Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Cellajelek alapján rajzolnak csapadéktérképet

Folyó Gergely, 2013. február 08. 09:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy holland kutatócsoport a mobilszolgáltatók adótornyai segítségével rajzolna esőtérképet, szerintük a fejlesztés a szegényebb országokban válhat a hagyományos meteorológiai megoldások alternatívájává.

hirdetés

A mobilos adótornyok rádióhullámok segítségével kommunikálnak, azonban a fogadott jel gyengülhet, például esőzés közben, amikor a hullámok visszaverődhetnek az esőcseppekről. A jelcsillapítás jelenségét használná ki egy holland kutatócsoport, ami úgy készített országos csapadéktérképet, hogy az említett jelgyengülésből következtetett az eső mennyiségére. A kutatók szerint a megoldás alkalmas az áradások előrejelzésére, és a valós idejű monitorozás alternatívája is lehet a szegényebb országokban, ahol a meteorológiai felszereltség nem megfelelő, de mobiltelefonokat rendszeresen használnak.

Majdnem pontos

Az egymástól nagyjából 3 kilométeres távolságra álló tornyok folyamatosan rögzítik a szomszédjaiktól érkező rádiójelek erősségét. Ezek állandó erősségűek, és a távolság növekedésével kiszámítható módon gyengülnek - kivéve, ha az eső közbeszól. A De Bilt-i Holland Királyi Meteorológiai Intézetnél (KNMI) dolgozó Aart Overeem és csapata saját algoritmust dolgozott ki, amivel a holland T-Mobile által biztosított adatok alapján a normális és az esőcseppek által befolyásolt jelerősség közötti különbséget, és így a csapadék mennyiségét mérhette.

Hollandiában körülbelül 8 ezer ilyen rádióhullámos kapcsolat köti össze az adótornyokat, a kutatócsoport ezek közül 2400-hoz fért hozzá, mindegyik erősségét tizenöt percenként mérték. Ennyi adat állításuk szerint elegendő ahhoz, hogy az egész országot lefedő csapadéktérképet rajzoljanak; a kísérleti fázis 2011 júniusától szeptemberig tartott, és a kutatás végül úgy találta, hogy a cellajelekből kiolvasott számok majdnem megfelelnek a hagyományos csapadékmérőket és radart használó meteorológiai módszer méréseinek.

Szegényebb országoknak

A pontos csapadéktérképnek a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az időjárás-előrejelzés és az éghajlatkutatás szemszögéből is fontos szerepe van, jóllehet ez a világ nagy részén nem áll rendelkezésre. Mary Lynn Baeck, a Princeton Egyetem hidrometeorológusa szerint így Overeem ötletére megfelelő felszerelés híján a szegényebb országokban lehet szükség. Úgy véli, a fejlesztés “helyes kvantitatív csapadékbecslést nyújthat a katasztrófák valós idejű előrejelzéséhez, továbbá regionális és globális éghajlati modellanalízisre is alkalmas lehet”. Az újdonság további előnye ráadásul, hogy semmilyen átalakítást nem követel meg, a kutatók szerint mindössze a helyi szolgáltatókkal kell megállapodni a jelerősségi adatok közzétételéről.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!