Szerző: Koi Tamás

2013. január 9. 12:18

Vezetők nélkül maradt az állami mobilszolgáltató

Több, egymástól független lapértesülés szerint távozott az MPVI Mobil Zrt. két felsővezetője, a hatóság tavalyi frekvenciaaukcióján nyertes, állami tulajdonú társaság kilátásai ezzel tovább romolhatnak a mobilpiaci szereplést illetően.

Több, egymástól független lapértesülés szerint lemondott a posztjáról az MPVI Mobil Zrt. elnöke, Kalmár István és vezérigazgatója, Schmidt Pál, akik a társaság megalakulása óta töltötték be pozícióikat. Az Index a Napi Gazdaság alapján azt közölte, hogy Kalmár és Schmidt lemondásához közvetlenül vezetett, hogy a két vezető a mobilszolgáltatás elindítását lehetővé tevő hatósági rendelet jogi eszközökkel történő megtorpedózása után más tevékenységet javasoltak a projektcégnek, a tulajdonosok azonban ehhez nem járultak hozzá.

Vége a dalnak?

A két vezető lemondásáról írt a HVG múlt csütörtöki száma, az Index saját forrásai szerint ugyanakkor vezetők felmondása kapcsán a tulajdonosok - vagyis a Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és a Magyar Fejlesztési Bank - még nem döntöttek. Az MPVI illetékesei sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták a lapértesüléseket. A Napi szerint a két vezető lemondásának jelzésértéke lehet, és akár azt is előre jelezheti, hogy az MPVI Mobil Zrt. a későbbiekben megszünteti a tevékenységét.


Fotó: MTI/Soós Lajos

Egy esetlegesen sikertelennek bizonyuló frekvenciaaukciót követően ez utóbbi forgatókönyvre komoly esély van, az állami szereplők mögött álló projektcég ugyanis tavaly tavasszal kizárólag azzal a céllal jött létre, hogy létrehozza a negyedik mobilszolgáltatót, mely a 2011/12-es frekvenciaaukción elnyert spektrumokra építve új piaci szereplőként jelenhet meg a mobilszolgáltatói szegmensben.Az MPVI Mobil Zrt. megalapítását 2012. március 22-én hagyta jóvá a Gazdasági Versenyhivatal, de a cégek már korábban, 2011. december 6-án konzorciumi szerződést kötöttek egymással.

Már működnie kéne a hálózatnak

Az állami cégekből álló konzorcium összesen 5 MHz-nyi frekvenciához jutott hozzá a tavalyelőtt felszabadított, összesen 10,8 MHz-nyi duplex frekvenciát tartalmazó 900 MHz-es EGSM sávból, amelyet 2011 augusztusában aukción hirdetett meg a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH). A konzorcium ezen felül az 1800 MHz-es "D" blokkban és a 2100 MHz-es "E" blokkban további 15-15 MHz-nyi frekvenciához jutott. Ezzel a cég gyakorlatilag ugyanolyan méretű rádióspektrumhoz jutott hozzá, amivel a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor is rendelkezik (utóbbi az 1800 MHz-es sávban nagyobb frekvenciakészletet licencel).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az eredeti kiírás szerint a negyedik mobilszolgáltatónak tavaly decemberben meg kellett volna kezdenie a szolgáltatást saját hálózatán Budapest belső kerületein, míg más területeken nemzeti roaming keretén belül használhatták volna az ügyfelek a többi szolgáltató hálózatát. A kiírás emellett fokozatos hálózatbővítést írt elő az új szereplőnek, illetve megszabta azt is, hogy a használatba vételtől számított két évig nem lehet továbbadni a frekvenciát harmadik félnek.

A frekvenciaaukciót lezáró határozatot azonban több eljárási hibára hivatkozva mindhárom mobilszolgáltató megtámadta, és a cégek az eljárás idejére a végrehajtás felfüggesztését kérték. Ezt a Fővárosi Bíróság júniusban jóváhagyta, szeptemberben pedig a bíróság hatályon kívül helyezte az NMHH lezáró határozatát, ezzel az MPVI mobilpiaci szereplésének esélyeit drasztikusan csökkentve. A felek most a Kúria végső döntésére várnak, melyet várhatóan február végén hozhat meg a testület - szakértők szerint ugyanakkor a legvalószínűbb forgatókönyv az lesz, hogy a Kúria helybenhagyja a bírósági ítéletet.

Ellehetetlenültek

Mindez azt jelentette, hogy az MPVI az elmúlt időszakra nézve nemhogy a szolgáltatást nem indíthatta meg, hanem az előkészítő munkálatokba sem tudott érdemben előre lépni a jogi eljárás kimenetelének ismerete nélkül. Vagyis a vállalat nem tudott szerződést kötni a legfontosabb beszállítókkal, akik többek közt a hálózat üzemeltetéséhez szükséges műszaki hátteret biztosították volna. Emellett nem lehetett leülni a három már meglévő piaci szereplőkkel a nemzeti roaming kapcsán - ez a feltétel egyébként szintén a jogvita részét képezte.

A társaság a megalakulása óta egyetlen sajtótájékoztatót tartott, ahol részt vett Schmidt és Kalmár is, akik nem kívántak részletekbe bocsátkozni a piaci stratégiát illetően, illetve az akkor már folyamatban lévő jogi eljárásra reflektálva közölték, a cég a bírósági ítélet ismeretében dönt a további lépésekről. A vállalat ekkor már javában igyekezett magához vonzani több olyan iparági szakembert, akik a szolgáltatás elindításában segédkeztek volna - jelentős részük ma is a cég alkalmazásában áll, de az MPVI éppen a bérkifizetések miatt tavaly veszteséget is termelt. A cégvezetés lemondásához a kiszivárgott hírek szerint ez is hozzájárulhatott.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról