Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 10. 11:40

Elkészült a legkisebb cégeknek szánt Windows Server

Befejeződött a legkisebb vállalatoknak szánt Windows Server fejlesztése, jelentette be a termék hivatalos blogjában a Microsoft. A Windows Server 2012 Essentials november 1-én jelenik meg kereskedelmi forgalomban, de a kíváncsi felhasználók mától letölthetik és tesztelhetik a végleges verziót.

A Windows Server 2012 Essenatials a Microsoft azon törekvései közé illeszkedik, hogy a legkisebb szervezeteket cloudszolgáltatások felé terelje. Ez az oka annak, hogy a kisvállalatoknak szánt szervertermékben már nincs benne az Exchange és a SharePoint Server, ezeket az Office 365-ban cloudszolgáltatásként teszi elérhetővé a vállalat. Persze a Windows Server 2012 Essenatialsre is telepíthető Exchange Server és SharePoint Server, amennyiben arra szükség van - kérdés, hogy a megcélzott közönség, a legfeljebb 25 felhasználós vállalatok körében ennek üzemeltetésére van-e hajlandóság és helyi kompetencia.

Egy kicsi Windows Server

A szoftver elsődleges feladata az üzleti alkalmazások futtatása, információmegosztás és adatvédelem. Az Essentials tartalmazza a Storage Spaces technológiát, amely a különböző felületen (USB, SATA, SAS) csatlakozó, különböző méretű és technológiájú meghajtók felett képez egy virtualizációs réteget, amelyet egy erőforrásként kezel. Az adminok ezeken a többféle diszkből álló "poolokon" hozhatnak létre "space"-eket, amelyeket kétszeres vagy háromszoros tükrözéssel vagy RAID5-szerű paritásvédelemmel is biztosíthatnak az adatvesztések ellen.

A kisvállalati szervert a cégnél levő PC-k biztonsági mentésére is használni lehet. A mentett állományokat a szerver a Storage Spaces-nek hála nagyobb biztonságban tudja tárolni mint maguk a PC-k, de lehetőség van akár Online Backupot is készíteni a gépekről, fájlokról, amelyek az Azure felhőbe kerülnek, titkosítva - ezt közvetlenül a Windows Server 2012 Essentialsból lehet menedzselni. A szerver együttműködik a Windows 8 Files Historyval, automatikusan menti egy-egy állomány módosítását, a véletlen törlések vagy felülírások esetén a felhasználók pedig rendszergazdai segítség nélkül tudnak visszatérni a korábbi verziókhoz..

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szerver a rajta található állományokat a külvilág számára is elérhetővé tudja tenni, akár böngészőn keresztül, akár Windows Phone kliensalkalmazásból is letölthetők azok a fájlok, amelyek távoli elérésére a felhasználók jogosultságot adtak. Lesz hozzá Windows 8 kliensalkalmazás is, amin keresztül a fájlokat offline is el lehet érni, a rajtuk elvégzett módosítások pedig a következő internetcsatlakozáskor szinkronizálódnak a szerverre.

Az Essentials konzoljáról nyomon követhető a vállalatnál használt PC-k "egészségi állapota" is, mivel a Windows Server 2012 Essentials alapvető távfelügyeleti funkciókat is ellát - fejlettebb távmenedzsmenthez megint egy cloudalapú szolgáltatás, a Windows InTune vehető igénybe. Az Esentials konzolján azért nyomon lehet követni, ha valamelyik géppel történt valami, például túl régen készült róla biztonsági mentés vagy már alig van hely a merevlemezén. A "felügyelt" kliensek lehetnek Windows 7, Windows 8 vagy OS X 10.5 vagy újabb operációs rendszer futtató rendszerek.

Helyben frissíthető

Az Essenatials olyan, saját informatikai részleggel vagy személyzettel nem rendelkező cégeknek szánja a Microsoft, ahol nincs több mint 25 felhasználó és 50 eszköz (PC vagy okostelefon), az ennél nagyobb cégeknek már legalább Windows Server 2012 Standardot kell venniük. Szerencsére a termék úgy van kialakítva, hogy a szervezet növekedése esetén helyben, szervercsere vagy újratelepítés nélkül lehet az Essentialsről Windows Server Standardre upgrade-elni.

Nem csak a Small Business Servert, hanem a Windows Home Servert is leváltja a Windows Server 2012 Essentials, így a szoftverből nem maradt ki a médiaszerver sem - a tárolt képek, zenék, videók PC-ről, Xboxról, valamint bármilyen, DLNA szabványnak megfelelő készülékről elérhetők, például tévékről, médialejátszókról. Azok, akik ragaszkodnak a régebbi verziókhoz, 2013. december 31-ig meg tudják venni a Small Business Servert és a Home Servert is.

A szoftver időkorlátos próbaváltozata a Microsoft weboldalán érhető el. A végleges verzió november 1-én jelenik meg kereskedelmi forgalomban, 425 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról