Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 21. 16:24

Hússzoros gyorsulást hozott az Amazon SSD-s gépe

Az Instagram a kezdetektől az Amazon felhős platformszolgáltatásán, az EC2-n fut. A nemrég bevezetett SSD-alapú rendszerek azonban látványos gyorsulást hoztak a szolgáltatásban.

Látványos gyorsulást, mintegy hússzoros sebességnövekedést hozott az Instagram számára, hogy az Amazon elérhetővé tette az SSD-alapú lokális tárolókat adatközpontjaiban. A GigaOm Mobilize konferenciáján az Instagram társalapítója, Mike Krieger mondta el, hogy az új tárolóarchitektúrának köszönhetően érték el a gyorsulást.

Az Amazon július folyamán vezette be az SSD-t is tartalmazó hardveren futó instance-eket, ezeket az Instagram az Amazon kiemelt partnereként már korábban is tesztelhette. Ezek az instance-ek (virtuális gépek) garantált hozzáférést kapnak a fizikai gépben található hatalmas (kétszer egy terabájtos) SSD-alapú lokális tárolóhoz, amelyet gyorsítótárként használhatnak a lekérések kiszolgálásához. Ezzel a lépéssel az Amazon egycsapásra megoldotta az Instagramhoz hasonló szolgáltatások legégetőbb problémáját, a meglehetősen lassú tárolórendszert. A hálózati tárolók teljesítménye ugyanis rendkívül inkonzisztens, sokszor akár több másodpercre is nő egy lekérés teljesítése, a merevlemezes lokális (a szerverben található) tároló teljesítménye pedig nagyban függ attól, hogy az adott fizikai gépen futó más virtuális gépek feladatai mennyire I/O-igényesek.

Az inkonzisztens tárolók miatt a legtöbb szolgáltatás arra kényszerült, hogy kizárólag memóriából szolgálja ki az adatokat, ez viszont nagyon drága és sok fölös CPU-kapacitást is lefoglal. Az Amazon is érezte a helyzet tarthatatlanságát, ezért vezette be az SSD-alapú tárolót használó instance-eket. Ezek ugyan továbbra is rendkívül drágák, de egyetlen két terabájtnyi SSD-vel rendekező instance a hasonló árú "hagyományos" virtuális gépek tucatjait képes kiváltani. Az Instagram mintegy hússzoros sebességnövekedést ért el az új instance-ek segítségével, a friss fotók kiszolgálására tökéletes megoldásnak bizonyult az SSD-alapú lokális meghajtó. A régebbi képek, amelyek már ritkán tűnnek fel a felhasználók streamjében, valószínűleg továbbra is a hálózati tárolón kapnak helyet, a sűrűbben elért képek lekérdezése azonban már konzisztensen gyors.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Krieger nem mondta el, hogy az Instagram pontosan mekkora adatmennyiséget kezel, azt viszont megemlítette, hogy a felhasználók jelenleg mintegy 5 milliárd fotót tárolnak a szolgáltatásban. Az Instagram indulásakor egyébként még egyetlen hosztolt szerverrel indult, de hamarosan az Amazon felhős platformjára váltott, betudhatóan elsősorban az Amazon rendkívül rugalmasan használható rendszerének. "A kezdetben nagyon gyengén terveztük meg a szolgáltatást, a San Franciscó-i főhadiszállásunk közelében található startupok ajánlására pedig az Amazon EC2 mellett döntöttünk és azóta is boldogan használjuk azt."

A fejlesztés során a néhány főt foglalkoztató cég megpróbálta elkerülni mások munkájának duplikálását, ezért minden igényt igyekeztek már meglévő megoldással kielégíteni, és szükség esetén azon módosítani, amennyiben az illeszkedés nem volt tökéletes. Ennek betudható, hogy ugyan az Instagramnak több, mint 100 millió felhasználója van, az infrastruktúra működéséért mindössze 3 ember felel jelenleg.

A konferenciabeszélgetés itt nézhető meg:

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról