Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 13. 12:52

Iskolakezdésre indulhat a Digitális Otthon Program

A legnagyobb iparági szereplők fogtak össze a Digitális Otthon Program keretében, a bevezető szakaszban nyolcmilliárdért negyvenezer rászoruló háztartás kap számítógépet és internetet.

A pilot-projekt keretében első körben negyvenezer háztartás kap egy internetes alapcsomagot, amelyet egy noteszgép, mellé járó internetkapcsolat, oktatás és speciális internetes tartalmak és alkalmazások alkotnak majd. A Digitális Otthon Program tesztje Miskolcon és környékén folyik majd, szociálisan rászoruló diákok, idősek és roma családok körében. A kedvezményezettek körének felderítése jelenleg folyik, a közbeszerzés kiírása márciusra várható, a pilot kora ősszel, iskolakezdésre indulhat be, ekkor kerülhetnek ki az eszközök a családokhoz és indulhatnak be a kapcsolódó szolgáltatások.

A pilot eredményeit részletes utókutatás során értékelik majd ki, ebben nem csak a közvetlen következményeket, az internethozzáférés használatát és a számítógépes készségek fejlődését mérik fel, de igyekeznek számba venni a másodlagos szociológiai következményeket is, mint a munkanélküliség változása a tesztcsoportban, gyerekek iskolai teljesítménye, stb. A kutatás végeztével születhet döntés arról, hogy a projektet országos méretűvé fejlesztik, ebben az esetben 400-600 ezer család is kaphat alapszintű internetes hozzáférést egy országos Digitális Otthon Program keretében.

Mi a DOP?

A Program alapját a Microsoft és a magyar kormány által decemberben kötött stratégiai megállapodás adja. Az akkor meglehetősen homályos tartalmú együttműködés egyik eleme a közoktatási portál, másik eleme a Microsoft-kezdeményezésre létrejövő Digitális Otthon Program lesz. Ez utóbbit ugyan a redmondi szoftveróriás kezdeményezte, a koncepció azonban széles iparági összefogásról szólt - a mai sajtórendezvényen már a Microsoft mellett az Intel, a Vodafone és az IVSZ is a legmagasabb szinten képviseltette magát.

A Digitális Otthon Program a társadalom informatizáltságának kibővítésére ad használható megoldást -mondta el Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke. Jelenleg mind a PC-s, mind a szélessávú internet penetrációja megakadt 50 százalék körül. Egyrészt ma már gyakorlatilag nincs számítógép internet nélkül, több százezer háztartás azonban egyikkel sem rendelkezik. Ez óriási hátráltató tényezőt jelent társadalmi szinten, az internetes szolgáltatások bevezetése ugyanis nem tud együtt járni az offline társuk kivezetésével, vagyis az informatizálás nem tudja elérni maximális költségcsökkentő hatását. A megoldást a PC és internet nélkül élők felzárkóztatása jelenti, társadalmi szinten ugyanis bőségesen megtérül egy-egy ilyen projekt költsége.

A DOP kimondott célja, hogy a leszakadó társadalmi csoportok versenyképességét növelje, elérhetővé tegye a számítógépes készségeket, a modern oktatási megoldásokat, ilyen értelemben hosszútávú befektetésnek számít. Ugyan a forrásokat olyan, azonnali hatást produkáló szolgáltatásoktól kell elvonni, mint például az egészségügy, az erre költött összegek azonban hosszú távon sokszorosan megtérülhetnek.

A BellResearch tavalyi Infokommunikációs Jelentése szerint a PC-vel nem rendelkező háztartásoknak csak kis hányada, mintegy 30 százaléka okolja anyagi helyzetét ezért, fele azonban egyszerűen nem érzi szükségét egy számítógépnek, további 13 százalék pedig nem ért hozzá, ezért nem vásárolt. A DOP keretében minden bizonnyal ezért kap kiemelt hangsúlyt az új internetes tartalom, amely meg tudja szólítani azokat is, akik ma nem érzik úgy, hogy szükségük lenne PC-re és internetre, és fel tudja kelteni az igényt az informatika iránt. A tervezett oktatások pedig értelemszerűen a túl meredek tanulási görbét tennék elfogadhatóvá az erre panaszkodók számára.

Homályos keretek

A DOP kereteinek pontos meghatározása jelenleg is folyamatban van, várhatóan kora tavasszal írja ki az illetékes intézmény a programhoz kötődő közbeszerzést. A beszerzendő gépek pontos specifikációja sem tisztázott még, illetve arra sincs válasz, hogy pontosan milyen internet-hozzáférés jár majd a számítógép mellé.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A sajtóbeszélgetésen elhangzottak szerint a projekt teljes költségvetése mintegy 8 milliárd forint, amelyet fele-fele arányban állnak az iparági szereplők és az állam, vagyis 4-4 milliárd forinttal támogatják a projekt első szakaszát. A 40 ezer háztartás esetében ez egységenként kétszázezer forintot jelent, a költségeknek azonban csak egy része kerül a családokhoz eszköz formájában - ez mintegy 70-80 ezer forintos értéket jelent, a noteszgép és az internetet biztosító USB-s modem formájában. A kiadások másik része az internetes kapcsolat költségeit, a projekt során megvalósuló (amúgy kritikus fontosságú) oktatást és a szintén a program keretében kifejlesztett egyedi alkalmazásokat fedezi.

Az iparági képviselők a beszélgetések alapján tisztában vannak a célcsoport igen speciális igényeivel és helyzetével, így a programban várhatóan komolyan odafigyelnek majd arra, hogy a kiosztott számítógépeket ne ingyenes segélyként fogják fel a kedvezményezettek és azokat valóban rendeltetésszerűen, a célcsaládok használják majd, ne kerüljenek tempósan a másodlagos piacra. Ennek érdekében valószínűleg valamilyen önerőt is fel kell mutatni a programban való részvételhez, a műszaki háttér pedig a használatra vonatkozó szabályrendszert kényszerítené ki - ezek a pontok azonban még csak javaslat szintjén léteznek, de várhatóan valamilyen formában hivatalos formát is öltenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról