Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Szoftverek is megjelentek a Steamen

Gálffy Csaba, 2012. október 04. 12:56
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Előremenekül a Valve játékboltja, a Steam és immár egyéb szoftvereket is felvett a kínálatba. Az Apple és a Microsoft saját boltjai mellett sikerül értelmet nyernie az új boltnak?

Az alkalmazásboltok alapvetően alakították át a felhasználók és a fejlesztők közötti kapcsolatot. Ebben mobilon az Apple és a Google járt legelöl, PC-n azonban a Steam hozta el ezt a felhasználói élményt, igaz, egészen eddig csak a játékosoknak. Ez változhat meg most a Steam Software bevezetésével, amellyel már egyéb szoftvereket is vásárolhatunk, telepíthetünk, frissíthetünk a számítógépünkön.

Az első körben játékfejlesztő alkalmazás, 3D-s nyomtató szoftver, fotós app és rajzolóalklamazás mellett 3DMark Vantage és 3DMark 11 érhető el, egyelőre egységesen 10 százalékos árcsökkentéssel a hét végéig. Az árcsökkentés a Steam esetében egyébként nem csak marketingszöveg, az akció lejártával a termékek ára valóban meg fog nőni. Az elérhető alkalmazások listája itt található. A szoftverek előtt egyébként nyitott az út, hogy a Steam szolgáltatásait a vásárlás-letöltés-frissítés hármason túl is kihasználják, a GameMaker szoftvere például képes a Steam felhős tárolóhelyét is használni, így fájljainkat (korábban a játékmentésekhez hasonlóan) több számítógépről is el tudjuk érni.

A Valve egyébként nincs könnyű helyzetben, a PC-s operációs rendszerek ma már az Ubuntutól az OS X-en keresztül a Windows 8-ig saját beépített alkalmazásbolttal rendelkeznek, külső boltként pedig nem lesz könnyű betörni erre a piacra. A Steam nagy előnye ugyanakkor, hogy a Windows 8 boltjával szemben képes a desktop alkalmazásokat is megfelelően kezelni, letölteni, frissíteni, míg a Microsoft alkalmazása ilyen szoftverek esetében csak katalógusként használható, a vásárlás-letöltés-frissítés már a fejlesztő oldalán, az alkalmazáson kívül történik.

Kellemetlen ugyanakkor, hogy a Metro felületet használó alkalmazások piacáról a Microsoft minden más szoftverterjesztőt kizárt, ilyen szoftvereket csak és kizárólag a hivatalos boltból telepíthetnek a végfelhasználók - a vállalatok számára léteznek persze alternatívák.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.