Szerző: Koi Tamás

2012. november 29. 12:50

Itthon is rekordmennyiségű okostelefon fogyhat idén

Idén rekordszintet érhet el Magyarországon az okostelefonok értékesítése, derül ki egy hazai tanulmányból, mely többek közt rámutat, hogy itthon a platformok közti erőviszony egészen más, mint például a tengerentúlon. Az okostelefonok menetelése azonban nem feltétlenül a vásárlóerő növekedésének köszönhető.

A magyarországi okostelefon-piac már idén októberben elérte azt az értékesítési volument, melyet a teljes tavalyi évben produkált, áll egy a Magyar Telekom által szponzorált piaci jelentésben. A három hazai operátor októberig összesen nagyjából 800 ezer okostelefonon adott túl, a karácsonyi hajrának köszönhetően pedig az értékesítési darabszám jóval egymillió felé kúszhat. Mindez összességében azt jelenti, hogy év végére minden harmadik mobil okostelefon lehet a mintegy kilencmilliós aktív készülékállományból.

Változó összetétel, árak

Az eNET kutatása szerint a bővüléshez az is hozzájárul, hogy mobilszolgáltatók hagyományosan az év utolsó egy hónapjában szerzik a legtöbb új ügyfelet – ez a szám az NMHH adatai szerint tavaly a három szolgáltatónál együttesen meghaladta a 120 ezret, és várhatóan idén se lesz alacsonyabb – az előfizetések többségéhez pedig általában valamilyen új eszköz is társul. A piackutató arról ugyanakkor nem tesz említést, hogy az egy évvel ezelőtti állapothoz képest mennyit változott a szolgáltatóknál található készülékportfólió összetétele és hogyan változtak az árak.

Ez a két tényező alapjaiban határozza meg a magyarországi okostelefonos bázis növekedését: a mobilszolgáltatóknál az értékesített készülékek túlnyomó többsége már okostelefon, a cégvezetők korábbi nyilatkozatai szerint a Magyar Telekomnál 85 százalék körüli az arány, a Vodafone-nál ennél valamivel alacsonyabb, 75-80 százalékon áll a penetráció, a Telenornál ugyanakkor számottevően alacsonyabb, mindössze 66 százalékos az érték.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az okostelefonok értékesítési részaránya nem véletlenül olyan magas, és nem is feltétlenül a vásárlóerő növekedésének köszönhető. A vevők ma már kis túlzással hagyományos mobilkészüléket csak elvétve találnak a szolgáltatók választékában, emellett az árak is jelentős mértékben csökkentek a tavalyihoz képest, így például a legolcsóbb androidos modellek  feltöltőkártyás csomagban már a 15-20 ezer forintos árkategóriában is elérhetők szinte mindegyik szolgáltatónál.

Adat is kell mellé

Az operátoroknak emellett elemi érdekük, hogy minél több okostelefont értékesítsenek, gyakran annak ellenére, hogy ezekre a készülékekre nagyobb marketingtámogatást kell kifizetniük, mint az olcsó, belépőszintű mobilokra. Az ügyfelek ugyanis az okostelefonok mellé többnyire adatszolgáltatást is kérnek, illetve eleve nagyobb értékű, adatszolgáltatást is tartalmazó díjcsomagokra fizetnek elő a szolgáltatónál, emellett további, olyan extrák is eladhatók nekik, melyeket csak okostelefonnal használhatnak ki (például online zeneszolgáltatás vagy film streaming).

Az eNET statisztikái alapján egyébként éppen a zenehallgatás az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt funkció az okostelefon-tulajok körében. A legalább heti rendszerességgel tartalmat fogyasztók majdnem háromnegyede hallgat zenét, több mint a felük játszik és nagyjából a felhasználók fele küld vagy fogad e-mailt. A mobiljátékok az egyik legdinamikusabban fejlődő mobiltartalom kategória, amit jól mutat, hogy a piactereken elérhető legnépszerűbb nem-fizetős appok fele játékkategóriába tartozik - mutat rá a kutatás. Külön érdekesség, hogy az Android áruházában a tíz legjövedelmezőbb applikáció közül kilenc játékalkalmazás, ráadásul ezek közül hat alkalmazás letöltése ingyenes, és csak játékon belül kell fizetni extra tartalmakért.

A platformok versengését illetően hazánkban a népszerűségi listát egyértelműen az Android uralja. Itthon az okostelefonok 53%-án a Google rendszere fut, míg az iPhone – és az azokon futó iOS – jóval a nemzetközi átlag alatt, csupán 8%-ot képvisel a teljes okostelefon állományból. A Nokia korábbi, még Symbian-os platformja a készülékek 28%-án, míg az újabb, Windows Phone-nal szállított verziók csupán másfél évvel a megjelenést követően már 9%-os piaci részesedéssel rendelkeznek - derül ki a 2012 szeptemberében készült, 1000 fős, országosan reprezentatív mintán készült kutatásból.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról