Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2012. október 12. 11:42

Gyenge negyedév volt az AMD-nél

Drámaian visszavágta pénzügyi előrejelzését az AMD a jövő héten esedékes végleges pénzügyi jelentés előtt. A kaliforniai processzorgyártó a rendkívül gyenge PC-piaci keresletre hivatkozva közölte, mindössze 1,27 milliárd dolláros bevételt ért el a szeptemberben véget ért időszakban.

Az új előrejelzés az üzemi eredményhányadra nézve is látványosan gyenge jövőt vetít előre, a korábban jósolt 44 százalékos eredményhányad helyett várhatóan csak 31 százalék lesz ez az érték, köszönhetően egy nagy, mintegy 100 millió dolláros raktárkészlet-leírásnak. A cég tájékoztatása szerint egyes termékei nem eladhatóak a piacon, ezt a könyvelésben is követni kellett. Hogy pontosan melyek ezek a termékek, arról egyelőre nincs információ, feltehetően a végleges negyedéves számok bejelentésekor közli ezt az információt a cég. Az AMD processzorgyártó részlege a vártnál jobban csökkenteni kényszerült árait, hogy eladhassa termékeit, de egyes gyártókapacitások kihasználtsága még így is a tervezett szint alatt maradt.

Az AMD már a második negyedéves eredményeinek bejelentésekor is pesszimista prognózist tett közzé a harmadik negyedévre vonatkozóan, a vállalat vezetői már akkor is úgy vélték, 1 százalékkal csökkeni fog a bevétel szekvenciálisan. A friss számok szerint ennél sokkal jobban, 10 százalékkal esett vissza a bevétel, köszönhetően a gazdasági környezet PC-piacra gyakorolt hatásának. ami azt jelenti, az AMD bevétele mindössze 1,27 milliárd dollárt tett ki. Ez a tavalyi harmadik negyedéves 1,69 milliárdos szinttel összehasonlítva 25 százalékos visszaesésnek felel meg, ami jól mutatja a cég termékeinek versenyképtelenségét.

Nemrég az Intel is visszavágta harmadik negyedéves előrejelzését. A legnagyobb chipgyártó szeptember elején jelentette be, a gyenge PC-kereslet miatt a harmadik negyedéves árbevétele 12,9-13,5 milliárd dollár, szemben az előzőleg becsült 13,8-14,8 milliárdos értékkel. Az elemzői előrejelzések mintegy 14,2 milliárdos forgalmat vártak a Bloomberg összesítése szerint. Amennyiben az Intel forgalma a tartomány közepét, 13,1 milliárd dollárt éri el, az tavalyhoz képest 7 százalékos visszaesés lesz - igaz, 2011-ben minden idők legerősebb harmadik negyedévét zárta a cég. Az Intel visszavonta az egész évre vonatkozó előrejelzését is, az újat az október 16-án esedékes harmadik pénzügyi gyorsjelentéssel adja ki.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IDC és a Gartner egyaránt tegnap adta ki a harmadik negyedéves PC-piaci számait, amelyek a vártnál sokkal rosszabb képet mutatnak. Mindkét nagy elemzőcég 3 százalék körüli visszaesést várt, a tényleges számok azonban 8 százaléknál is meredekebb csökkenést mutatnak. A vállalatok a gazdasági nehézségek miatt a Windows 8-ra várakozással is magyarázzák a zuhanást, illetve azzal, hogy a PC-piacon évek óta nem történt olyan komoly előrelépés vagy fejlesztés, amely miatt a meglevő gépek lecserélése szükségessé vált volna - a fogyasztók a diszkrecionális jövedelmüket szívesebben költik el izgalmasabb eszközökre, okostelefonokra és tabletekre például.

A bejelentés hírére az AMD részvényei bedőltek, néhány óra alatt 9 százalékos mínuszt halmoztak fel a zárás utáni kereskedésben, ezzel már idén negyven százalékot veszített az értékéből a cég részvényei A vállalat piaci értékelése jelenleg mindössze 2,26 milliárd dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról