Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 6. 11:26

Gyors vállalati SSD-k az Inteltől

Kimondottan szerverekbe és tárolókba szánt SSD-kkel jelentkezett az Intel: a DC 3700-as sorozatba tartozó meghajtók nagy teljesítményűek és strapabírók, támogatják a lemezszintű natív titkosítás, igaz, ezt meg is kell fizetni.

Elrajtolt az Intel DC 3700-as sorozatú SSD-k családja. A típusjelzésben a DC a Data Center rövidítése, ebből is látható, hogy a termékeket leginkább adatközpontokba, szerverekbe és tárolókba szánja a vállalat, noha természetesen beépíthetők akár asztali gépekbe vagy laptopokba, mivel szabványos SATA interfésszel rendelkeznek.

A meghajtókon 25 nanométeres MLC (multi level cell) technológiájú NAND flash memóriachipek dolgoznak. Ezek a memóriachipek cellánként két bitet tárolnak, így költséghatékonyan használhatók nagy kapacitású SSD-k építésére. Az MLC chipek azonban hamarabb fáradnak az SLC (single level cell) chipeknél, a gyártók ezt extra kapacitás beépítésével és fáradáskiegyenlítő algoritmusok alkalmazásával hidalják át. Az Intel tájékoztatása szerint a DC 3700 meghajtókat naponta tízszer tele lehet írni öt éve keresztül fáradás nélkül.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ami a teljesítményt illeti, 4 kilobájtos blokkok véletlenszerű olvasása esetén másodpercenként 75 ezer műveletre képesek a DC 3700 meghajtók, ugyanez írásnál 36 ezer művelet - ez kétszeres, illetve tizenötszörös különbség a közvetlen előd 710-es sorozatú Intel SSD-khez képest. A szekvenciális olvasási sávszélesség 500 megabájt másodpercenként, az írási pedig 460 megabájt. Az adatközpontokban egyre fontosabb a biztonság a fizikai meghajtók szintjén is, a DC 3700-as sorozatú SSD-k natív 256 bites AES titkosítással képesek védeni a rajtuk tárolt adatokat.

A meghajtók kapacitása 100, 200, 400 vagy 800 gigabájt lehet 2,5" kivitelben, de hozzáférhetők 1,8" változatban is, 200 vagy 400 gigabájtos méretben. A 2,5" modellek ára 235 és 1880 dollár között alakul kapacitás függvényében, az 1,8" modelleknél pedig 495 és 965 dollárért vásárolható meg a 200 és 400 gigabájtos meghajtó. Az SSD-kből egyelőre csak mintapéldányok férhetők hozzá szerver- és tárológyártó partnerek számára, a kereskedelmi rajt az év végén esedékes.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról