Szerző: Koi Tamás

2012. november 13. 10:47

Arcfelismeréssel térképezi fel vásárlóit a jövő áruháza

Fejlett arcfelismerő algoritmus alapján dolgozó vásárlóelemző-rendszert mutatott be a héten egy japán szakkiállításon az NEC. A cég szerint az eszköz az üzletek tulajdonosai számára kitűnő marketingeszköz lehet, mindezt úgy, hogy a vevők jogait sem sérti.

Arcfelismerésen alapuló vevőkövető rendszert dolgozott ki a japán NEC. A cég november elején egy szakkiállításon mutatta be a technológia működését, mely nem tárolja el a vevők arcképeit, hanem valós időben dolgozza fel azt és konvertálja strukturált adattá. A fejlesztőcég szerint az egyébként meglepően egyszerűen felépülő rendszer beüzemelése révén a kereskedők olyan anonim adatokhoz juthatnak hozzá a látogatóikról, melyekkel eddig legfeljebb a webáruházak látogatottsági statisztikáiban szembesülhettek.

A NEC arcfelismerő rendszere nagy biztonsággal állapítja meg a vásárlók korát és nemét, illetve a látogatási adatokat idő alapján is eltárolja. A cég által biztosított felhőalapú tárhelyen elhelyezett adatbázisból kinyert információk a fejlesztők elképzelései szerint segítenek az üzemeltetőknek abban, hogy pontosabban feltérképezzék ügyfélkörüket, illetve részletes, különböző időintervallumok alapján szűrt statisztikákat készítsenek a vevői összetételről, illetve a visszatérő látogatókról, amit a kasszarendszerek adataival összevetve marketingcélokra használhatnak.

01:56
 

Facial recognition tech estimates customers gender, age and how often they visit #DigInfo

Még több videó

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A megoldás kapcsán a gyártó álláspontja szerint nem merülhet fel semmiféle jogi, illetve biztonsági aggály, mivel a rendszer nem tárolja el senkinek az arcképét, illetve nem továbbítja a felvételeket az NEC szervereire. Mindez azt jelenti, hogy a vevőknek nem kell félniük attól, hogy arcképükkel visszaélnek, vagy az engedélyük nélkül tárolják azokat, csak anonim adatokat rögzít a megoldás.

Az elsősorban üzletláncoknak kínált termék mindössze egy PC-ből és egy nagyfelbontású webkamerából áll, az egész rendszer üzemeltetése a statisztikai feldolgozómodullal havonta nagyságrendileg 880 dollárba kerül. Más cégek korábban is használtak hasonló technológiákat vevőkövetésre és analitikára, ezek azonban nem arcfelismerésen, hanem más technológiák alapján működtek.

Ilyen például a Wi-Fi eszközök helyzete alapján végzett vevőkövetés, ez azonban azt feltételezi, hogy a felhasználó birtokában van egy olyan eszköz, mely - annak beleegyezésével - lokáció-alapú információt továbbít a rendszer üzemeltetőjének. Az NEC által használt technológiának semmiféle eszközspecifikus kritériuma nincs, csak a vevők arcát kell látnia a kameráknak.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 9. 15:20

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.