Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 23. 14:24

Gördülő frissítést fontolgat az Ubuntu

2014-ig biztosan marad a féléves frissítési ciklus, utána azonban csak a hosszútávú támogatást élvező verziók jönnének kétéves rendszerességgel, a köztes verziókat pedig felváltaná a gördülő frissítés.

Megújíthatja az Ubuntu bevett frissítési ciklusát a Canonical - mondta el az Ubuntu On Air legfrissebb adásában Leann Ogasawara, a cég kerneles csapatának vezetője. Az egyelőre csak tervként létező reform eltörölné a félévente érkező nagyobb verziókat, a keletkező űrt pedig úgynevezett gördülő frissítéssel töltené ki.

A Canonical jelenleg féléves kiadási ciklusokkal dolgozik, rendszeresen áprilisban és októberben érkezik friss kiadású Ubuntu. Ezt a ritmust töri meg a kétéves ciklussal kiadott LTS (long term support - hosszútávon támogatott) kiadás, amely nevéhez híven azon felhasználóknak és szervezeteknek hasznos, akik a féléves periódusnál ritkábban cserélnék le az operációs rendszert, a stabilitás és a kiszámíthatóság pedig fontosabb, mint az átlagfelhasználó számára.

Az Ogasawara által felvázolt új frissítési ütemterv szerint 2014 után a féléves kisebb kiadások megszűnnének, a helyét gördülő frissítés venné át. Ebben a megközelítésben az operációs rendszer részét képező csomagok nem egyszerre időzítve frissülnek, hanem azonnal, ahogy a fejlesztés, tesztelés és validáció zajlik, így a felhasználók gyorsabban juthatnak hozzá kedvenc szoftvereik legfrissebb verzióihoz. Például a következő, 13.04-es kiadás kijelölt kernele a 3.8-as lett, ezen a Canonical már nem fog változtatni, függetlenül attól, hogy milyen új funkciók jelennek meg a 3.9-es kernelben - ez ugyanis bizonyos csúszást hozna az előre rögzített ütemtervtől. A gördülő frissítéssel ez a probléma megszűnne, az ütemtervhez ragaszkodás nélkül a felhasználó időben megkaphatja a legfrissebb kernelt. A gördülő frissítés előnye az is, minimalizálja a biztonsági javítások telepítéséhez szükséges időt is.

01:00:49
 

Ubuntu Development with Leann Ogasawara

Még több videó

A gördülő frissítés kérdése a 42. perctől merül fel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új frissítési rendszer ugyanakkor jóval nagyobb terhet ró a minőségbiztosítással és teszteléssel foglalkozó csapatokra, a fix szoftverkombinációk helyett ugyanis gyakorlatilag végtelen kombináció stabilitását kellene majd garantálni. Ogasawara szerint erre képesek lennének, a naponta frissített lemezképek automatizált tesztelése már működik, a megfelelő mechanizmusok pedig 2014-re a helyükre kerülhetnek. A gördülő frissítés másik hátránya, hogy az operációs rendszer minden eleme folyamatos mozgásba kerül, ahogy az egymástól független fejlesztések folyamatosan érkeznek, ez pedig csökkentheti az egész rendszer stabilitását.

A Canonical igyekszik odafigyelni a felhasználók reakciójára is, kérdéses, hogy mindenki elégedett lenne-e, ha csak kétévente érkeznének nagy kiadások és az igazán nagy (saját fejlesztésű) újdonságok is csak ekkora rendszerességgel kerülnének a felhasználók elé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról