Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 30. 15:06

A reklámok hatékonyságát bizonygatja a Facebook

A közösségi hálózat tovább folytatja a ComScore kutatásaira támaszkodva a hirdetők meggyőzését arról, hogy milyen erős hatással van a vásárlási szokásokra a Facebookon való kommunikáció. A bemutatott tanulmány “Understanding Paid and Earned Reach of Facebook” címmel jelent meg.

A napokban bejelentett tanulmány ismét arra keresi a választ, hogyan működik együtt a közösségi oldalon a fizetett és a kiérdemelt média és hogyan segíti ez az együttműködés a márkákat abban, hogy elérjék fogyasztóikat. A Power of Like kutatás folytatása a top 100 amerikai márka oldalait és tevékenységeit vizsgálja a Facebookon, a hosszas elemzés pedig arra a következtetésre jut, hogy azok, akik nem csak saját kommunikációt, hanem fizetett felületeket is használtak, azok 5,4-szer több embert értek el átlagosan.

Hiszi a piszi

A Facebook szerint a kutatás bizonyítja, hogy a rajongók és a rajongók barátai nem csak nagyon értékes potenciális vásárlók, hanem az is kiderül, hogy az organikus és fizetett üzenetek együttes hatása javítja a vásárlási hajlandóságot is. “Sőt, a közönség, amit a fizetett média elért gyakrabban és többet vásárol, mint a teljes online átlag” - írja az egyáltalán nem független kutatás.

A comScore kutatása mellett a Facebook partnerségre lépett a Datalogix nevű, hirdetési mérésekkel foglalkozó céggel, ami a fenti eredményekhez alapos vizsgálat alá vett 50 olyan digitális kampányt egy új eszközzel, ami a Facebook hirdetésmegjelenések és a fizikai boltokban történt vásárlások közti korrelációt hivatott kimutatni. Az eredmény nem meglepő módon itt is a Facebook malmára hajtja a vizet, a jelentés szerint azok a kampányok, amik az elérést maximalizálták, 70 százalékkal nagyobb ROI-t (return of investment) értek el az ismételt, gyakori megjelenítések révén, szemben a kizárólag organikus kommunikációra jellemző kevés számú megjelenéssel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kutatások látszólag triviálisan egyszerűek, viszont az eredményeiket érdemes fenntartásokkal kezelni és figyelni arra, hogy az adott példák mennyire relevánsak más hirdetők számára. A tavalyi Power of Like kutatás eredetileg USA-specifikus volt, amit idén nyáron követett egy európai verzió is. A legnagyobb kritika, ami a Facebookot éri, továbbra is az, hogy a hétköznapi online élet táptalajaként működő felület nem képes hatékony hirdetési teljesítményre, szemben mondjuk a Google-lel vagy az Amazon oldalaival.

Még mindig misztikus

A kritika pedig jogosnak tűnhet, főleg úgy, hogy ebből az új tanulmányból is gyanúsan hiányoznak a konverziós kimutatások, a ROI eredmények konkrét számokkal. A magyarázat a Facebook részéről az, hogy az idén júniusban bemutatott Power of Like II már lefedte ezeket a statisztikákat, ezeket nem kell ismételni. A korábbi megállapítások, miszerint a három legfontosabb elem a rajongók elérése, az elköteleződés és az erősítés, továbbra is igazak. A comScore szerint az első és legfontosabb feladat minden márka számára, hogy látszódjon, ez a mostani tanulmány pedig arra készült, hogy bemutassa, ez hogyan lehetséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról