Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 8. 11:14

Megújult a Qualcomm Snapdragon

Érzi a nyomást a Qualcomm, ráncfelvarrást kapott a Snapdragon processzorcsalád. Magasabb órajelek, hatékonyabb végrehajtás, gyorsabb GPU és fürgébb memóriavezérlő a receptben.

Frissített Krait

A Qualcomm tanult a Scorpion architektúra életútjából - az első Snapdragonokat meghajtó magot változatlan formában használta a cég éveken keresztül, a konkurencia pedig idővel utolérte és meghaladta azt mind teljesítmény, mind energiatakarékosság tekintetében. Az amerikai gyártó nem akarja még egyszer ezt a hibát elkövetni, a Krait architektúrát sűrűbb frissítésekkel próbálja a csúcson tartani.

A Krait idén csupán ráncfelvarrást kap, mély architektúra-váltásról nem beszélhetünk, de az órajel és az órajelenként végrehajtott utasítások száma is megnőtt a módosításoknak köszönhetően. A frekvencia növeléséhez elsősorban a gyártástechnológia jobb megértése vezetett, a futószalag (pipeline) mélysége nem változott, így a kihozatal javulása, a lapka alaprajzának optimalizálása és a feszültség némi növelése együtt vezet a magasabb órajelhez.

A fejlesztés során a Qualcomm az órajelenként végrehajtott utasítások (IPC) számának növelésére is gondot fordított, ennek érdekében megjelent a hardveres memória-előtöltés, amely a program mintázatát figyelve megpróbálja kitalálni a soron következő memóriaelérést és a parancs kiadása előtt behúzni az adatot a gyorsítótárba. Az előtöltésnek köszönhetően a processzornak kevesebbet kell adatra várakoznia üresen, ami gyorsabb végrehajtást eredményez. Ugyancsak az IPC-t növeli az elágazásbecslő javítása, amely immár pontosabban találja el a feltételes utasítások kimenetelét. Javult a soron kívüli végrehajtás is, immár több utasítástípus átrendezésére képes a Krait.

Rögtön kettő

A 2013-as iterációban rögtön ketté is szakad a Krait architektúra. Krait 300 néven érkezik az alacsony energiafelvételre (értsd: okostelefonokhoz) optimalizált változat, Krait 400 néven pedig a gyorsabb, ám valamivel magasabb fogyasztású kiadás, főleg tabletekhez. A két mag között jelentős eltérés a gyártástechnológia, míg a 300-as mag az elődhöz hasonlóan a TSMC 28 nanométeres LP eljárásával készül, a 400-as sorozat a HPm eljárást használja. Az LP eljárás fókuszában az általános alacsony fogyasztás áll, így terhelés alatt és alapjáraton is alacsony fogyasztási karakterisztikára optimalizált - cserébe a maximális órajel nem olyan magas. A HPm eljárás ezzel szemben jóval magasabb órajelet tesz elérhetővé, miközben alacsonyabb terhelés alatti fogyasztást mutat, mint a hagyományos HP (high power) eljárás.

Az eljárások közti különbségnek tudható be, hogy a Krait 300 maximális órajele mintegy 1,9 GHz lesz, ezzel szemben a Krait 400 akár 2,3 GHz-en is képes működni. A két mag között architekturális különbségek is vannak, a más eljárásra történő optimalizáció mellett a Qualcomm újratervezte a nagy testvér memóriavezérlőjét is, ami alacsonyabb késleltetéshez vezet a rendszermemória és a másodszintű gyorsítótár elérésénél.

Milyen rendszerlapka?

A magok köré új rendszerlapkákat is tervezett a Qualcomm, lesz 200-as, 400-as, 600-as és 800-as család is - a magasabb szám nagyobb teljesítményt takar, a korábban bevezetett S1-S4 nevezéktan pedig eltűnik.

Paul Jacobs, Qualcomm elnök-vezérigazgató

A termékpaletta csúcsán a Snapdragon 800 kap helyet, amely négy Krait 400 magot használ, maximum 2,3 GHz-es órajelen, mellé Adreno 330-as GPU és a Qualcomm új, harmadik generációs LTE rádiós modemje kerül a lapkára. Az Adreno 330 mintegy négyszer gyorsabb mint a korábbi generációs Adreno 225. A rádiós modul LTE Category 4-et (150/50 Mbps) támogat. A lapka elődjeihez hasonlóan kezeli a 802.11ac WiFi-szabványt is, fix funkciós áramköreinek megfelelően pedig 4K-s videolejátszásra is alkalmas és 64 bites (2x32, kétcsatornás) LPDDR3 memóriát is támogat. A lapkát elsősorban tabletekbe szánja a gyártó, a nagy teljesítményre optimalizált egység fogyasztása és hőtermelése miatt jórészt alkalmatlan okostelefonos használatra.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Snapdragon 600 két Krait 300 magot tartalmaz, maximális sebességük 1,9 GHz. A GPU szerepében az Adreno 320 dolgozik majd, az előző implementációkhoz képest valamivel gyorsabb órajelen. A közvetlen elődnek számító S4-hez képest a Snapdragon 600 mintegy 40 százalékkal magasabb teljesítménnyel bír, részben a magasabb frekvenciának, részben az architektúra finomságainak betudhatóan.

Továbbra is piacvezető

A Qualcomm is érzi a versenytársak (Samsung, NVIDIA és egyre inkább Intel) felől érkező nyomást, ezért nem ült a tavalyi babérokon, idén is ütős modelleket kínál a gyártópartnereknek. A Qualcomm elejtett nyilatkozataiból pedig az derül ki, hogy a következő évekre is hasonló terméktervekkel bírnak, így valószínűleg jövőre is esedékes valamilyen ráncfelvarrás a portfólión.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról