Szerző: Koi Tamás

2012. november 16. 09:51

Tízéves az Xbox Live

Tízéves születésnapját ünnepli a Microsoft konzoljátékához indított online szolgáltatása, az Xbox Live. A rendszer eleinte elsősorban a többjátékosos módokat támogatta, mostanra azonban számtalan szolgáltatás integrálódott bele.

Tíz évvel ezelőtt indult útjára a Microsoft Xbox Live nevű szolgáltatása, mely a videojáték-piac egyik első összetett funkciókat kínáló, prémium online szolgáltatása volt, az akkor még csak a PlayStation árnyékában létező Xbox platform kiegészítőjeként. A szolgáltatás azóta jelentős fejlődési utat járt be, az előfizetők, illetve felhasználók száma pedig mára eléri a 40 milliót. Ezzel a Microsoft még mindig elmarad a PlayStation platform saját hálózatától, a PlayStation Networktől, ez utóbbi azonban önmagában egy fillért sem termel a Sonynak.

Az Xbox Live születését a Microsoft első konzoljátékának, az Xboxnak a 2001-es megjelenése alapozta meg. Bár a konkurens platformoknál is történt kísérlet a konzolok hálózatba kapcsolására, sok esetben a hardver eleve korlátozta a képességeket (például az első SEGA Dreamcast videojáték még csak analóg modemet tartalmazott). Az Xbox konzolt azonban a Microsoft előrelátásból ellátta Ethernet-csatlakozóval is.


Az első, 2001-es Xbox

A konzolhoz tartozó online szolgáltatás az Xbox 2001-es premierjén is szóba került, a Microsoft akkor azt ígérte, a következő nyáron indul el a rendszer, melynek nevét akkor még nem közölte a társaság. Az Xbox Live név végül a 2002-es E3-on hangzott el először, a szolgáltatás pedig 2002. november 15-én indult útjára elsősorban azzal a céllal, hogy online játékplatformot kínáljon a felhasználóknak azoknál a videojátékoknál, melyek támogatják a többjátékosos üzemmódot.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Xbox Live mind funkcióit, mind népszerűségét tekintve a második generációs Xbox, az Xbox 360 piacra kerülése után indult igazi hódító útjára. A különböző Xbox Live tagsági szintek (eleinte Silver és Gold) különféle szolgáltatásokhoz adtak hozzáférést eltérő előfizetési díjakért cserébe. Később a SIlver csomagot az ingyenes Live Free váltotta fel, ez azonban éppen a szolgáltatás kezdeti gerincét képező online játékot nem tartalmazza.

Az Xbox Live ma a szolgáltatási szinttől és régiótól függően olyan komponenseket tartalmaz, mint az Xbox Video vagy az Xbox Music, a különféle Bing szolgáltatások, az Internet Explorer, a Netflix vagy éppen a Hulu. A szolgáltatás két évvel ezelőtt, a Budapest Game Show-ra időzítve megnyitotta kapuit a magyar előfizetők előtt is, bizonyos komponensek azonban továbbra sem elérhetők magyarországi címről regisztrálva.

A Microsofttól kissé eltérő online stratégiát folytat a Sony, mely PlayStation Network nevű online hálózatát ingyenesen biztosítja azokban az országokban, ahol a szolgáltatás elérhető. A PlayStation Network azonban korántsem kínál olyan sokrétű szolgáltatási hátteret, mint az Xbox Live, a PlayStation konzoljátékok tulajdonosai a különféle tartalmakat a PlayStation Store-ból érhetik el, ami jóval kevesebb országban elérhető, mint a PlayStation Network.

a címlapról