Szerző: Koi Tamás

2012. november 12. 10:30

Megváltoztatják a reklámfogyasztást az okostévék

Az okostévék szakértők egybehangzó véleménye szerint pár éven belül gyökeresen megváltoztathatják a televíziós reklámipart - tekintve, hogy az ilyen tévékészülékek száma ma már elérte a kritikus tömeget, erről a tényről konkrét kutatások alapján is meggyőződhet a reklámszakma.

Növelik a reklámokkal kapcsolatos fogyasztói bizalmat az okostévék, legalábbis erre a következtetésre jutott arra a több ezer amerikai háztartásra kiterjedő kutatás, mely az internetre kötött tévékészülékek, vagy asztali Blu-ray lejátszók közvetítette reklámok hatékonyságát vizsgálja. Az ilyen eszközök penetrációja ráadásul a technológia fejlődésével egyre erősödik, a felmérések szerint négy éven belül 87 millió amerikai háztartásban használnak majd okostévét, a Blu-ray lejátszók forgalma pedig 2016-ra eléri a 70 milliós darabszámot világszerte.

Jobban célt talál a hirdetés

A Parks Associates a "Hálózatba kapcsolt tévék: a tévés reklámozás új válfaja" című kiadványában elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy az okostévék és az internetre kapcsolt, tévékészüléket használó eszközök az egész reklámiparral kapcsolatos percepciót megváltoztathatják. A kutatás szerint a felületbe integrált, a menüben, vagy a keresés közben, relevancia-alapon feltűnő hirdetéseket a nézők a tartalom részeként kezelik, emellett hasznos és érdekes információként tekintenek rá.

Mindebből egyenesen következik, hogy a reklámok könnyebben célt találnak, a nézők emlékeznek a látottakra, illetve szívesebben kattintanak le egy felületbe beágyazott hirdetést, szemben a hagyományos online hirdetési megoldásokkal. A kutatás emellett arra is rámutat, hogy az okostévével rendelkező háztartások ráadásul vásárlóerejüket tekintve is meghaladják az átlagot: egy ilyen háztartás éves bevétele átlagosan 75 ezer dollár, illetve nem mellékes szempont az sem, hogy ezek a háztartások átlagosan 11 internetre csatlakoztatott készülékkel rendelkeznek.


A HWSW tartalma a Fuso felületén keresztül

Több korábbi kutatás ezzel együtt arra is rámutat, hogy az internetre csatlakoztatott tévékkel rendelkező háztartások túlnyomó része az úgynevezett over the top (pl. Netflix) tartalmak elérése esetén a reklámszponzorált modellt részesíti előnyben a havi előfizetéses, vagy egyszeri díjas rendszerrel szemben. Ezeknél a rendszereknél rendszerint a pre-roll reklámokat alkalmazzák a tartalomtovábbítók, vagyis a tartalom előtt egy rövid, 15-20 másodperces, releváns szpot fut le. A kutatások szerint a nézők ezt a fajta modellt sokkal szívesebben fogadják, mintha az adást több ponton is megszakítaná reklámokkal a műsorközvetítő (mid-roll modell).

Aki kattint, meg is nézi

Lázár Csaba, a Fuso Ecosystem NyRt. elnöke a magyarországi helyzettel kapcsolatban a HWSW megkeresésére elmondta, a cég tapasztalatai szerint a releváns hirdetéseket adó reklámmodellnél rendkívül magas, 70-80 százalékos a lojalitási arány, vagyis aki lekattint egy reklámot, az nagy arányban végig is nézi az ajánlatot. A Fuso platformot fejlesztő cég szakértője hozzátette, a fogyasztókat elsősorban az interaktív hirdetésekkel lehet elérni, melyhez a technológia minden segítséget megad. A szakember szerint mindez a hagyományos broadcast-hirdetésekhez képest összességében sokkal hatékonyabb, és minden érintett fél (tartalomtulajdonos, hirdető, fogyasztó) számára kedvezőbb helyzetet teremt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról