Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 16. 09:19

Processzorpiaci felvásárlásokról pletykálnak

A kis halak nem tudnak nyereségesek maradni a processzorgyártásban - a régi bölcsesség egyre inkább érezteti hatását az ARM-piacon is. A nagy halak pedig lesben állnak, a Texas Instruments mobilprocesszorai és az AMD is a potenciális zsákmányok közt lehet.

Az Amazon és a Texas Instruments előrehaladott tárgyalásokat folytat a mobilos processzorokkal foglalkozó divízió adásvételéről - jelenti a Reuters egy izraeli pénzügyi lapra hivatkozva. Az egyelőre meg nem erősített hírek szerint az Amazon átvenné a Texas Instrumentstől a telefonokba és tabletekbe szánt processzorokat tervező részleget, amelynek nemrég a leépítéséről döntött a cég. Ezzel párhuzamosan az AMD piaci értéke is történelmi mélypontra esett, a céget egyre gyakrabban hozzák összefüggésbe felvásárlókkal - legtöbbször a Qualcommal.

Amazon OMAP6?

A Texas Instruments korábban egy befektetői konferencián jelentette ki, hogy kikerülnek a fókuszából az OMAP mobilprocesszorok, helyette a cég igazi kompetenciájának számító területekre térnének vissza. Az OMAP-fejlesztések és a processzorok gyártatása nem azonnal, hanem fokozatosan, több lépcsőben állhat le, a folyamat pedig akár néhány évre is elhúzódhat. A gyártó a lépést azzal indokolta, hogy a mobilprocesszorok piacán vérre menő versengés folyik, a szükséges kutatás-fejlesztési befektetések pedig látványosan megugrottak. A TI vezetése szerint az azonos nagyságú befektetés sokszoros profitot képes hozni más területeken, például az automatizálásban illetve az alternatív (például autós) számítási platformok esetében - így a jövőben a befektetéseket is ilyen irányokba tolják el.

A meg nem erősített, egyelőre pletykaként kezelendő információ szerint az Amazon a teljes OMAP-részleget átvenné, a tranzakció összegét milliárdos nagyságrendre teszi a forrás. Az első pillantásra roppant meglepő feltételezést azonban akár meg is lehet magyarázni. Az Amazon már többször bizonyította, hogy nem riad meg az új piacokra, új termékkategóriákba történő belépéstől. Így indította be saját ebook-olvasó és tabletgyártását is, miközben ezekre az eszközökre a szoftvert is házon belül készíti. Az Amazon által megcélzott volumen mellett elképzelhető, hogy a gyártó kifizetődőnek látja a mobilprocesszorok házon belül történő tervezését is - a lapkákat a tabletekhez hasonlóan bérgyártók gyártanák le, amely lehet akár maga a Texas Instruments is.

A TI részlegének felvásárlásával az Amazon egycsapásra az Apple-höz hasonló szintű vertikális integrációra tenne szert, saját tablettel, saját processzorral, Android-alapú, de saját optimalizációkat tartalmazó és gyakorlatilag elágaztatott operációs rendszerrel. Az Apple esetében ez a vertikális integráció fontos versenyelőnyt jelent, nagy, több tízmilliós volumen mellett hasonló versenyelőnyt jelentene az Amazon számára is.

Az Amazon-féle felvásárlás ellen is hasonló ellenérvek sorakoztathatóak fel. Ugyan a Kindle Fire sorozat szoftverét OMAP-alapokra optimalizálta az Amazon, egy alternatív chipgyártó (például a Qualcomm) processzoraira való portolás minden bizonnyal nagyságrendekkel olcsóbb lenne, mint beszállni a chiptervezésbe, ahol az Amazonnak semmilyen háttere vagy tapasztalata nincs és a terület ráadásul messze esik minden jelenlegi kompetenciájától. A beszálláson túl pedig a chiptervezési tevékenységet versenyképesen is kell tartani, ami az évek folyamán rendkívüli befektetéseket igényel, ezeket pedig a jelenleg papírvékony profitot realizáló cégnek ki kellene termelnie.

És az AMD?

Az AMD rendkívül gyenge pénzügyi kilátásai újra mélypontjára taszította a második számú x86-os gyártó részvényeinek értékét, ezzel a cég piaci értékelése újra két milliárd dollár alá zsugorodott. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy igen magas, 50%-os felár mellett is felvásárolható a cég 3 milliárd dollár alatt - ennyi készpénzzel pedig gyakorlatilag mindenki rendelkezik a tech-szektorban. A hírek nyomán rögtön be is indultak a találgatások az AMD jövőjét illetően, az elemzők véleménye szerint ugyanis ma már az AMD többet érhet egy nagyobb cég részeként, mint önmagában.

A friss pletyka-kör a Qualcommot emlegeti, mint az AMD potenciális felvásárlóját és valóban, szólnak is érvek a két cég összeolvadása mellett. Egyrészt a Qualcomm bejelentett szándéka betörni a szerverprocesszorok piacára, az Intelen (és a saját RISC chipet fejlesztő IBM-en, Oracle-ön és Fujitsun) kívül pedig érdemi tapasztalata ezen a piacon csak az AMD-nek van. További előnyt jelenthet az AMD GPU-s részlege, amelynek tudását a Qualcomm Snapdragon lapkái már kamatoztatják - az Adreno GPU-k ugyanis eredetileg az ATI Imageon termékei voltak, az évi 250 millió lapkát termelő részleget az AMD-ATI összeolvadás után egy profiltisztítás keretében került a Qualcomm birtokába.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az AMD tapasztalatai és fejlesztői csapatai mellett talán még értékesebb lehet a bérgyártókkal ápolt kapcsolata - az AMD ugyanis komoly kapacitásokat kötött le mind a TSMC mind a Globalfoundries gyáraiban. Ugyan e kapacitások szűkössége ítélte halálra a Llano processzorokat, a kihoztali krízis elmúltával a Qualcomm szemében roppant értékesek lehetnek ezek a gyártói kapcsolatok.

Az AMD-Qualcomm házasság mellett szóló legfontosabb érv pedig az x86-os licenchez kötődik. Az AMD-Intel per lezárásaként ugyanis az Intel örökös licencet biztosított az AMD-nek az utasításkészlet-architektúrához, kikötötte azonban, hogy az AMD felvásárlása esetén ez nem megy tovább automatikusan a vásárló tulajdonába. A potenciális felvásárlók között azonban pont a Qualcomm lehet az egyetlen, amelynek nincs szüksége x86-os licencre, saját fejlesztésű ARM-processzormagjait használva ugyanis néhány év alatt ütős szerverprocesszort is letehet az asztalra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.