Szerző: Koi Tamás

2012. november 12. 10:30

Megváltoztatják a reklámfogyasztást az okostévék

Az okostévék szakértők egybehangzó véleménye szerint pár éven belül gyökeresen megváltoztathatják a televíziós reklámipart - tekintve, hogy az ilyen tévékészülékek száma ma már elérte a kritikus tömeget, erről a tényről konkrét kutatások alapján is meggyőződhet a reklámszakma.

Növelik a reklámokkal kapcsolatos fogyasztói bizalmat az okostévék, legalábbis erre a következtetésre jutott arra a több ezer amerikai háztartásra kiterjedő kutatás, mely az internetre kötött tévékészülékek, vagy asztali Blu-ray lejátszók közvetítette reklámok hatékonyságát vizsgálja. Az ilyen eszközök penetrációja ráadásul a technológia fejlődésével egyre erősödik, a felmérések szerint négy éven belül 87 millió amerikai háztartásban használnak majd okostévét, a Blu-ray lejátszók forgalma pedig 2016-ra eléri a 70 milliós darabszámot világszerte.

Jobban célt talál a hirdetés

A Parks Associates a "Hálózatba kapcsolt tévék: a tévés reklámozás új válfaja" című kiadványában elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy az okostévék és az internetre kapcsolt, tévékészüléket használó eszközök az egész reklámiparral kapcsolatos percepciót megváltoztathatják. A kutatás szerint a felületbe integrált, a menüben, vagy a keresés közben, relevancia-alapon feltűnő hirdetéseket a nézők a tartalom részeként kezelik, emellett hasznos és érdekes információként tekintenek rá.

Mindebből egyenesen következik, hogy a reklámok könnyebben célt találnak, a nézők emlékeznek a látottakra, illetve szívesebben kattintanak le egy felületbe beágyazott hirdetést, szemben a hagyományos online hirdetési megoldásokkal. A kutatás emellett arra is rámutat, hogy az okostévével rendelkező háztartások ráadásul vásárlóerejüket tekintve is meghaladják az átlagot: egy ilyen háztartás éves bevétele átlagosan 75 ezer dollár, illetve nem mellékes szempont az sem, hogy ezek a háztartások átlagosan 11 internetre csatlakoztatott készülékkel rendelkeznek.


A HWSW tartalma a Fuso felületén keresztül

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Több korábbi kutatás ezzel együtt arra is rámutat, hogy az internetre csatlakoztatott tévékkel rendelkező háztartások túlnyomó része az úgynevezett over the top (pl. Netflix) tartalmak elérése esetén a reklámszponzorált modellt részesíti előnyben a havi előfizetéses, vagy egyszeri díjas rendszerrel szemben. Ezeknél a rendszereknél rendszerint a pre-roll reklámokat alkalmazzák a tartalomtovábbítók, vagyis a tartalom előtt egy rövid, 15-20 másodperces, releváns szpot fut le. A kutatások szerint a nézők ezt a fajta modellt sokkal szívesebben fogadják, mintha az adást több ponton is megszakítaná reklámokkal a műsorközvetítő (mid-roll modell).

Aki kattint, meg is nézi

Lázár Csaba, a Fuso Ecosystem NyRt. elnöke a magyarországi helyzettel kapcsolatban a HWSW megkeresésére elmondta, a cég tapasztalatai szerint a releváns hirdetéseket adó reklámmodellnél rendkívül magas, 70-80 százalékos a lojalitási arány, vagyis aki lekattint egy reklámot, az nagy arányban végig is nézi az ajánlatot. A Fuso platformot fejlesztő cég szakértője hozzátette, a fogyasztókat elsősorban az interaktív hirdetésekkel lehet elérni, melyhez a technológia minden segítséget megad. A szakember szerint mindez a hagyományos broadcast-hirdetésekhez képest összességében sokkal hatékonyabb, és minden érintett fél (tartalomtulajdonos, hirdető, fogyasztó) számára kedvezőbb helyzetet teremt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról