Szerző: Koi Tamás

2012. november 27. 10:31

Pár éven belül a fél világot lefedik az LTE-hálózatok

Néhány éven belül a harmincszorosára nőhet az LTE-alapú mobilhálózatokat igénybe vevő felhasználók száma, áll az Ericsson legfrissebb piaci becslésében.

Pár éven belül a világ lakosságának jelentős része LTE-alapú mobilhálózatokon fogja használni okostelefonját, táblagépét, ráadásul a felhasználók időközben részben az eszközök penetrációjának növekedése, részben a felhasználói szokások változása miatt egyre több adatot is forgalmaznak majd ezeken a hálózatokon. A globális statisztikák szerint csak az elmúlt évben megháromszorozódott az adatforgalom a mobilhálózatokon keresztül, de 2018-ig tizenkétszer annyi adat fog közlekedni az operátorok közreműködésével, mint napjainkban.

A nagy adatforgalmi igény egyik kézenfekvő kiszolgálási módja a gyorsabb adathálózatok kiépítése, melyeknél az összességében nagyobb kapacitás több klienst képes kielégítő sávszélességgel kiszolgálni. Ilyen hálózati szabvány lehet az LTE, melynek globális bevezetése csupán az évtized elején kezdődött - a 3GPP szabványcsalád besorolása alapján továbbra is 3G-snek tekintett szabvány révén a HSxPA-hálózatok által elérhető sávszélesség akár 5-10-szeresét is elérhetik a mobilszolgáltatók - természetesen a hálózat modernizálása után.


Forrás: Ericsson

Az egyik legnagyobb eszközbeszállítónak számító Ericsson szerint 2012-ben nagyjából 455 millió ember számára volt elérhető világszerte az LTE-technológia, ebből körülbelül 55 millióan használták ténylegesen a rendszert okostelefonjukkal, táblagépükkel vagy más mobilnetes eszközükkel. A cég várakozásai szerint öt éven belül a lefedettség a világ lakosságának több mint a felére kiterjedhet, a tényleges felhasználói bázis mérete pedig 2018-ra 1,6 milliárdra nőhet. Az LTE szabvány ezzel az egyik leggyorsabban fejlődő rendszer lehet a mobilkommunikáció történelmében.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A rendszert már Magyarországon is bevezették, a T-Mobile-nál idén január óta érhető el LTE-alapú adatszolgáltatás, mely elsősorban a főváros lakossága, illetve néhány vidéki nagyváros lakói által használható. A szolgáltatás széles körű elterjedtségét itthon a lefedettség mellett a szűkös készülékkínálat és a magas árak is hátráltathatják, ez a két probléma ugyanakkor vélhetően rövid távon megoldódhat, így például idén év végén várható, hogy az LTE-alapú hálózatra okostelefonokat is felenged majd a szolgáltató (eddig csak mobilnetes eszközzel, egyetlen díjcsomaggal lehetett használni a szupergyors mobilnetet).

Az Ericsson statisztikái a mobilnet-forgalom növekedéséről ugyanakkor hazánkra nézve semmiképpen nem tekinthetők mérvadónak, hiszen Magyarországon a tavalyi évhez képest alig 40 százalékkal nőtt a mobilhálózatokon keresztül bonyolított adatforgalom, miközben az aktív előfizetői bázis mérete nagyjából 45-50 százalékkal bővült.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 20. 10:52

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.