Szerző: Folyó Gergely

2013. január 28. 12:42

Darabokban végezte a THQ

Az eredeti tervekkel ellentétben egyenként értékesítették a csődbe ment THQ játékait és stúdióit, a játékipari szereplők pedig annak rendje és módja szerint széthordták a kiadó vagyonát. A THQ-nak ezzel vége.

A THQ decemberben csődeljárást kért maga ellen: a patinás kiadó menedzsmentje akkor azt remélte, hogy hamar túladhat a vállalat vagyonán, hogy az feltöltődve kezdhesse újra működését egy szebb jövő reményében. A THQ a Clearlake Capital Group magánbefektető céggel tárgyalt az értékesítésről, az első becslések szerint a Clearlake 60 millió dollárt kínált volna a THQ eszközeiért.

Megálljt parancsoltak nekik

Január elején azonban a THQ egy összesen 41 millió dollárnyi átváltható kötvénnyel rendelkező hitelezőcsoportja a bíróságon megtámadta a kiadó és a Clearlake közös elgondolását; aggályosnak tartotta, hogy a THQ vezetősége túlzottan hamar, 30 nap alatt zavarta volna ke le a játékcímek és a stúdiók eladását, ráadásul kedvezőtlen módon egyben adna túl azokon, és nem egyenként. A hitelezők szerint mindez arra volt jó, hogy a Clearlake-en kívül senki más ne tehessen ajánlatot a THQ vagyonára, és ami még fontosabb: senki ne tehessen kedvezőbb ajánlatot a Clearlake 60 milliós licitjénél.

Noha a THQ azzal próbált védekezni, hogy január közepére elfogy a készpénzállománya, amennyiben lelassítják az eladási folyamatot, a bíróság végül a hitelezők javára döntött: egy január 7-i meghallgatás után az érintett felek megegyeztek abban, hogy a kiadó játékait és stúdióit egyenként értékesítik majd egy aukció keretében, aminek a megtartását - hogy kellő felkészülési időt hagyjon az érdeklődőknek - Mary F. Walrath bírónő január 22-re, vagyis egy héttel későbbre tűzte ki az eladás eredetileg tervezett lezárásához képest.

Szétcsipegették

A várakozásoknak megfelelően a héten lezajlott aukción a legtöbb cím és stúdió elkelt. A kiadó sajtóközleménye szerint a Sega vásárolta meg a Warhammer 40.000 játéksorozatot és a Company of Heroest készítő Relic Studiost (26,6 millió dollárt fizetett érte), a Deep Silver kiadót is birtokló német Koch Media vette meg a Saints Rowról ismert Volitiont (22,3 millió dollár) és a Metro-sorozatot (5,9 millió dollár), a Cryteké a Homefront 2 (500 ezer dollár), a Take-Two vitte el a Turtle Rock Studios által készített, még be nem jelentett Evolve-ot (10,9 millió dollár), míg a South Park: The Stick of Truth (3,3 millió dollár) és a több bejelentetlen címen is dolgozó THQ Montreal stúdió (2,5 millió dollár) a Ubisofthoz került.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Úgy tudni, a Sega a ZeniMax Media elől halászta el a Relicet, a Bethesda mögött álló vállalat 26,3 millió dollárt ajánlott először a cégért, míg a Ubisoft a Volition és a Metro felvásárlásával is megpróbálkozott egy 5,4, illetve 5,175 millió dolláros ajánlattal. A Turtle Rock 250 ezer dolláros ajánlatot tett az Evolve-ra, végszükség esetére. Érdekes, hogy bár a pletykák korábban elsőszámú érdeklődőnek mondták, az Electronic Arts és a Warner Bros. Entertainment végül akvizíció nélkül maradt - már ha tényleg licitált egyáltalán.

Mi lesz a többiekkel?

A számokból kiolvasható, hogy a THQ hitelezőinek bejött a számítása: a Clearlake által becsült 60 millió dollárnál jócskán több pénzt ajánlottak az egyes címekért külön-külön, az összesítés szerint 72 millió dollár körüli összeg cserélt gazdát csak az aukción, az árverésen kívüli eladásokkal együtt pedig mintegy 100 millió dollárra rúg ez az érték. Az aukcióinak akadt néhány “nagy hiányzója” is, ezeket a THQ szerint egy még nem részletezett, külön eljárás keretében próbálják majd megértékesíteni, “amennyiben ez lehetséges”.

A pankrátoros WWE-sorozat jövőjéről az aukción kívül tárgyaltak, ez a cím a Take-Two-hoz kerülhet a pletykák szerint, míg a Darksiderst és a szériát fejlesztő Vigilt nem vette meg senki, jóllehet a japán Platinum Games vezetője egy hivatalosnak nem tekinthető Twitter-üzenetben utalt rá, hogy olcsón megvenné a játékot. A Relic-üzletnek pedig nem volt része a Homeworld nevű űrstratégia: ezt a márkát egy független fejlesztő csapat venné meg crowdfunding útján, de nem túl jó esélyekkel.

A Toy Head-Quarters 24 évig működött.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról