Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 11. 13:10

Aktívan teszteli saját éberségét a Facebook

Az elképzelhető legrosszabb szituációt tesztelte a Facebook biztonságáért felelős csoport, a szimulációban kínai támadás nyomán kívülről hozzáférhetővé vált az oldal kódja. A valós reakciók érdekében a résztvevőket nem avatták be, a védelmet kvázi élesben tesztelték.

Kegyetlen gyakorlatot tartott a Facebook belső biztonsági osztálya, amelynek során egy rendkívül súlyos biztonsági incidenst szimuláltak - a csapat nagy részét azonban nem avatták be, így a legtöbb résztvevő valódi válságállapotot élt át, nem pedig egyszerű tesztet. A szimulációban egy meg nem nevezett kínai hackercsoport "játszotta" a gonoszt, amely hozzáfért a Facebook kódjához is, a forgatókönyv elemei pedig alaposan merítettek a reális, a közelmúltban lezajlott támadások elemeiből.

Megtervezett krízis

A forgatókönyv szerint egy FBI-ügynök küldött figyelmeztető levelet a biztonságért felelős csoportnak, amelyben épp néhány sorban leírja a felfedezett hibát. Az emailben csupán egy, a Facebook oldalán található PHP scriptre mutató link található, amely korlátlan hozzáférést biztosít a közösségi szolgáltatás frontendjéhez. A levél szerzőjét a biztonsági csapat jól ismeri, rendszeresen tart eligazítást számukra, a levél rövidségére és a későbbi elérhetetlenségre pedig jó magyarázat, hogy a levél a reptéren íródott, épp felszállás előtt.

Egyszerű email indította a szimulációt.

A levél megérkeztét követően a csapat azonnal munkához látott. A Facebook belső szabályai szerint az oldal kódjához csupán két fejlesztőnek van közvetlen hozzáférése, minden, az oldalt vezérlő kódnak rajtuk keresztül kell átmennie - a levélben mutatott script azonban ezt a folyamatot megkerülve kerülhetett ki. A levél reggeli 7:01-es küldését követően órákon belül, 10:45-re a csoport a legmagasabb, "unbreak now" ("azonnal megjavít") biztonsági fokozatba helyezte magát, 11:04-re pedig sikerült azonosítani a kódot publikáló fejlesztő kilétét is, aki persze mindent tagadott. Egy perccel később pedig törölték a kódot az oldalról.

A biztonsági folyamatok itt természetesen nem zárultak, elindult a kár felmérése és annak felderítése, hogy az idegen kód hogyan kerülhetett a rendszerbe. A gyorsan gondolkodó biztonságiak belátták, hogy ha egy támadó egy backdoor hozzáférést nyitott a rendszerben és hozzáfért az oldal kódjához, akkor valószínűleg más belépési pontokat is elhelyezett, illetve további módosításokat is végezhetett, így azonnal megkezdődött a rendszer átfésülése. A következő 24 órában több tucat Facebook-alkalmazott túrta a szerverlogokat, az inkriminált fejlesztő laptopját és az oldal kódját. Az eredmény szerint a fejlesztő noteszgépét javítatlan "zero day" szoftversebezhetőséget felhasználva törték fel, ami a támadók számára teljes hozzáférést biztosított a számítógéphez.

Valósághű szimuláció

A biztonsági incidens a csapat számára teljesen valósághű volt, csupán néhány beavatott, így az FBI-ügynök, illetve a hackelt laptopot használó fejlesztő tudott a szimulációról. A teszt elsődleges célja a biztonsági folyamatok tesztelése volt életszerű körülmények között, hagyományosan ugyanis a lefektetett, hivatalos procedúrák krízishelyzetben sokszor gyorsan felülíródnak a pillanatnyi helyzet függvényében - ilyen értelemben pedig teljesen értelmetlenné válnak.

A szimuláció elemeit, így a noteszgép feltörését és a kód elhelyezését egy, a Facebook jelenlegi és volt alkalmazottaiból álló elit különítmény végezte el. Ők fedezték fel a fejlesztő számítógépén található biztonsági rést is egy meg nem nevezett szoftverben (a hibát természetesen jelentették a készítőnek). A csapat vonta be az FBI különleges ügynökét is a tervbe, ezzel a szimuláció életszerűsége és hihetősége is nagyot ugrott. A "betörők" ugyanakkor igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, a Facebook élő oldala nem tartalmazott egy percre sem valódi, élő backdoort, a kódban található kritikus sorokat kommentként szúrták be.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Facebook hozzáállása érthető, az elmúlt néhány évben a számítógépes biztonságról igen lesújtó kép alakult ki, a Sonytól az RSA-ig és a Lockheed Martinig, a New York Times-tól a változatos tanúsítvány-kibocsátókig számtalan nagy cég vált támadások áldozatává. A webes cégek közt is szép számban estek el, a Twitter és a LinkedIn talán a két legnagyobb áldozat. Az esetek többségében a szoftverek biztonsági problémái mellett a hibás protokollok és procedúrák is szerepet játszottak ebben, a Facebook most ez utóbbiak működőképességét vizsgálta - igen agresszív módszerrel.

A Facebook nem csak mint relatív fiatal médium érdekes, de mint a világ egyik legnagyobb informatikai szervezete is számot tart érdeklődésünkre. A cég különlegessége, hogy a Google-lal és egyéb hatalmas "web-scale" informatikai vállalatokkal szemben viszonylag nyitott, így adatközpontjáról, tárolóiról vagy épp biztonsági folyamatairól is rendszeresen beszél, amelyből mások is okulhatnak.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról