Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 7. 10:49

Egészpályás letámadás az Amazonnál

Az Amazon teljes letámadásba lendült, új Kindle Fire tabletjeit az iPad felé pozicionálja, az e-könyvolvasó legújabb verziója pedig gyakorlatilag tökéletes, csak a színek hiányoznak róla. A legsokkolóbb talán nem is az új hardverek specifikációja, hanem az, hogy az Amazon ezeken az eszközökön nem akar pénzt keresni, továbbra is csak a mögötte lévő tartalmon.

Jeff Bezos idén fürödhetett a fényben, a termékbemutató prezentációjakor minden egyes dia után egyre határozottabbá vált, s még egy “and one more (thing)” kiszólást is megengedett magának, hogy megmutassa, ő és a cége a következő évek trendjeinek diktálója.

Az Amazon idei termékbemutatója már legalább akkora zsongást keltett az USA-ban, mint egy Apple-rendezvény, mindenki találgatott, s többségében sikerült is megjósolni (kiszivárogtatni), a bejelentéseket. Természetesen lett új e-könyvolvasó, illetve a Kindle DX kikopott a kínálatból, ahogy arra számítani lehetett. Jöttek viszont új tabletek, hihetetlen erős hardverrel és nagyon komoly cloudszolgáltatásokkal. A kisebbik Kindle Fire maradt 7 hüvelykes, de mellette jött egy nagyobb, igaz nem 10 hüvelykes, hanem egy sokkal kényelmesebben kezelhető 8,9 hüvelykes képátlójú.

Az Amazon kapcsán a legtöbben még mindig az E Ink kijelzős e-könyvolvasót várják, ami figyelembe véve a normál könyvek, egyébként lassú növekedést mutató eladási görbéje mellé tett e-könyveladási számokat, nem meglepő. A színes E Ink ugyan még idén sem jött el, de az Amazon bemutatott egy egészen új kijelzőtechnológiát, amit a Kindle Paperwhite névre keresztelt olvasóban láthatunk először.

Mint a papír

A kijelző sokkal nagyobb felbontású, 212 ppi képpontsűrűségű, azaz közel olyan részletességű, mint egy okostelefon kijelzője. Emellett a kontrasztja is jelentősen javult, a háttér sokkal fehérebb lett, a tinta színe pedig még közelebb került az igazi feketéhez. Emellett a kijelzőbe  oldalsó LED-világítást is építettek, amivel feleslegessé válik a tokból kihúzható lámpa: külső fényforrás nélkül lehet sötétben is olvasni. A kijelzőbe épített LED-ek egyenletesen, de nem túl fényesen világítják be a kijelző felületét.

Újdonság, hogy az eszközről teljesen eltűntek a hardvergombok, az irányítás teljesen az érintőkijelzőn keresztül történik. Lapozáshoz ugyanúgy a képernyőt kell tapogatni, mint a menüben való barangoláshoz. Az okostelefonok korában ez nyilván nem lesz szokatlan senkinek, azt pedig majd az éles teszt eldönti, hogy sikerült-e egy jól használható interfészt fabrikálni.

Mivel gombokat nem kellett elhelyezni a készüléken, ezért kisebb lett a káva, illetve az egész eszköz könnyebb és vékonyabb. Bezos szerint: “vékonyabb, mint egy magazin, könnyebb, mint egy puhaborítós könyv”. A 9,1 milliméter vastag olvasó mindössze 210 gramm, de még ezzel együtt is 8 hetes üzemidőt ígér a gyártó. mivel a papír továbbra is csak akkor fogyaszt áramot, amikor a tartalma változik. Ami pedig a vásárlást is az olvasást illeti, a Whispersync segítségével továbbra is magán az olvasón tudunk vásárolni, illetve a máshonnan küldött tartalmak (amennyiben van hálózati kapcsolat) azonnal megjelennek a listában. Működik az X-Ray nevű tartalomelemző is, illetve a Kindle Fire-ből ismert “cover mode” home screen megoldást is átvette a Kindle.

Mindez pedig nem kerül túl sokba a vásárlóknak: a reklámszponzorált verzióban a csak Wi-Fi-s verzió 119, a világ bármely pontján működő 3G-s verzió pedig 179 dollár. Ha valaki nem szeretne reklámokat az olvasójára, akkor 20 dollárral drágábban tudja megvenni mindkét eszközt. Az USA-ban és a világ szerencsésebb felén élők már most megrendelhetik az új olvasót, de a szállítás csak október 1-én kezdődik. A tavalyi Kindle ára pedig 79-ről 69 dollárra csökken, megszűnik viszont a billentyűzetes verzió, illetve a nagyképernyős Kindle DX sorozat is. Sajnos hazánkban a reklámokkal olcsóbbá tett változat nem érhető el és a dollárban számított árakra szállítási költség és ÁFA is rakódik, így a legolcsóbb modell is mintegy 31 ezer forintba kerül.

Nexus 7 ellen

Az E Ink olvasó mellett idén már mindenki várta az új Kindle Fire tabletek bemutatóját is. Tavaly az Amazon sikeresen bebizonyította, hogy a tablet nem más, mint egy ablak a tartalmakra, s ezzel gyakorlatilag lesöpörheti az asztalról azokat a távol-keleti gyártókat, akik még mindig azt hiszik, hogy az emberek a hardverspecifikációk alapján választanak terméket. Az Amazon jól körülbástyázta a Fire-t a saját androidos AppStore-jával, a Prime Amazon-szolgáltatással, videó- és zenekínálatával, online tárhelyével, a szinkronizációval és persze a könyvekkel.

Jeff Bezos nem is törődött túl sokat az új eszköz hardverelemeinek ismertetésével: a tavalyi modellhez képest az új 7 hüvelykes tablet 40 százalékkal gyorsabb processzort és kétszer annyi RAM-ot kapott, az üzemideje pedig érezhetően nőtt. Az ár viszont csökkent 40 dollárral, így a második generációs Kindle Fire már 159 dollárért hazavihető. Ez is megrendelhető, szeptember 14-én pedig kezdődik a szállítás, igaz csak az USA-ban és az Egyesült Királyságban.

A Kindle Fire lezáróképernyőjén is megjelennek reklámok újabban, de sokkal érdekesebb újítás, hogy az e-könyveknél ismert X-Ray funkció megjelenik a tableten is. Egy film nézése közben, ha leállítjuk a lejátszást, akkor a karakterekre kattintva azonnal lekérhetjük az IMDB-profiljukat, megtudhatjuk ki az illető, milyen filmekben játszott még és mit érdemes megjegyezni róla. Akik Kindle- és Kindle Fire-felhasználók is, azok használhatják az Immersion Reading funkciót, amivel az épp olvasott e-bookhoz tartozó audiobookot hallgathatják szinkronban az olvasással (lapozásonként szinkronizálva).

iPad ellen

A legnagyobb durranás azonban csak a végén következett. Míg az Apple idén várhatóan a kisebb tablet méret felé mozdul el a régóta rebesgetett iPad minivel, addig az Amazon fellépett a nagyobb formátumba a Kindle Fire HD révén. Szerencsére nem részegült meg a számoktól és nem akart még egy kicsit nagyobbat az iPadnél mint a Samsung. Sőt, a 8,9 hüvelykes képátlóval a Fire HD a legkisebb "nagy tablet" lett. A képernyő mérete így viszont még kezelhető, az eszköz könnyebben tartható kézben is és nem csak akkor kényelmes, ha a tokjával letámasztjuk egy asztalra.

A hardver tulajdonságai közöl azonban a méret az egyetlen, ami kisebb, minden egyéb paraméterben nagyon erős a Kindle Fire HD. A kijelző felbontása 1920x1200, ami ugyan kisebb mint az új iPad "Retina" kijelzője, de körülbelül annyival kisebb a mérete is. A pixelsűrűség az iPadnél 264 ppi, itt pedig 254 ppi. Egy okos fejlesztéssel az Amazon eltávolította a légréteget a kijelző és az érintésérzékeny felület közül, így a kijelző kevésbé tükröződik, jobban használható napfényben is - ez a megoldás már kezd általánossá válni a gyártók között. Az előlapon a kijelző felett még találunk egy HD felbontású kamerát, oldalt HDMI-csatlakozót, belül pedig a Texas Instruments OMAP 4470 lapkája dolgozik, ami a bemutató szerint komolyan ráver a Tegra 3-ra is.

A laikus felhasználók viszont nem erre gerjednek majd, pontosan megelégszik mindenki azzal, hogy szép a kép és gyorsak a mozgások. Annak viszont örülni fog minden felhasználó, hogy a tabletekben megszokott dobozhangú mono hangszórók helyett egy Dolby Digital Plus rendszerű sztereó szett került a Fire HD-be, aminek főképp mozizáskor láthatjuk hasznát. Tárhely tekintetében is kerülte a kompromisszumot az Amazon, a legkisebb kapacitás 16 gigabájt a csak Wi-Fi-s modellnél, amiből van egy 32 gigabájtos verzió is, 500 dollárért pedig már 4G LTE jár, ennél a verziónál a tárhely is nagyobb 32, illetve 64 gigabájt lehet.

Ugyan a tableten az Amazon saját felülete van előtérben, de valójában Android 4.0 fut rajta. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy melyik verzió, de továbbra is Google-mentes, vagyis nem érhetők el a Google szolgáltatásai (Gmail, Maps, Google+, stb). Az Amazon viszont kijavította azokat a hibákat, amiket a Google még mindig nem, például megoldotta a játékok és alkalmazások biztonsági mentését és szinkronizálását - eszközcserét követően soha többé nem kell elölről kezdeni a Cut the Rope-ot. Emelett kapunk egy egyedi fejlesztésű Facebook- és Skype-appot, amik klasszikusan gyatrák Androidon (és iOS-en is).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Kindle Fire HD-n egyébként már egyszerre tarthatunk több fiókot is, családi eszközzé válhat a tablet, illetve a korábban említett X-Ray, Immersion Reading funkciók itt is elérhetőek. A legolcsóbb verzió már 299 dollártól elvihető, a legdrágább, 32 gigás LTE-s tablet pedig 600 dollár. Az alap AT&T előfizetéssel évi 50 dollárért havi 250 megabájt adatforgalom, 20 gigabájt cloud tárhely és 10 dolláros AppStore utalvány jár. Ez természetesen növelhető havi 3 és 5 gigás adatcsomagra is, de ennek ára még nem ismert.

Tengerentúl

A szomorú tény, hogy a Kindle Fire Magyarországon csak egy darab hardver, nálunk továbbra sem elérhetőek az Amazon felhős multimédia szolgáltatásai. Az Amazon videós szolgáltatása csak az USA-ban üzemel, így még a britek, akik megvehetik a hardvert, is csak egy halvány lenyomatát kapják az eredeti koncepciónak. Így hiába szerzünk valamilyen módon be egyet a Kindle Fire tabletek közül, mi valójában csak a hardverspecifikációkat tudjuk nézni és azt, hogyan lehet rátenni egy másik Android-verziót Amazon-szolgáltatások nélkül. Az olcsó hardver bizonyára felvillanyoz sokakat, de itt az igazi érték a háttér, amit a világ legnagyobb online kereskedelmi cége hozzátesz: film, videó, zene, könyv, tárhelyszolgáltatás és szinkronizáció. Magyarországi felhasználóknak a fentiek helyett ajánljuk az uTorrent nemrégiben megjelent androidos verzióját a tartalomfogyasztás támogatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról