Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 3. 09:52

Oracle: két új SPARC chip jövőre, további három fejlesztés alatt

A Fujitsu SPARC64 X nem ugyanaz a chip, amely SPARC M4 néven jövőre megjelenik az Oracle szervereiben - derült ki ma az OpenWorld konferencián. Az Oracle komolyan gondolja a saját chipfejlesztést, 2013-ban két teljesen új processzort vezet be a piacra, további három pedig már fejlesztés alatt áll.

Nyilvánosságra hozta frissített SPARC terméktervét az Oracle, a részleteket egy mai előadáson ismertette Masood Heydari, aki a vállalat szerverfejlesztéseit irányítja. A legfontosabb információ: a korábbi cikkünkben gyanítottól eltérően a Fujitsu SPARC64 X és a SPARC M4 két különböző processzor, vagyis az Oracle szervereibe saját lapka kerül.

2013 első felében itt a SPARC T5

Heydari előadása során elsőként a SPARC T5 chipre épülő rendszereket érintette - magát a processzort az Oracle az augusztusi Hot Chips konferencián részletesen ismertette, amikor azt is megtudhattuk, a rá épülő szerverek már a vállalat laborjaiban vannak tesztelés alatt. A lapka ismertetésekor a HWSW úgy tippelte, a T4-alapú gépek kedvező piaci fogadtatása miatt akár 2013 végéig is várhat a T5 piacra dobásával az Oracle, Heydari azonban világosan leszögezte: a T5-alapú gépek 2013 első felében jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Ennek oka, hogy a SPARC T5 meglepetésre nem leváltja, hanem kiegészíti a SPARC T4-et az Oracle kínálatában, vagyis az új chip érkezésével a régire épülő szerverek nem tűnnek el, azokat egészen addig meg lehet vásárolni, amíg igény van rájuk. A portfólióban az egyprocesszoros blade mellett három rack kivitelű T5-alapú gép lesz, kiviteltől függően 2, 4 vagy 8 processzorral, 32, 64 vagy 128 maggal és 1, 2, illetve 4 terabájt operatív tárral. A SPARC T5 nyolc foglalatig "glueless", vagyis külön vezérlőáramkör nélkül skálázódik.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ahogy azt már megírtuk, a jelenleg hozzáférhető SPARC T4 processzorok teljesen új fejlesztésű, S3 kódnevű out of order magokat alkalmaznak, az időhiány miatt azonban a T4-be az új magok a T3 infrastruktúrájának megtartásával kerültek be, ami sok szempontból korlátozza a teljesítményüket és a skálázódásukat is. A SPARC T5 ezen változtat, itt teljesen megújul a processzor "uncore" (magokon kívüli) része, hogy a nagy teljesítményű magokat ne korlátozza semmi és ki lehessen aknázni a bennük rejlő potenciált.

Egy S3 processzormag legfeljebb 8 utasításszál párhuzamos futtatására alkalmas, a gyártástechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően azonban a T5-re 8 helyett  már 16 mag kerül, az L3 cache mérete pedig duplájára, 8 megabájtra nőtt. A memóriavezérlők számát is megduplázta az Oracle, kettő helyett már négy található a T5-ben, amelyek DDR3-1066 szabványú memóriamodulokat kezelnek továbbra is. Már a T4-nek is része volt két integrált PCI Express x8 vezérlő, azonban az elődben csak 2.0 verzió volt támogatva, az új processzorban viszont PCI Express Gen3 szabványt alkalmaz az Oracle, amely kétszer nagyobb sávszélességű, ráadásul mindkettő külön adatmenedzsment egységet kapott.

Saját fejlesztés a SPARC M4

Az OpenWorld 2012 korábbi előadásaiból, a Fujitsu szerverrészlegének vezetőjét is felvonultató vasárnapi nyitóelőadásból, valamint a tegnapi Fujitsu sajtótájékoztatóból arra lehetett következtetni, hogy a legnagyobb teljesítményre optimalizált SPARC szerverekbe újra a japán cég processzorai kerülnek. A valóság ezzel szemben az, derült ki Heydari szavaiból és diáiból, hogy a SPARC M4 az Oracle saját fejlesztésű processzora, aminek semmi köze nincs a Fujitsu által bemutatott SPARC64 X-hez - azt a japán vállalat csak saját gépeibe építi be.

A SPARC M4 ugyanazokból az S3 kódnevű magokból épül fel mint a SPARC T5, azonban belőlük csak hatot tartalmaz, valamint 48 megabájt megosztott L3 cache-t, amelynek feladata a legfeljebb 32 foglalatig történő skálázódás támogatása és a processzorok közti kommunikáció késleltetésének hatékony elfedése. A vállalat azt ígéri, a SPARC M4 a foglalat szintjén 5-6-szoros gyorsulást mutat az M-sorozatban jelenleg használt SPARC64 VII lapkákhoz képest, ami a magasabb órajelnek, memória-sávszélességnek, a több magnak és cache-nek köszönhető. "Ez egy valóságos vadállat lesz" - mondta Heydari.

Az új fejlesztésű processzorra épülő szerverek a T5-alapú gépekhez hasonlóan már  laborban vannak, megjelenési idejük szintén 2013 első felére várható. A vállalat azt ígéri, a jövőben is tartja magát ahhoz a vállalásához, hogy kétévente megduplázza processzorai alkalmazásszintű teljesítményét. A SPARC M4-et követő generáció, az M5 első példányai már tesztelés alatt vannak, az M6 pedig már a rajzasztalon, a T6-tal együtt, mondta el Heydari. Ezek a chipek már az Oracle szoftvereire szabott hardveres gyorsítókat is kapnak (Oracle Application Accelerators), amelyek olyan feladatokat vesznek le a fixpontos és lebegőpontos egységek válláról mint például az adattömörítés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról