Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 14. 11:57

iOS-re is ad térképet a Nokia

Új márka alá vonta be térképes szolgáltatását a Nokia, a Maps helyett immár Nokia Here néven fut a finn térképes és lokációs rendszer. Az új márka mellé új üzleti modell is társul, Androidon a fejlesztők használhatják pénzért, iOS-en a felhasználók, ingyen.

Megújítja a Nokia Maps arculatát a Nokia. A Here néven újraindított szolgáltatás ugyanazokat az adatokat használja, a funkciók és képességek kínálata azonban nagyot bővült. A Here-ben megjelentek a gyűjtemények, amely a Foursquare listáinak nokiás megvalósítása, illetve a Map Creator használatával a felhasználók módosíthatják, javíthatják a térképes adatbázist.

A Here 3D-s funkciói is megállják helyüket, még a Google Earth hasonló megoldására is köröket vernek, a nagyobb városok szépen "háromdésednek". Street View-hez hasonló utcaszintű végigjárásra is van lehetőség, a funkció szintén csak néhány nagyobb városban érhető el. Mondani sem kell, Magyarország a Here-ben is nagyon lapos, sem 3D megjelenés, sem utcaszintű fotók nincsenek.

iOS-re, Androidra és...

Az iOS felé történő nyitást prózai okok indokolják. Stephen Elop egy interjúban elmondta, hogy egy versenyképes térképes szolgáltatáshoz nagyon sok felhasználóra van szükség. Minél többen keresnek a térképen, minél több útvonalat terveznek, annál okosabb lesz a rendszer. A Lumiákat (és immár a Windows Phone 8-at) használó felhasználókat a Nokia térképes rendszere szolgálja ki, a számuk azonban még így is meglehetősen alacsony. Így a Nokia úgy döntött, hogy a térképes rendszert megnyitja az iOS felé, a Here alkalmazás a következő hetekben jelenik meg az App Store-ban és ingyenesen letölthető lesz. A bejelentés szerint az alkalmazás HTML5 alapokat használ, az autós mellett gyalogos és tömegközlekedési útvonaltervezés is lesz - ez utóbbi az Apple saját alkalmazásából továbbra is hiányzik. A Nokia alkalmazásából kimarad viszont a hangos navigáció, ezt a területet meghagyják az Apple-nek és az egyéb szolgáltatásoknak.. Újdonság, hogy az alkalmazás képes nagyobb térkép-szeleteket offline tárolni, ez lefedettség nélküli területen illetve külföldön lehet nagyon hasznos.

Az Android esetében a Nokia némileg eltérő üzleti modellt választott, feltehetően azért, mert ezen a platformon már létezik versenyképes térképes szolgáltatás, a Google Maps. Ezért a Nokia Androidon inkább a fejlesztőket célozza, akik alkalmazásaikba építhetik be a Nokia Here szolgáltatását. A finn gyártó szerint 2013 elején elérhetővé válik a Here SDK, amely segít majd az ilyen lokációs alkalmazások készítésében.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Nokia számára a saját térképes adatbázis hatalmas versenyelőnyt jelenthet az olyan gyártókkal szemben, akik nem rendelkeznek ilyen adatokkal és nincs saját szolgáltatásuk. Ilyen értelemben meglepő, hogy a Nokia ezt Android és iOS felé is hajlandó megosztani. A fent említett előnyökön túl (felhasználók száma illetve jövedelem) azonban a Nokia odafigyelt arra, hogy a saját termékeit továbbra is meg tudja majd különböztetni. Stephen Elop elmondása szerint a Lumiák a jövőben is kapnak majd exkluzív lokációs szolgáltatásokat, mint például a City Lens, a saját fejlesztésű kiterjesztett valóság-alkalmazást.

Az iOS az Android (és persze a Windows Phone) mellett a Nokia Here egy negyedik platformon is megjelenik majd. Nem a RIM-re vagy kell gondolni, a finn gyártó inkább a Mozilla lassan készülő operációs rendszerének nyúl a hóna alá, a Boot To Gecko a Nokia térképes szolgáltatását használja majd alapértelmezetten. A bejelentés szerint a böngésző köré épülő rendszer a Here webes verzióját használja majd.

3D felé

A Here-rel egyidőben a Nokia bejelentette a kaliforniai Earthmine térképes cég felvásárlását is. Az Earthmine a Google Street View-hez nagyon hasonló szolgáltatást végez, autókkal járja a világ útjait és fotózza végig azokat és 3D-s modellt készít a bejárt utcákról illetve a környezetről. A Nokia szerint a felvásárlást még év vége előtt lezárják, a tranzakció részleteit, így a kis cég árát nem hozták nyilvánosságra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról