkel, amitől szintén globális terjeszkedési terveket várunk idén. Az alsóbb szinteken pedig tucatnyi sikeresnek tűnő vállalkozás van a mobilfizetési térben, többek közt Európában is. Ilyen például az iZettle, ami szintén most mutatott be chipes kártyát is fogadni képes olvasót, de a sort lehetne folytatni az mPowa, SumUp, Payleven, Inuit Pay nevű cégekkel is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról