Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 14. 11:57

iOS-re is ad térképet a Nokia

Új márka alá vonta be térképes szolgáltatását a Nokia, a Maps helyett immár Nokia Here néven fut a finn térképes és lokációs rendszer. Az új márka mellé új üzleti modell is társul, Androidon a fejlesztők használhatják pénzért, iOS-en a felhasználók, ingyen.

Megújítja a Nokia Maps arculatát a Nokia. A Here néven újraindított szolgáltatás ugyanazokat az adatokat használja, a funkciók és képességek kínálata azonban nagyot bővült. A Here-ben megjelentek a gyűjtemények, amely a Foursquare listáinak nokiás megvalósítása, illetve a Map Creator használatával a felhasználók módosíthatják, javíthatják a térképes adatbázist.

A Here 3D-s funkciói is megállják helyüket, még a Google Earth hasonló megoldására is köröket vernek, a nagyobb városok szépen "háromdésednek". Street View-hez hasonló utcaszintű végigjárásra is van lehetőség, a funkció szintén csak néhány nagyobb városban érhető el. Mondani sem kell, Magyarország a Here-ben is nagyon lapos, sem 3D megjelenés, sem utcaszintű fotók nincsenek.

iOS-re, Androidra és...

Az iOS felé történő nyitást prózai okok indokolják. Stephen Elop egy interjúban elmondta, hogy egy versenyképes térképes szolgáltatáshoz nagyon sok felhasználóra van szükség. Minél többen keresnek a térképen, minél több útvonalat terveznek, annál okosabb lesz a rendszer. A Lumiákat (és immár a Windows Phone 8-at) használó felhasználókat a Nokia térképes rendszere szolgálja ki, a számuk azonban még így is meglehetősen alacsony. Így a Nokia úgy döntött, hogy a térképes rendszert megnyitja az iOS felé, a Here alkalmazás a következő hetekben jelenik meg az App Store-ban és ingyenesen letölthető lesz. A bejelentés szerint az alkalmazás HTML5 alapokat használ, az autós mellett gyalogos és tömegközlekedési útvonaltervezés is lesz - ez utóbbi az Apple saját alkalmazásából továbbra is hiányzik. A Nokia alkalmazásából kimarad viszont a hangos navigáció, ezt a területet meghagyják az Apple-nek és az egyéb szolgáltatásoknak.. Újdonság, hogy az alkalmazás képes nagyobb térkép-szeleteket offline tárolni, ez lefedettség nélküli területen illetve külföldön lehet nagyon hasznos.

Az Android esetében a Nokia némileg eltérő üzleti modellt választott, feltehetően azért, mert ezen a platformon már létezik versenyképes térképes szolgáltatás, a Google Maps. Ezért a Nokia Androidon inkább a fejlesztőket célozza, akik alkalmazásaikba építhetik be a Nokia Here szolgáltatását. A finn gyártó szerint 2013 elején elérhetővé válik a Here SDK, amely segít majd az ilyen lokációs alkalmazások készítésében.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Nokia számára a saját térképes adatbázis hatalmas versenyelőnyt jelenthet az olyan gyártókkal szemben, akik nem rendelkeznek ilyen adatokkal és nincs saját szolgáltatásuk. Ilyen értelemben meglepő, hogy a Nokia ezt Android és iOS felé is hajlandó megosztani. A fent említett előnyökön túl (felhasználók száma illetve jövedelem) azonban a Nokia odafigyelt arra, hogy a saját termékeit továbbra is meg tudja majd különböztetni. Stephen Elop elmondása szerint a Lumiák a jövőben is kapnak majd exkluzív lokációs szolgáltatásokat, mint például a City Lens, a saját fejlesztésű kiterjesztett valóság-alkalmazást.

Az iOS az Android (és persze a Windows Phone) mellett a Nokia Here egy negyedik platformon is megjelenik majd. Nem a RIM-re vagy kell gondolni, a finn gyártó inkább a Mozilla lassan készülő operációs rendszerének nyúl a hóna alá, a Boot To Gecko a Nokia térképes szolgáltatását használja majd alapértelmezetten. A bejelentés szerint a böngésző köré épülő rendszer a Here webes verzióját használja majd.

3D felé

A Here-rel egyidőben a Nokia bejelentette a kaliforniai Earthmine térképes cég felvásárlását is. Az Earthmine a Google Street View-hez nagyon hasonló szolgáltatást végez, autókkal járja a világ útjait és fotózza végig azokat és 3D-s modellt készít a bejárt utcákról illetve a környezetről. A Nokia szerint a felvásárlást még év vége előtt lezárják, a tranzakció részleteit, így a kis cég árát nem hozták nyilvánosságra.

a címlapról