:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 29. 20:08

Könnyebben kezelhető az Android 4.2

Hivatalosan is elrajtolt az Android 4.2, amely a családban immár másodikként viseli a Jelly Bean desszert nevét. A fejlesztés fókuszában a használhatóság állt, kisebb-nagyobb változások tucatjait hozza az új operációs rendszer.

Bemutatta legújabb a legújabb Android-verziót a Google. Az új operációs rendszer fejlesztésében a fókuszt a felhasználói felület csiszolgatása kapta, így könnyebben hozzáférhetőek a beállítások, új képességeket kapott a virtuális billentyűzet és végre támogatja a felhasználói fiókokat a tableteken az Android.

A tabletek esetében megjelent a felhasználói fiókok támogatása, az egyes felhasználók ki- és bejelentkezhetnek az eszközre, telepíthetik saját alkalmazásaikat és saját szájuk íze szerint módosíthatják a beállításokat. Létrehozható korlátozott funkcionalitású fiók is, így a szülők például beállíthatják, hogy a csemeték mihez férhetnek hozzá és ellenőrizhetik a telepítette alkalmazásokat is. Ez a képesség hatalmas újdonságnak számít, ezzel ugyanis a tabletes operációs rendszerek között már csak az iOS nem támogatja a felhasználói fiókokat, ez egyébként az Apple részéről valószínűleg üzleti döntés - minden felhasználó vegyen magának külön iPadet.

Felületi kezelés

A felhasználói interfész is részben átalakult, ennek köszönhetően az értesítési panelen végre elérhetőek lettek a fontosabb kapcsolók (Wi-Fi, repülős üzemmód), így csak ezért ezentúl nem kell a beállítások közt turkálni, elegendő egymás után kétszer lehúzni a panelt. Ez a megoldás a gyártói felületeknek évek óta része, a 4.2-vel a Google is beadta a derekát és beemelte a hivatalos Android-kiadásba is. Újdonság, hogy ezek a rendszerbeállítások már a Google Now hangfelismerő rendszerén keresztül is elérhetőek, így adott esetben megkérhetjük a telefont mondjuk a Bluetooth bekapcsolására vagy a fényerő maximumra állítására.

Virtuális billentyűzet, Miracast

Az új rendszerrel új billentyűzet is bemutatkozott, az új beviteli eszköz támogatja a gesztusalapú szövegbevitelt is, a predikciós képesség pedig látványosan javult. Ilyen funkciót támogató alkalmazások jelenleg is elérhetőek külső forrásból a platformra (Swype, SwiftKey), a Google-féle szoftver ezek legjobb tulajdonságait egyesíti.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Android 4.2-től fogva a rendszer támogatja a Miracast szabványt, amely vezeték nélkül képes a mobileszközök és a tévék összekapcsolására. A szabványt egyelőre meglehetősen kevés tévében érhető el, de a megfelelő adapterek egyre olcsóbban hozzáférhetőek a piacon. Hamarosan azonban ezekre sem lesz szükség, az LG például bejelentette, hogy a 2013-as modellévtől fogva az összes okostévéje támogatni fogja majd ezt a szabványt és várhatóan a többi tévégyártó is hamarosan hasonló bejelentéseket tesz majd.

Az Android 4.2 a fent említetteken kívül még változások sokaságát hozza, vannak widgetek a feloldóképernyőn, Photo Sphere és Photo Spot, üzenetnagyítás Gmailben, képernyővédők, nagyító. A rendszer a hamarosan bemutatkozó Nexus 10 tableten és a Nexus 4 telefonon lesz elérhető, de frissítésként várhatóan a korábbi Nexus márkás készülékekre is telepíthető lesz.

A különböző Android-verziók közötti különbségekről fejlesztői szemmel App!2012 konferenciánkon is szó lesz.

Frissítés: a cikk korábbi verziója tévesen állította, hogy az Android 4.2 alapvetően új biztonsági megoldásokkal és Customization Centerrel érkezik, a cikket ennek megfelelően javítottuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.