Szerző: Koi Tamás

2012. november 27. 10:31

Pár éven belül a fél világot lefedik az LTE-hálózatok

Néhány éven belül a harmincszorosára nőhet az LTE-alapú mobilhálózatokat igénybe vevő felhasználók száma, áll az Ericsson legfrissebb piaci becslésében.

Pár éven belül a világ lakosságának jelentős része LTE-alapú mobilhálózatokon fogja használni okostelefonját, táblagépét, ráadásul a felhasználók időközben részben az eszközök penetrációjának növekedése, részben a felhasználói szokások változása miatt egyre több adatot is forgalmaznak majd ezeken a hálózatokon. A globális statisztikák szerint csak az elmúlt évben megháromszorozódott az adatforgalom a mobilhálózatokon keresztül, de 2018-ig tizenkétszer annyi adat fog közlekedni az operátorok közreműködésével, mint napjainkban.

A nagy adatforgalmi igény egyik kézenfekvő kiszolgálási módja a gyorsabb adathálózatok kiépítése, melyeknél az összességében nagyobb kapacitás több klienst képes kielégítő sávszélességgel kiszolgálni. Ilyen hálózati szabvány lehet az LTE, melynek globális bevezetése csupán az évtized elején kezdődött - a 3GPP szabványcsalád besorolása alapján továbbra is 3G-snek tekintett szabvány révén a HSxPA-hálózatok által elérhető sávszélesség akár 5-10-szeresét is elérhetik a mobilszolgáltatók - természetesen a hálózat modernizálása után.


Forrás: Ericsson

Az egyik legnagyobb eszközbeszállítónak számító Ericsson szerint 2012-ben nagyjából 455 millió ember számára volt elérhető világszerte az LTE-technológia, ebből körülbelül 55 millióan használták ténylegesen a rendszert okostelefonjukkal, táblagépükkel vagy más mobilnetes eszközükkel. A cég várakozásai szerint öt éven belül a lefedettség a világ lakosságának több mint a felére kiterjedhet, a tényleges felhasználói bázis mérete pedig 2018-ra 1,6 milliárdra nőhet. Az LTE szabvány ezzel az egyik leggyorsabban fejlődő rendszer lehet a mobilkommunikáció történelmében.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A rendszert már Magyarországon is bevezették, a T-Mobile-nál idén január óta érhető el LTE-alapú adatszolgáltatás, mely elsősorban a főváros lakossága, illetve néhány vidéki nagyváros lakói által használható. A szolgáltatás széles körű elterjedtségét itthon a lefedettség mellett a szűkös készülékkínálat és a magas árak is hátráltathatják, ez a két probléma ugyanakkor vélhetően rövid távon megoldódhat, így például idén év végén várható, hogy az LTE-alapú hálózatra okostelefonokat is felenged majd a szolgáltató (eddig csak mobilnetes eszközzel, egyetlen díjcsomaggal lehetett használni a szupergyors mobilnetet).

Az Ericsson statisztikái a mobilnet-forgalom növekedéséről ugyanakkor hazánkra nézve semmiképpen nem tekinthetők mérvadónak, hiszen Magyarországon a tavalyi évhez képest alig 40 százalékkal nőtt a mobilhálózatokon keresztül bonyolított adatforgalom, miközben az aktív előfizetői bázis mérete nagyjából 45-50 százalékkal bővült.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.