Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Megúszhatja a könyvpiaci árkartell-ügyet az Apple

Koi Tamás, 2012. november 08. 11:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Amazon számára kedvezően módosította az e-könyvek árazási feltételeit az Apple és négy könyvkiadó, a cégek így megúszhatnak egy tetemes összegű bírságot, melyet az Európai Unió szabott volna ki rájuk kartellezés miatt.

hirdetés

Lapértesülések szerint ejtheti az Európai Unió a kartellvádat az Apple-lel és négy könyvkiadóval szemben, miután a cégek vállalták, hogy szakítanak a kötött árazási modellel. A döntés - amennyiben tényleg így határoz az EU - egyértelműen az Amazon malmára hajthatja a vizet, mely így tetszőleges mértékű kedvezményekkel értékesítheti a kiadványokat az e-könyváruházában. A végleges döntésről előreláthatóan decemberben tájékoztathatja az Európai Bizottság a nyilvánosságot - írja tudósításában a Reuters.

Az árkartell gyanúja alapján kezdeményezett uniós vizsgálat egy évvel ezelőtt indult. Az Apple iBookstore megnyitása előtt az ebookokat a kiadók rendszerint nagykereskedelmi áron értékesítették az üzleteknek, amelyek aztán tetszőleges áron adták tovább őket a vevőknek  a bevételen pedig általában 30-70 százalékos arányban osztoztak. Annak érdekében, hogy az Amazon fenntartsa a Kindle ekönyv-olvasó és a hozzá tartozó online áruház iránti érdeklődést az iPad megjelenése idején, komoly árleszállításokkal, néha 5 dollárért kínálta a legkeresettebb könyveket. Az Apple ezzel szemben olyan árazási modellt kínált, amelyben a kiadók határozták meg a könyvek árát, így azokat nem lehetett kedvezménnyel árusítani.

Az európai versenyjogi vizsgálat azt hivatott volna feltárni, hogy ez a gyakorlat mennyire tekinthető versenytorzítónak, egy esetleges elmarasztaló döntés következményeként a cégeknek jelentős, legfeljebb az éves árbevételük 10 százalékát elérő pénzbírsággal kellett volna szembenézniük. Végül az Apple és az ötből négy könyvkiadó (a Hachette Livre, a HarperCollins, a Simon & Schuster, valamint a Macmillan) beleegyezett, hogy úgy változtatja meg árpolitikáját, hogy a megjelenést követő két évig a kereskedők tetszés szerint meghatározhatják az árat.

A kötött árazás nem csak az európai hatóságnak keltette fel a figyelmét, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is hasonló vizsgálatot indított, illetve két amerikai állam, Texas és Connecticut ügyészsége is, írja a Wall Street Journal. A brit Fair Trade Commission már korábban tűz alá vette az ügynökségi árazási modellt, a szervezet tájékoztatása szerint saját vizsgálatát most lezárja és "együttműködik az Európai Bizottsággal az ügyben, hogy a brit vásárlók számára biztosan a legjobb eredmény szülessen."

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.