:

Szerző: Koi Tamás

2012. november 5. 10:52

Telefonokat is felengedhet LTE hálózatára a T-Mobile

Minden jel arra utal, hogy december elsejétől változtat az LTE-hálózatok díjcsomag, illetve tarifastruktúráján a Magyar Telekom. Várhatóan ettől az időponttól az új iPhone-nal, illetve pár új, LTE-s okostelefonnal is igénybe lehet venni a szupergyors mobiladat-hálózatot.

December elsejével több ponton is megváltoztatja T-Mobile díjcsomagjainak struktúráját a Magyar Telekom, a változtatások pedig arra utalnak, hogy ettől az időponttól új feltételek szerint, hangalapú előfizetés mellé is igénybe lehet majd venni a szupergyors, elméletileg akár 60 Mbps letöltési sávszélességet biztosító LTE-hálózatot. Az új, illetve átalakított díjcsomagok mellé várhatóan egy vagy több, LTE-képes okostelefont is forgalomba hozhat a cég.

Indul az igazi LTE-korszak

A T-Mobile lakossági szolgáltatások általános szerződési feltételei szerint december elsejétől megszűnik az eredetileg még 2008-ban, az iPhone-ok forgalmazásának kezdetével bevezetett ikon 200, 400 és 600 díjcsomagok értékesítése. A lebeszélhető perceket, SMS-eket és leforgalmazható adatot egyaránt tartalmazó korábbi tarifák ezután már nem érhetők el az új ügyfelek számára. Szintén változik egyes Mozaik díjcsomagoknak is az igénybe vételi feltétele, így a Mozaik L, XL és XXL csomagokhoz a továbbiakban nem vehetők majd igénybe bizonyos mobilinternetes opciók, adatdíjcsomagok.

A HWSW úgy spekulál, hogy a változásokkal egy időben a T-Mobile olyan új tarifákat vezet be kínálatába, illetve úgy alakítja át a fenti Mozaik díjcsomagok tartalmát, hogy az ügyfelek okostelefonjukkal is hozzáférjenek az LTE-alapú adathálózathoz, ahol az elérhető. A szolgáltató ezt mindeddig kizárólag egyetlen, önálló adatcsomaggal (Net&Roll 4G) tette lehetővé, ráadásul az LTE-hálózattal kompatibilis eszközök száma is meglehetősen korlátozott volt: a Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE tablet mellett csak egy USB-s Huawei modem volt elérhető.

Egy ilyen korlátozás feloldása, illetve fenntartása leginkább a hozzáférési pont (Acces Point Name, vagyis APN) elérhetőségének szabályozásával valósítható meg. A T-Mobile-nál, illetve más szolgáltatóknál az LTE-alapú adathálózatokat más APN-en keresztül lehet elérni, mint a HSxPA-alapú hálózatot, így a készülékbe épített modem ahol megfelelő jelet talál, feljelentkezhet a szolgáltató LTE-hálózatára, ahol pedig nincs lefedettség, ott visszavált a lassabb 3G-s, vagy 2G-s rendszerekre. Fontos szempont, hogy sem a mobilok, sem a tabletek és más, mobilinternet használatára alkalmas eszközök nem használhatnak párhuzamosan két APN-t.

Ebből következik, hogy a drágább Mozaik L, XL és XXL díjcsomagokhoz a T-Mobile december 1-től várhatóan hozzárendeli az LTE-használatot lehetővé tevő APN-t - ezekkel a díjcsomagokkal korábban 21 Mbps-ben volt maximalizálva a letöltési sávszélesség függetlenül a készülék tudásától. Nagy valószínűség szerint a fent jelzett APN-kötöttség miatt nem lehet majd a továbbiakban igénybe venni a díjcsomagok mellé a Go!Net S, M és L adatdíjcsomagokat, a Net&Roll 200 MB és 1 GB opciókat és a RelaxNet L és M csomagokat.

Jönnek az új készülékek is

Ami az LTE-kompatibilis készülékek választékát illeti, a T-Mobile-nál szeptember vége óta kapható iPhone 5 biztos, hogy támogatja a gyors hálózatot, a meglévő ügyfeleknek azonban minden valószínűség szerint tarifát kell majd váltaniuk ahhoz, hogy azt használni is tudják. Decembertől emellett vélhetően egy vagy több LTE-kompatibilis okostelefonnal is kiegészülhet a T-Mobile választéka - a jelöltek közt lehet a Samsung Galaxy S III LTE, a HTC One XL, illetve a csak később forgalomba kerülő Nokia Lumia 820/920.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A T-Mobile Magyarországon elsőként, rövid nyilvános tesztidőszakot követően idén januárban indította el az LTE-hálózat kereskedelmi üzemét. A szolgáltató kezdetben Budapesten tette elérhetővé a szolgáltatást az 1800 MHz-es frekvenciasávon, később pedig több vidéki városra, megyeszékhelyre is kiterjedt a hálózati lefedettség. A hálózat a T-Mobile weboldalán található információk szerint jelenleg 65 településen érhető el.

A magenta színű szolgáltató mellett idén nyáron a Telenor is elindította kereskedelmi LTE-szolgáltatását, mely egyelőre kizárólag vidéken vehető igénybe, jellemzően kisebb településeken. A szolgáltató egyelőre nem közölte, mikor kívánja elkezdeni a nagyvárosi, illetve fővárosi LTE-cellák bekapcsolását.

Az LTE-szolgáltatásokkal kapcsolatban várható változásokról érdeklődtünk a T-Mobile sajtóosztályán, a cég későbbre ígért választ megkeresésünkre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.