:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 31. 12:15

App!2012: mobilalkalmazás-fejlesztői konferencia idén is

“Egy csodálatos világban élünk” - szoktuk gyakran egymás közt mondogatni, amikor a legújabb szolgáltatásokról, termékekről, szoftverekről, algoritmusokról beszélgetünk. Annyira természetessé vált az informatika körülöttünk és persze a zsebünkben is, hogy gyakran észre sem vesszük, milyen iramban fejlődünk.

Sokan talán azt sem vettük észre, hogy néhány év alatt már nem csak a kiválasztottak és az elvakultak használnak okostelefonokat, hanem szinte mindenki. Az Angry Birds népsport, az Instagram népművészet, a mobil Facebook pedig a népmese. Remekül szórakozunk, de sokszor a munkaidőnk is megnyúlik, hiszen bárhonnan tudunk dolgozni. A felhős háttérnek köszönhetően adataink mindenhol ujjnyújtásnyira vannak és ha nem merült le a mobileszközünk és az adathálózat sem túlterhelt, akkor tényleg rábiccenthetünk, hogy egy csodálatos világban élünk.

Ezen a világon dolgozik Magyarországon is számtalan fejlesztő, kóder, dizájner, felülettervező, UX-szakértő, marketinges és projektmenedzser is. Még a hazai startup szcéna is pezsegni látszik, még akkor is, ha sokan komolytalannak gondolják vagy sokan csak élősködni járnak bele. Örömmel látjuk azonban, hogy egyre több globális szolgáltatás mutatkozik be Magyarországon is, és egyre színesebb a helyi felhozatal is.

A termékfejlesztés íve

A tavalyi HWSW App! mobilalkalmazás-fejlesztés és projektmenedzsment konferencián végigjártuk a termékfejlesztés lépcsőit az eredeti ötlettől a kész termék piacon tartásáig, végighallgatva a legjobb szakemberek véleményét, tanácsait. A teltházas eseményen nem csak saját területükön okosodhattak a résztvevők, de jó volt látni, hogy mindenki igyekezett a “szomszédos” régiók előadásaiba is belehallgatni. Megértettük, hogy miért tépi szerencsétlen fejlesztő a haját, amikor a megrendelő az utolsó fázisban új funkciókat szeretne, de az is kiderült, hogy miért vagdossák az UX-esek olyan kemény szívvel a funkciókat, ahogyan a megrendelő ijesztő határidejei is világosak lettek.

A horizontális megközelítés idén is megjelenik, a programban helyet kap fejlesztői, felülettervezői, termékkel foglalkozó szekció is, illetve külön hangsúly került az üzleti-vállalati világ mobillal kapcsolatos igényeire. A látogatók három teremben több mint 45 előadó prezentációján keresztül ismerhetik meg a várható trendeket.

Átlát a divatokon a sikeres mobilos vállalkozó

A legfontosabb, előadásokon átívelő üzenet, hogy a pörgős fejlődésben teljesen életképtelen magatartás rövid távú célokban és megszaladó sikerek másolásában gondolkodni. A kódok mögött mindig a valódi felhasználót kell keresni, az ötleteket pedig az üzleti életképesség szűrőjén is át kell engedni. Az agilis fejlesztés, a lean startup, a scrum fejlesztés igaz tanok, de megmutatjuk, hogy még ezekkel is arcra lehet vágódni, ha ész nélkül megyünk előre. Startup és termék szekciónkban igyekszünk nem nagy életigazságokat, hanem inkább apró tapasztalatokat gyűjteni, illetve a klasszikus app területek mellett áttekintünk az okos autók világába vagy éppen az egészségügy és a mobil kapcsolatába is.

A fejlesztői szekció vezérfonala a felhő lesz. A cloud téma köré a HWSW idén már egy teljes konferenciát szervezett App!cloud címmel, ami a fejlesztőknek és üzemeltetőknek szólt, de ma már az online világ szövetét jelentő cloud nem csak végfelhasználók és a vállalatok kiszolgálására ideális, de a fejlesztők, mobilfejlesztők számára is otthont ad. Változatos eszközök segítik az appok faragását, illetve a liberális fejlesztők számára ott a lehetőség, hogy csak a frontendeken törjék a fejüket, minden másra, backend funkciókra ott vannak a konyhakész megoldások.

Egységes felületek már Androidon is

A dizájn területén is érdekes fordulatokat tartogatott az elmúlt év. A Google végre felnőtté tette az Androidot és a sok technológiai fejlesztés mellett helyet kapott egy egységes dizájnszabályzat is, amit ma már illik követni. A kijelzők mérete tovább nőtt, a fizikai gombok szinte teljesen elfogytak, de ahogy a tavaszi App! Képzés egyik előadásán is elhangzott, az app valójában ugyanolyan mint egy gép, mondjuk, mint egy lámpa vagy egy rádió. A fizikai kiterjedése maga az okostelefon, a megkülönböztetés viszont a felületen múlik. Működnek-e vajon a webes beidegződések, illetve érdemes-e egyáltalán még asztali környezetben gondolkodni, vagy ma már a mobilból kell mindent származtatni? Ez is kiderül.

A jelentősen nagyobb programban feltűnik egy egészen új témakör is, az App!2012 speciális vendége: az NFC. Az iPhone-rajongók csak azt tudják, hogy idén kimaradtak belőle, sokaknak már a mobilfizetés kapcsán ismerős a három szó, de látszólag még a szakma is csak kóstolgatja a technológiát és a lehetőségeket.

A Near Field Communication kifejezés hamarosan több területen is fontos változásokat hoz: egyrészt az okostelefonos fizetés és mikrofizetés alapja, a pénzintézetek, kártyatársaságok, telekommunikációs cégek és később az új generációs pénzügyi szolgáltatók marakodhatnak majd a fillérjeinkért. Emellett a marketingkommunikációs ipar is új játékszert találhat magának, a számítógép előtt töltött idő már végletekig strukturált, a felhasználó minden rezdülését képesek vagyunk mérni, az okostelefonok révén mindez igaz lesz a fizikai valóságra is. Linkeket teszünk az utcára.

A konferencia programja és a regisztrációs felület az app.hwsw.hu oldalon érhetőek el, várunk minden érintett szakembert november 20-án a MOM Kulturális Központban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.