Szerző: Koi Tamás

2012. november 5. 15:32

Bővülhet az LTE-hálózatok lefedettsége

Két éven belül jelentősen bővülhet az LTE-hálózatok területi lefedettsége, miután az Európai Bizottság mai határozatában előírta, hogy az EU tagállamainak 2014 nyaráig új frekvenciákon is engedélyezniük kell a gyorsabb mobilhálózat használatát.

Rövidesen jelentősen bővülhet az európai LTE-hálózatok lefedettsége, köszönhetően az Európai Bizottság mai határozatának, mely a műszaki feltételek összehangolásával lehetővé teszi a különböző technológiák egymással párhuzamos működését a 2-2,1 GHz-es sávban. A határozat értelmében a tagállamoknak legkésőbb 2014. június 30-ig az eddig kizárólag csak UMTS technológia számára felhasználható, 2 GHz körüli frekvenciatartomány 120 MHz-es sávját más mobil szélessávú technológiák, így az LTE számára is hozzáférhetővé kell tenni.

Az adminisztratív döntés hasonló a 900 MHz-es frekvenciasáv liberalizációjához, melynek köszönhetően több európai szolgáltató, így például a magyarországi Vodafone is elindíthatta a 3G-s szolgáltatást a korábban kizárólag GSM-szolgáltatás számára fenntartott 900 MHz-es tartományban. A 2 GHz-es földfelszíni frekvenciasávpár (azaz az 1920–1980 MHz-es sávval párosított 2110–2170 MHz-es sáv) eddig az UMTS (3G hálózatok) működését szolgálta az 1999-ben elfogadott ún. UMTS-határozat alapján, amely elindította az UMTS technológia összehangolt és fokozatos, legkésőbb 2002. január 1-jéig történő uniós bevezetését.

A hazai mobilszolgáltatók koncesszió útján kivétel nélkül hozzájutottak egyforma méretű frekvenciablokkokhoz az érintett sávban, mely azóta is az UMTS hálózat gerincét adja, kivéve a már említett Vodafone esetében, mely már a 900 MHz-es tartományban is üzemeltet UMTS cellákat. Az újabb frekvenciasávok liberalizációjára révén az eddig az LTE hálózatok számára elérhető európai frekvenciasávok száma négyre egészül ki, mindez pedig összességében lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy nagyobb kapacitású, nagyobb lefedettségű hálózatokat építsenek a földrajzi, népsűrűségi sajátosságokat figyelembe véve.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Az általánosan használt LTE-frekvenciasávok közül a 700-800 MHz-es úgynevezett digitális hozadék sávok alkalmasak a legnagyobb földrajzi lefedettség elérésére a legkisebb adatátviteli sebesség mellett, míg az itthon LTE-szolgáltatásra egyedüliként használt 1800 MHz-es sáv már elsősorban a sűrűbben elhelyezett cellák esetén használható. Itthon egyelőre még nem használják mobiladat-átviteli célokra, de több európai országban a 2,6 GHz-es sávban indult el az LTE-szolgáltatás, ez már kifejezetten a sűrűn lakott régiók, nagyvárosok lefedésére alkalmas.

A Bizottság a fentiek mellett azt is fontolgatja, hogy a szintén UMTS-szolgáltatások számára fenntartott, ám jelenleg az EU-ban kihasználatlan 2 GHz-es párosítatlan földfelszíni frekvenciasávok (a 1900–1920 MHz-es és a 2010-2025 MHz-es sáv) használatát követő intézkedés keretében szabályozza. Mindez azt jelentené, hogy az operátorok újabb 40 MHz-nyi felszabaduló frekvencián biztosíthatnának technológiafüggetlen mobil szélessávú adatszolgáltatást.

a címlapról