:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 11. 14:06

In-memory adatbázisra vált az SAP zászlóshajója is

Támogatja a HANA (in-memory) adatbázisokat az SAP vállalati szoftvercsomagja, a Business Suite is. A várhatóan nyáron megjelenő szoftver már kipróbálható, a gyártó zökkenőmentes átállást ígér.

Bemutatta a Business Suite szoftvercsomag HANA platformot használó változatát az SAP. A Frankfurtban debütált szoftver a saját fejlesztésű, in-memory adatbázissal számottevően, két-négy nagyságrendet gyorsul a gyártó saját számításai szerint, de egészen extrém esetekben akár még ennél nagyobb teljesítménykülönbség is tapasztalható. A látványos teljesítménynövekedés nem öncélú, azt valósidejű elemzésekhez és monitorozáshoz is kiválóan lehet használni, állítja az SAP.

A szoftvergyártó szempontjából üzleti lépésként is hatalmas ugrás a HANA, a Business Suite eddig más gyártók (Oracle, IBM, Microsoft) platformján futott, a saját adatbázissal már erre is tud független megoldást kínálni a német szoftverház. A Business Suite ettől függetlenül minden eddig támogatott külső adatbázist támogat a jövőben is, a cég értékesítő csapatai azonban minden bizonnyal a teljesen saját, integrált megoldást fogják a fókuszba helyezni.

Nem diszruptív

A tranzakciókezelés és az analitika hagyományosan külön működik a nagyvállalati IT-ben, különböző gépeken, különböző adatbázist használva működnek. Az SAP szerint azonban a két feladat kiválóan kielégíthető egyetlen HANA adatbázissal, amelyet egyszerre lát minden vállalati rendszer. Egyes használó szervezeteknek továbbra is szükségük lesz adattárházakra, amelyekbe a tranzakciós adatokon belül külső (például a beszállítóktól származó) információkat is tudnak integrálni, sok esetben azonban a data warehousing egyszerűen feleslegessé válik a következő években, állítja a cég.

Jim Hagemann Snabe társ-CEO

Mi az in-memory?

A vállalati adatbázisok hagyományosan hálózati tárolókat használnak, ezek teljesítménye azonban egy több tízmillió (vagy épp néhány milliárd) soros adatbázis esetében még SSD-k használatával sem elég, az interfészek szűk keresztmetszete miatt. A megoldást a memóriaárak elolvadása hozta el: ma már gazdaságosan építhető akkora memóriával rendelkező szerver, amely a teljes adatbázist memóriában tárolja. Ilyen a HANA is, az adatokat oszlopos formában, teljes egészében a rendszermemóriában tárolja, ami sok nagyságrenddel gyorsabb kiolvasást és írást tesz lehetővé.

Az SAP pontosan tudja, hogy hatalmas erő rejtezik a telepített bázisban, ezért az új kiadással nem is mond le a régi ügyfelekről, csupán beengedi egyenrangú adatbázis-platformként a HANA-t is. Felmerült, hogy a rendszer végre váltson verziót is, a húsz éve kiadott SAP R/3 után legyen a neve R/4, azonban a vezetés szerint ennek a folytonosság szempontjából rossz üzenete lett volna, noha műszaki szempontból igazolt lenne a névváltás. A folytonosságot és a visszafelé kompatibilitást a cég kritikus fontosságúnak tartja, ennek megfelelően a Business Suite-ból nem készül két kiadás, két külön kódbázissal, külön támogatással, külön képességhalmazzal, hanem egységes marad, függetlenül az alátolt adatbázistól. Ez azt is jelenti, hogy az új, HANA-tól független képességek, javítások a jövőben is egyszerre lesznek elérhetőek a HANA-t, illetve a hagyományos adatbázist használó entitások számára.

A folytonosság jegyében alakította ki az SAP a licencelési konstrukciót is, az adatbázis és a rajta futó szoftver külön licencelendő, így a már megvásárolt Business Suite alatt bevethető a frissen vásárolt HANA anélkül, hogy újra meg kellene vásárolni azt. Az SAP az árazás modelljét is átalakította, míg a korábbai HANA célgépek esetében a használt memóriamennyiség után kellett licencdíjat fizetni, a Business Suite on HANA esetében az ERP szoftver árával arányos a HANA licencköltsége.

Üdv a Google-korszakban

Kívülállóként, egyszerű számítógép-használóként nagyon nehéz elképzelni ezeknek a rendszereknek a lassúságát. A Google már több mint egy évtizede képes keresési találatokat adni a másodperc töredéke alatt - amennyiben pedig finomítanánk a keresést, iterálhatjuk a kulcsszavainkat kedvünk szerint. De ha a találatokat a rendszer nem néhány tizedmásodperc, hanem percek, órák, vagy éppen napok múlva adja vissza, amikor az adott kérdést már régen elfelejtettük, vagy a problémára már találtunk más megoldást - minden gyártó célja a vállalati környezetben futtatott lekérdezések felgyorsítása, hogy a rendelkezésre álló információkat minél jobban lehessen hasznosítani későbbi döntésekben.

A HANA sarokpontjai

A HANA-alapú Business Suite kapcsán a cég megmutatta az új MRP (material requirements planning - anyagszükséglet-tervezés) felületet is, amely néhány másodpercenként frissül és képes a gyártást, illetve a megrendeléseket folyamatában követni. Ez eddig elképzelhetetlen volt, a következő napi terveket az előző éjszaka futó batch job dobta ki néhány óra futás után, a heti tervnek pedig egy nagyobb cég esetében egész hétvégén futnia kellett. HANA-val ezek a feladatok látványosan rövidebb időt vesznek igénybe.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az SAP a HANA teljesítményéről már korábban ódákat zengett, jellemzően százszoros és ezerszeres növekedésre számíthatnak a felhasználók, pontosabban ennyivel rövidül a lekérések feldolgozásához szükséges idő. Hasso Plattner, a fejlesztésben is aktív részes igazgatótanács-elnök elmondása szerint extrém esetekben még ennél is nagyobb lehet a gyorsulás, adott körülmények között akár 250 ezerszeres is - ez azonban már inkább az előző generációs adatbázisokról és hardverekről mond sokat, nem is a HANA-ról.

A Business Suite on HANA egyelőre release to customers (RTC) státuszban érhető el, ez a SAP nevezéktana szerint a bétának felel meg. Az általános elérhetőség (GA) időpontjáról a cég egyelőre nem beszél, de várhatóan a nyár folyamán már meg is vásárolható a termék.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.