Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 13. 12:43

Itthon is LTE-s lesz az új iPhone

A hazai LTE-hálózatokon is teljes mértékben ki lehet majd használni az iPhone 5 képességeit, legalábbis erre lehet következtetni az Apple új telefonjának tegnap nyilvánosságra hozott műszaki paramétereiből. Néhány európai országban azonban hiába van kiterjedt LTE-hálózat, a készülék csak lassabb kapcsolattal tud majd kommunikálni.

Az iPhone 5 tegnapi bejelentését követően annyi bizonyossá vált, hogy nem ismétlődik meg a legújabb iPad bevezetésével kapcsolatos fiaskó: a telefon nem csak az észak-amerikai mobilhálózatokon lesz képes LTE-alapú kommunikációra. A magyar vásárlóknak jó hír, hogy minden jel szerint a magyar T-Mobile és a Telenor LTE-hálózatát is használhatják majd az új telefonjukkal, néhány európai országban azonban továbbra is csak a lassabb, HSxPA-alapú adatkapcsolatra hajlandó az újdonság, dacára annak, hogy ezekben az országokban kiterjedt, nagy lefedettségű LTE-hálózat üzemel több szolgáltatónál is.

Széttagolt frekvenciák

Az okok az LTE-szolgáltatások alapját adó frekvenciaspektrumok sokszínűségében keresendők. A helyi, szabályozói sajátosságoktól, a frekvenciakészlet méretétől és jellegétől függően a különböző országokban és régiókban eltérő spektrumokat rendelhetnek a szolgáltatók az LTE-alapú adatkapcsolathoz, ezek különösen az Európai Unión belül nem egységesek. Az Apple ettől függetlenül igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az új iPhone a lehető legtöbb LTE-hálózattal kompatibilis legyen, a telefonból ezért három modell is készült (kettő GSM- és egy CDMA-változat), amik a rádiós modul frekvenciakezelésében különböznek egymástól.

Az eddigi háttérinformációk szerint a három iPhone 5 modellben közös, hogy mindegyik a Qualcomm MDM9615 típusú modemét használja, melyet a lokalizációnak megfelelően paramétereztek, emellett az egyes típusoknál vélhetően minimális hardveres változtatásokat is végzett az Apple (pl. antenna elhelyezése). A két GSM-variáns közül az egyik kizárólag Észak-Amerikára fókuszál, legalábbis ami az LTE-sávokat illeti (az 1700-as és 700 MHz-es spektrumokra van hangolva), a másik elsősorban az ázsiai térségre (ez a 2100, 1800 és 850 MHz-es frekvenciát jelenti) van optimalizálva.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a legtöbb hálózaton a CDMA-alapú változat használható, ez ugyanis amellett, hogy öt különböző LTE-spektrumon is képes kommunikálni, az európai GSM-hálózatokon is működik. Feltűnő ugyanakkor, hogy egyik modell rádiós egysége sem kezeli a 800 MHz-es (digitális hozadék) sávot és a 2,6 GHz-es frekvenciasávot, holott mindkét spektrumot kiterjedt európai hálózatok használják.

Félsiker

Az új iPhone tudása így például a svéd Teliasonera hálózatának nagy részén nem használható ki teljes egészében, de ugyanúgy nem, vagy csak korlátozottan kommunikál a készülék több német szolgáltató LTE-hálózatán. Az Apple egyébként a tegnapi bemutató során mindössze két európai országot emelt ki, ahol biztosan LTE-kompatibilis lesz az iPhone 5, ez Németország (a Deutsche Telekom hálózatán), illetve Nagy-Britannia (az Everything Everywhere ügyfelei számára).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A helyzet azért ennél szerencsére jóval rózsásabb, hiszen a két fenti szolgáltató mellett az 1800 MHz-es sávban számos európai operátor indított már korábban LTE-alapú adatszolgáltatást - jóllehet közülük többen egyáltalán nem árulják az iPhone-t. Így például az 1800 MHz-es sávban üzemeltet LTE-hálózatot a belga Proximus, a cseh O2 vagy éppen a lengyel Centernet/Mobyland.

Itthon a háromból két szolgáltatónál működik kereskedelmi üzemben LTE-hálózat, a T-Mobile év elején, az iPhone hazai forgalmazásából egyedüliként kimaradt Telenor pedig a nyáron állította üzembe a technológiát. Az adatátvitelre mindkét cég az 1800 MHz-es sáv blokkjait csoportosította át, az itt korábban használt hangszolgáltatást háttérbe szorítva. Mindez azt jelenti, hogy az iPhone 5  minden valószínűség szerint a T-Mobile, mind a Telenor hálózatán alkalmas lesz LTE-alapú kommunikációra azokon a területeken, melyeket az operátorok lefedtek a gyors adatátvitelt biztosító technológiával.

Jó, de minek?

Más kérdés, hogy az LTE-alapú adathálózat nyújtotta előnyök mennyiben fognak jelentkezni a készülék használata során, hiszen az éles helyzetben mérhető 40-50 Mbps sávszélességű letöltési sebesség kliensoldalon egy jelenlegi okostelefonnál teljesen kihasználatlan lehet, hacsak nem használja valaki a készüléket modemként. Szakértők egybehangzó véleménye szerint az LTE-alapú adatkapcsolat azokban az országokban, régiókban jelent előnyt a felhasználó számára, ahol a HSXPA-alapú 3G-s hálózatok sávszélessége vagy lefedettsége a használhatóságot korlátozó tényező.

Az Egyesült Államok tipikusan ilyen ország, nem véletlen, hogy a legtöbb okostelefon-gyártó kizárólag ezen a piacon hoz forgalomba LTE-alapú típusokat, míg az európai országokban gyakorlatilag egyáltalán nincs a szolgáltatóknál LTE-kompatibilis telefon. Ez az iPhone 5 bevezetésével megváltozhat, igaz az Apple elsősége nem minden európai országra terjed majd ki.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról