Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 6. 11:26

Gyors vállalati SSD-k az Inteltől

Kimondottan szerverekbe és tárolókba szánt SSD-kkel jelentkezett az Intel: a DC 3700-as sorozatba tartozó meghajtók nagy teljesítményűek és strapabírók, támogatják a lemezszintű natív titkosítás, igaz, ezt meg is kell fizetni.

Elrajtolt az Intel DC 3700-as sorozatú SSD-k családja. A típusjelzésben a DC a Data Center rövidítése, ebből is látható, hogy a termékeket leginkább adatközpontokba, szerverekbe és tárolókba szánja a vállalat, noha természetesen beépíthetők akár asztali gépekbe vagy laptopokba, mivel szabványos SATA interfésszel rendelkeznek.

A meghajtókon 25 nanométeres MLC (multi level cell) technológiájú NAND flash memóriachipek dolgoznak. Ezek a memóriachipek cellánként két bitet tárolnak, így költséghatékonyan használhatók nagy kapacitású SSD-k építésére. Az MLC chipek azonban hamarabb fáradnak az SLC (single level cell) chipeknél, a gyártók ezt extra kapacitás beépítésével és fáradáskiegyenlítő algoritmusok alkalmazásával hidalják át. Az Intel tájékoztatása szerint a DC 3700 meghajtókat naponta tízszer tele lehet írni öt éve keresztül fáradás nélkül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ami a teljesítményt illeti, 4 kilobájtos blokkok véletlenszerű olvasása esetén másodpercenként 75 ezer műveletre képesek a DC 3700 meghajtók, ugyanez írásnál 36 ezer művelet - ez kétszeres, illetve tizenötszörös különbség a közvetlen előd 710-es sorozatú Intel SSD-khez képest. A szekvenciális olvasási sávszélesség 500 megabájt másodpercenként, az írási pedig 460 megabájt. Az adatközpontokban egyre fontosabb a biztonság a fizikai meghajtók szintjén is, a DC 3700-as sorozatú SSD-k natív 256 bites AES titkosítással képesek védeni a rajtuk tárolt adatokat.

A meghajtók kapacitása 100, 200, 400 vagy 800 gigabájt lehet 2,5" kivitelben, de hozzáférhetők 1,8" változatban is, 200 vagy 400 gigabájtos méretben. A 2,5" modellek ára 235 és 1880 dollár között alakul kapacitás függvényében, az 1,8" modelleknél pedig 495 és 965 dollárért vásárolható meg a 200 és 400 gigabájtos meghajtó. Az SSD-kből egyelőre csak mintapéldányok férhetők hozzá szerver- és tárológyártó partnerek számára, a kereskedelmi rajt az év végén esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról